Medailonky: Vaše Literatura - Literatura pro všechny!

Nová královna britské detektivky, které radí manžel

1 1 1 1 1 (1 hlas)
detail

Arthur Conan Doyle a jeho Sherlock Holmes, Agatha Christie spolu se svým Herculem Poirotem, Georges Simenon a jeho komisař Maigret, Raymond Chandler a detektiv Marlowe. To je jen krátký výčet autorů detektivek a jejich hrdinů, které zná celý svět. Nyní si mezi ně můžeme zařadit ještě jednu dvojici – Jane Caseyovou a její detektiv konstábl Maeve Kerriganová.

 

Jane Caseyová se narodila v irském Dublinu v roce 1977, vyrůstala v Castleknocku v blízkém okolí Dublinu. Vystudovala angličtinu na Oxfordu a anglo-irskou literaturu na dublinské Trinity College. Vztah k literatuře, který si vybudovala již od raného dětství, se ještě více prohloubil během devíti let, po které pracovala v nakladatelství jako editorka dětské literatury.

Po čase se ale stal její novou vášní a skutečností, která provázela její běžný život na každém kroku, zločin. Ne, že by snad začala páchat trestnou činnost, ale za manžela si vzala advokáta působícího v oblasti trestního práva, díky čemuž získala jedinečnou příležitost proniknout k brutální stránce městského života, a to od pachu policejních cel až po nejtemnější motivy sériových vrahů.

Sama autorka říká, že celá řada kriminálních prvků, které využila jako bravurní vypravěčka a spisovatelka v rámci svých knih, má nějaký základ ve skutečnosti. Bez ohledu na to, jak hrůzostrašně mohou některé z případů její hrdinky Maeve Kerriganové působit, nic není úplně přitažené za vlasy.

Prvotina Jane Caseyové nesla název Beze stopy (The Missing) a byla inspirována skutečným zmizením malého děvčátka a velkou kampaní, která byla rozpoutána s cílem jeho nalezení. Kniha byla vydána v únoru roku 2010. V listopadu téhož roku spatřila světlo čtenářského světa kniha Oheň (The Burning) a v červenci o rok později Pomsta (The Reckoning). Novinkou letošního roku z pisatelské dílny Jane Caseyové je kniha The Last Girl.

O knize Beze stopy napsal Irish Independent, že se jedná o „působivé, mnohovrstevnaté a velice mrazivé čtení“. U druhé knihy Oheň už chválou nešetřil ani Daily Telegraph, který uvedl, že touto svou druhou knihou se Jane Caseyová definitivně zařadila mezi nejlepší současné britské detektivní autory.

Velkou oporou a rádcem je pro Caseyovou právě její manžel, který je pro autorku jakýmsi dozorcem nad věrohodností policejních postupů v jejích knihách.

V letošním roce nově Caseyová také zabrousila svou knihou How To Fall na pole literatury pro mládež, kde uplatnila své letité zkušenosti z nakladatelství. Kniha je počátkem nové detektivní série určené pro mladé dívky.

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení