Medailonky: Vaše Literatura - Literatura pro všechny!

Michael Cunningham – ne/obyčejné životy ne/obyčejných lidí

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
autor

„Žijeme svoje životy, děláme to, co děláme, a pak jdeme spát – jak je to prosté a obyčejné!“ Tato věta z asi nejznámějšího Cunninghamova románu Hodiny vystihuje všechna jeho dosavadní díla. Hrdinové a hrdinky v jeho knihách vystupují jako individuality, které jen chtějí žít svůj život a touží po pochopení ostatních lidí.


knihaMichael Cunningham je žijící americký romanopisec, který si svými díly již dávno vydobyl místo na literárním nebi.

Psát začal již za studií v Iowě, kde časopisecky publikoval své povídky. Jeho románovým debutem byla kniha Golden States (Zlaté státy), která vyšla v roce 1984 bez většího ohlasu čtenářů. Úspěch se dostavil až s druhým románem, Home at the End of the World (Domov na konci světa), který vyšel v roce 1990 a dočkal se také filmového zpracování. Asi nejznámějším románem Michaela Cunninghama je však dílo inspirované Virginií Woolfovou a její knihou Paní Dallowayová, Hours (Hodiny), které vyšlo v roce 1998 a bylo oceněno Pulitzerovou cenou v kategorii próza. Tento román se také dočkal filmového zpracování. Mezi další Cunninghamova díla, která vyšla (nebo v případě posledního jmenovaného teprve vyjde) v češtině jsou: Tělo a krev, Vzorové dny, Za soumraku a Sněhová královna.

Cunningham dokáže mistrně vystihnout vnitřní světy svých postav, jejich nejniternější pohnutky, sny a myšlenky. Na jednu stranu každý jeho hrdina žije klasický rodinný život, ať už v podobě matky, otce, manželky, manžela, dcery, syna, bratra nebo sestry, a vždy se od něj požaduje určitý druh chování, určitý standard v rozhodování. Ale nikdy nikdo přesně neodpovídá představám svého okolí. To je případ právě Cunninghamových hrdinů. Vždy nějak vybočují, chtějí se vymanit z konvencí, anebo se naopak nepřirozeně překonávají, aby do požadovaných konvencí zapadli.

Často vnitřně zápasí s vlastním já, aby vyhověli alespoň svým vlastním představám o životě. To je případ Laury z románu Hodiny, která se celou svou bytostí chce upnout k tomu, že miluje svého syna a dítě, které čeká, ale zároveň touží po tom, skončit svůj život sebevraždou. Nebo Constantina z knihy Tělo a krev, který si jde za svým americkým snem a nepřipouští si, že by to neměl být také sen celé jeho rodiny.

knihaCo ještě spojuje všechny knihy Michaela Cunninghama? Je to téma homosexuality a gayů. Sám autor je homosexuálně orientován a své zkušenosti a představy promítá také do svých knih. Jeho homosexuální hrdinové se setkávají s kladným, ale také se záporným přijetím svého okolí i veřejnosti. Ale každý z nich je velikou osobností a pro čtenáře nezapomenutelnou postavou.

Knihy Michaela Cunninghama jsou napínavé, plné vášní a životních zvratů. Detailně propracované postavy si mezi čtenáři určitě najdou své obdivovatele i nepřátele. Pokud sáhnete po jeho knize, určitě vyhledáte další. Stojí za to to zkusit.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení