Medailonky: Vaše Literatura - Literatura pro všechny!

Mo Hayder, královna morbidnosti

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
zena

Britská autorka kriminálních románů Mo Hayder během své spisovatelské kariéry již několikrát dokázala, že umí čtenáře opravdu hodně vyděsit. Její romány nahánějí husí kůži a nutí čtenáře spát při rozsvíceném světle. Nabízí věrohodné podání strachu, který vás nenechá usnout.

 

knihaNarodila se v roce 1962 v britském Essexu. Od malička byla fascinována zlem tohoto světa. Přestože se ji matka snažila držet zkrátka, uchvacovalo ji násilí a pouliční život. Její nenávist k bratrovi ji vedla k tomu, že ho jako kojence shodila ze schodů. Naštěstí tuto událost přežil, ale s jeho sestrou očividně nebylo něco v pořádku.

V patnácti odchází ze školy a střídá jedno povolání za druhým. Dělá barmanku, pracovnici bezpečnostní služby, učitelku angličtiny nebo hostesku v tokijském klubu. Nakonec se vrací zpátky do školy a získává hned dva tituly. Vystudovala jednak filmovou tvorbu na American University ve Washingtonu DC a také tvůrčí psaní na Bath Spa University.

První thriller jí vychází ve věku 38 let a jmenuje se Ptáčník (Birdman). Už v její prvotině se objevuje hlavní postava mnoha budoucích románů – detektiv Jack Caffery. Kniha si získává pozornost a pochvaly kritiků, přestože je opravdu značně drsná. Stává se mezinárodním bestsellerem a čtenáři si ji okamžitě zamilují. Líbí se jim její otevřenost ve značně morbidních scénách. Některým se možná nedělá dobře od žaludku, ale ostatní ji hltají jedním dechem. Účel šokovat veřejnost vyšel stoprocentně.

Druhá kniha Pečovatel (The Treatment) vyšla v roce 2001 a pokračuje ve vysoko nastavené laťce. Nabízí ještě kontroverznější téma – pedofilii. Setkáváme se v ní se sodomií, dětskou pornografií a podobnými věcmi. Nechybí ani hlavní postava z debutu – detektiv Jack Caffery.

Poté se Mo rozhodne, že odbočí ze série o tomto detektivovi. V letech 2004 a 2006 vycházejí volné romány Tokio a Ostrov sviní (Pig Islands). Přestože se rovněž jedná o zajímavé romány, čtenáři požadují návrat Jacka Cafferyho.

Dočkají se ho v roce 2008. Vychází Rituál, který se stává prvním dílem nové série Walking Man. Navíc se dostává do užší nominace na Theakston's Old Peculier Crime Novel of the Year Award 2009. V následujících dvou letech vychází Skin (2009) a Gone (2010). Druhý jmenovaný získává cenu Edgar Allan Poe Awards 2012 a dočkáme se ho i u nás pod názvem Unesená.

Po Hanging Hill vychází další román i v češtině a jmenuje se Panenka (Poppet). Na police knihkupectví v našich končinách se dostává roku 2014 a v ničem si nezadá se svými předchůdci. Depresivní prostředí psychiatrické léčebny, vraždy a tajemné loutky dostanou čtenáře do kolen. Mo Hayder tímto neuvěřitelně temným dílem dokazuje, že stále neřekla poslední slovo. Je až těžko uvěřit, kde se v ní bere tolik černých myšlenek.

V současné době bydlí tato oblíbená autorka v anglickém městě Bath. Žije s bývalým policejním potápěčem Bobem Randellem – tato profese se objevuje i v její poslední knize. Společně vychovávají jednu dceru.

Všechny knihy Mo Hayder vycházejí v České republice u nakladatelství Domino

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení