Medailonky: Vaše Literatura - Literatura pro všechny!

Marie Brožová – Múza dnešní šedi

1 1 1 1 1 (6 hlasů)
il

Její kresby okouzlily nejen děti, ale i dospělé. Její slova dojímají a dělají s lidskou duší zázraky. Řeč je o královně MAB aneb Marii Brožové, která je význačnou výtvarnicí a také spisovatelkou. Své nápady čerpá z každodenního života - z důležitých i méně významných okamžiků, jež prolínají naše životy. Píše o přátelství, lásce, rodině, zradě, smrti, radosti i bolesti. To vše propojuje s magií, která je všude kolem nás a v dnešním uspěchaném světě si jí málokdo povšimne, a přitom stačí tak málo.


ilPražská rodačka spatřila světlo světa 11. 5. 1975. Už jako malá měla velmi silné pouto k přírodě a ráda vše zachycovala na papír pastelkami. Ve třinácti letech objevila svoji vlastní pastelkovou techniku, kterou později zdokonalila. Vystudovala gymnázium a pokračovala na Vyšší odbornou školu Václava Hollara, kde si zvolila obor knižní grafika. Škola ji příliš nenaplňovala a neposkytovala jí to, co potřebovala, a tak odešla. Za manžela si vzala hudebního pedagoga Martina Brože. Společně tvoří skvělý tým. Její muž jí dělá manažera a ve všem jí pomáhá. Svou manželku podporuje, velice jí obdivuje a váží si jí. První samostatné výstavy začala mít od roku 1998. Obrazy vystavuje po celé České republice a nejen v galeriích, ale i v různých kavárnách, obchodních centrech a parcích. Tímto umožňuje lidem, aby zapomněli na všechny starosti a alespoň na chviličku je do sebe vtáhnul příběh vyprávěný kresbou. Projekt Obhajoba pastelky byl započat v roce 2004. Od té doby nakreslila přes 70 obrazů.

Hlavním záměrem projektu Obhajoba pastelky jsou tyto body:
1. Obhájit pastelku jako výtvarné médium.
2. Navrátit do výtvarného umění kvality jako je krása, barva a harmonie.
3. Navrátit umění do centra společenského života.
4. Příznivě ovlivňovat mladou generaci.
5. Oživit v lidech tvořivost a fantazii.
6. Ilustrovaná beletrie i pro dospělé.
7. Navrátit českou kulturu do centra Prahy.

Jako pseudonym používá zkratku svého jména MAB. Zároveň to je také jméno královny elfů, která posílá lidem sny. Shakespeare královnu Mab ve své tragédii Romeo a Julie popsal takto:

Královnu Mab měl´s tedy návštěvou, jež v říši elfů stojí při porodu. Nic větší achátu, jejž v prstenu má na ukazováčku primátor, tažena spřeží prášků slunečních, přes nosy jezdí lidem ve spaní.[1]

ilZajímavostí je, že její pseudonym se na obraze nikdy nevyskytuje na stejném místě. Je v něm skryt, zakomponován tak, aby splynul. Při jeho hledání jsem si všímala mnoha detailů a užívala si to.

Co se týče knižní tvorby, napsala tři knihy. Dvě z nich jsou určeny dospělým, Zakleté víly a Duše kamenů. Duše stromů je určena pro všechny, i pro ty nejmenší. Jedna kniha obsahuje vždy více příběhů. Nemusí se poctivě číst od začátku do konce, ale podle toho, jakou má člověk náladu. Prostě vezmete knihu, náhodně ji otevřete a začtete se. Příběhy si můžete vybírat podle toho, na jakou vlnu jste zrovna naladěni. Přestože knihy působí jako dětské, nenechávejte se tím zmást. Když se ponoříte hloub, zjistíte, že by to dítě nemohlo chápat. Píše se v nich o rakovině, manželství, dětech a dospělým přinášejí útěchu, radu či prozření. Velmi pestré líčení a jazyk plný metafor vás pohltí a některé konce vás svými silnými emocemi dojmou natolik, až se rozpláčete.

Publikaci Kde bydlí sluníčko pouze ilustrovala a Tarot v básních – Tarot Poems přeložila do češtiny a nakreslila tarotové karty.

Její autorská galerie, kterou otevřela v roce 2009, se nalézá kousek od Staroměstského náměstí v pasáži Richtrova domu. Nalezneme zde její obrazy, knihy, kalendáře, sešity, pohlednice, pastelky a jiné předměty, které si můžeme zakoupit. Vše vydává autorské nakladatelství OBHAJOBA PASTELKY s. r. o. Jako ateliér jí slouží její chaloupka v Posázaví, kde kreslí a píše.

Měla jsem možnost se s Marií Brožovou osobně setkat, vidět ji tvořit, vyzkoušet si její techniku a i si s ní popovídat. Je to neobyčejná žena. Velice doporučuji navštívit některé z jejích veřejných kreslení.


Certifikáty a ocenění:
Světová cena „World prize of culture“ od Světové unie kultury za rok 2010
Český rekord: nejvíc lidí podílejících se na kreslení pastelkového obrazu, 2010
Evropská cena „European prize“ od European Union of Arts za rok 2009
1. místo na L'art au Soleil, mezinárodním sympoziu 35 výtvarníků z celé Evropy ve Francii, Ferrette 2008 za obraz Melounové léto
Český rekord: největší obraz nakreslený pastelkami, 2007
Nominace na titul rekordman roku v kategorii ženy, 2006
Český rekord: největší obraz nakreslený pastelkami, 2005

zdroj: http://www.pastelky.cz/, http://www.mariemab.com/
[1] SHAKESPEARE, William. Romeo a Julie [online]. Přel. Josef Václav Sládek. V MKP 1. vyd. Praha: Městská knihovna v Praze, 2011

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení