Medailonky: Vaše Literatura - Literatura pro všechny!

Cassandra Clare, lovkyně stínů

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Tato americká autorka se proslavila mezinárodně známou knižní sérií Nástroje smrti, ve které představila svět lovců stínů. Mezi její další fantasy série patří Pekelné stroje a Magisterium, na kterém spolupracovala s Holly Black.


autorCassandra Clare je pseudonym, její rodné jméno je Judith Rumelt. Narodila se v roce 1973 v Íránu americkým rodičům. Během dětství se s rodinou mnohokrát stěhovali, a tak navštívila mnoho zemí – Anglii, Francii, Švýcarsko a další. Už jako batole zažila cestu přes Himálaje, pří níž strávila měsíc v otcově batohu. Cassandřiným nejlepším přítelem na cestách se staly knihy, které si brala všude se sebou. Při vysokoškolských studiích v Los Angeles začala psát fanfikce na Harryho Pottera (The Draco Trilogy) a Pána prstenů (The Very Secret Diaries) pro pobavení svých spolužáků. Napsala novelu nazvanou The Beautiful Cassandra, jež byla založena na povídce Jane Austenové a byla inspirací pro její pseudonym.

Po studiích žila v Los Angeles a v New Yorku, kde pracovala pro různé časopisy a také přispívala do bulvárních médií, včetně The Hollywood Reporter. V roce 2004 začala pracovat na svém prvním románu ze série Nástroje smrti – City of Bones (Město z kostí). Tato urban fantasy odstartovala její kariéru spisovatelky a proslavila ji po celém světě.

Cassandra aktuálně žije v Amherstu ve státě Massachusetts společně s manželem a třemi kočkami. Nerada píše své příběhy doma, protože je tam neustále rozptylována televizí či jejími kočkami. Nejraději píše v kavárnách a restauracích v přítomnosti svých přátel.

Nejslavnější autorčina série, tedy Nástroje smrti, čítá šest svazků. Všech šest knih u nás vyšlo ve druhém vydání u Knižního klubu a poslední díl se na pultech knihkupectví objevil v první polovině tohoto roku. Děj je situován na Manhattan současné doby. Hlavní hrdinka Clary Frayová se jednoho večera stane svědkem vraždy, jež jí změní život. K tomu se ještě přidá záhadné zmizení její matky a poté, co ji napadne démon, se chce Clary dozvědět celou pravdu. Seznámí se s tajemným Jacem Waylandem a objeví tak svět lovců stínů, kteří bojují proti démonům a ochraňují svět. Série si svým čtivým stylem získala mnoho příznivců.

Společně se svou přítelkyní Holly Black, autorkou Kroniky rodu Spiderwicků, se podílí na nové sérii Magisterium, jehož první díl (Železná zkouška) vyšel letos u nakladatelství Yoli. Vydání druhého dílu (Měděná maska) je plánováno na prosinec 2015. Příběh se točí okolo Calluma Hunta, mladého nadaného čaroděje, který nastoupí do čarodějnické školy Magisterium. Zde na něj čeká mnoho nástrah a zkoušek. Pozná nové přátele, ale také si udělá nepřátele. Zkrátka jde o nový magický příběh, jenž by měl okouzlit příznivce Harryho Pottera.

V říjnu tohoto roku vyjde u nakladatelství Yoli první díl trilogie Pekelné stroje – Mechanický anděl. Jedná se o prequel série Nástroje smrti, jehož děj je zasazen do viktoriánské éry. Po smrti své tety odplouvá Tessa Grayová z New Yorku do Londýna. Po přistání ji však uvězní Temné sestry a drží ji v zajetí. Záchrana přichází od Willa Herondala, mladého lovce stínů.

Další trilogie ze světa lovců stínů, jejíž první kniha vyjde v originále v roce 2016, ponese název The Dark Artifices. Příběh se bude odehrávat v Los Angeles současnosti a bude sledovat osudy lovkyně stínů Emmy Carstairs, která byla představena ve Městě nebeského ohně.

Cassandra vydala Baneovy kroniky (u nás ještě nebyly přeloženy) a zvažuje, že by časem mohla sepsat i Simonovy a Tessiny kroniky. Pravděpodobně by se jednalo o jednotlivé příběhy fungující na stejném principu jako Baneovy kroniky. Společně se svým manželem, Joshuem Lewisem, sepsala The Shadowhunter's Codex, jenž je dostupný v originále a od konce září také ve slovenštině.

V roce 2013 přišel do kin film Město z kostí natočený podle knižní předlohy. Hlavní role si zde střihli Lily Collins (Clary Frayová), Jamie Campbell Bower (Jace Wayland) a Robert Sheehan (Simon). Ve stejném roce mělo začít natáčení pokračování, ale bylo odloženo a následně úplně zrušeno. V dubnu 2014 bylo oznámeno, že série bude adaptována do seriálové podoby, jež ponese název Shadowhunters. Obsazení herců a fotky z natáčení seriálu můžete sledovat na internetovém portálu Edna.cz.

Zdroje:
http://www.cassandraclare.com/
http://www.databazeknih.cz/autori/judith-rumelt-12241
http://www.edna.cz/mortal-instruments/

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení