E-knihy: Vaše Literatura - Literatura pro všechny!

Čteme rádi, vždy a všude

1 1 1 1 1 (3 hlasů)
ekniha

Mnoho knihomolů ještě dnes, v éře digitalizace a technických vymožeností, dává přednost klasickým tištěným knihám před jejich elektronickými protějšky. Proč tomu tak je? Jednak jde o návyk, jednak o neznalost věci. Ano, je to tak. Řada z nás brojí proti e-knihám, přestože je nikdy nevyzkoušela. Pojďme si tedy postupně projít výhody a nevýhody e-knih, jak je vidím já.

 

Vždy při ruce

Hlavní předností elektronických knih je jejich dostupnost a skladnost. Své o tom ví ti, kteří často cestují nebo tráví hodně času v dopravních prostředcích (pokud tedy neřídí). Nemusí si s sebou brát tlustou knihu, která by jim zbytečně zabírala místo v zavazadle, ani se nemusí bát, že by jim zásoba knih určených na dovolenkové čtení došla. Stačí jediné čtecí zařízení třeba v podobě čtečky nebo tabletu, které vám – s trochou nadsázky – nahradí celou Národní knihovnu. 



Čtecí zařízení, zvláště specializované čtečky e-knih, vám mohou usnadnit samotný čtecí proces. Lze v nich měnit velikost písma a font, což dozajista uvítají lidé mající problémy se zrakem. A co teprve možnost vyhledávání, kterou by uvítal nejeden milovník spletitých detektivek, který se ztrácí v ději, a hlavně v postavách! V e-knihách lze navíc text označit nebo do něj vložit poznámku. A pokud stejně jako já ztrácíte záložky a pak marně hledáte právě rozečtenou pasáž, pak můžete tyto obavy pustit z hlavy – ve čtečce se samozřejmě soubor otevře na posledně čteném místě.

Předností e-knih je i způsob nákupu. Stačí si vybrat titul třeba na eKNIHOVNA.cz, objednat ho on-line a za pár vteřin si ho už můžete číst v pohodlí domova. Nemusíte čekat, až vám knihu dopraví pošta, ani se mačkat ve frontě v knihkupectví a doufat, že vás – v případě žádaného bestselleru – někdo nepředběhne. To je aktuální zvláště v tento předvánoční čas, kdy návštěvy kamenných obchodů nejsou nijak příjemné. 

Nesmíme zapomínat ani na cenovou dostupnost. E-knihy jsou o něco levnější než klasické papírové knihy, což je pochopitelné, neboť na jejich výrobu vydavatel nepotřebuje tolik finančních prostředků. Koupí e-knihy navíc chráníme lesy, což je skvělá zpráva pro ty, kterým není lhostejné naše životní prostředí.

E-knihy jsou skvělé, ale…

Zdálo by se, že e-knihy mají samé výhody, přesto si myslím, že nikdy zcela nenahradí klasickou knihu. Důvodů je opět několik. Zejména starší generace má jiné čtecí návyky a není natolik technicky gramotná jako ti dříve narození. Ovšem ani nejmladší čtenáři v nejbližší době dozajista nezavrhnou klasickou knihu – má totiž své kouzlo. 


Knihy jsou často uměleckým unikátem, u nichž kromě samotného obsahu obdivujeme i vazbu, přebal, kvalitu papíru, ilustrace, … To vše ke knihám patří, stejně tak nenapodobitelná vůně papíru a zvláštní kouzlo, které má pouhopouhé listování knihu. To šustění! A pokud patříte mezi sběratele, kteří se s novými přírůstky rádi chlubí na poličce nebo na specializovaném místě v knihovničce, pak už není zapotřebí nic řešit!

U klasické knihy je pak výhodou také to, že vám u nich nikdy nedojde baterka, zatímco u čtečky nebo tabletu potřebujete neustále myslet na to, kolik vám zbývá času do vybití. Řešením by bylo zavedení solárního dobíjení, které známe třeba u kalkulaček, zatím je ale dostupné jen u některých čteček (např. značky Booken).

V diskuzích na sociálních sítích se stále opakují rozepře mezi zastánci klasických knih a vyznavačů modernější cesty. Řešení je přitom prosté. Kompromis. Sama v současnosti využívám obojí; přednost sice stále dávám klasickým knihám, avšak když jedu na služební cestu nebo na dovolenou, namísto knih si s sebou přibalím čtečku. A jede se. Bez zbytečných zavazadel a strachu, že mi dojde čtení.

A na závěr jeden tip: na webu eKNIHOVNA.cz naleznete velký výběr e-knih zdarma. Je libo třeba Alenku v říši divů, Báječná léta pod psa nebo Bílou velrybu? V nabídce tu jsou i nejnovější bestsellery od českých a zahraničních autorů, to vše v češtině i cizích jazycích!

A co vy? Čtete e-knihy? 



Zdroj fotografií: unsplash.com


Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení