Vaše Literatura - Literatura pro všechny!

Jeden a půl králíka podruhé – boj i rodinná dilemata

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
detail

Před nedávnem vyšel již devatenáctý díl série Usagi Yojimbo. Trochu nezvykle sice začíná zcela novým příběhem, ale zároveň přímo navazuje na předchozí díl na jehož konci hlavní hrdina – králičí ronin Miyamoto Usagi – v boji s čarodějem ztratil svého synovce (nebo možná syna) Jotara a vydal se ho hledat. Kdo čeká dlouhý příběh o hledání a záchraně malého králíka, sice nedostane to, co očekává, ale přesto nebude s knihou Usagi Yojimbo: Otcové a synové zklamán. Poslední dobrodružství Usagiho a Jotara totiž kvalitou minimálně dotahuje, ale spíše překonává předchozí díl.

Pokud se minulý díl jen hemžil mýtickými postavami z japonských legend, drží se tento při zemi a popisuje „jen“ lidské příběhy, často s leitmotivem vztahu otců a jejich mužských potomků. Právě proto, že se tentokrát Stan Sakai více zaměřuje na psychologii postav, jsou Otcové a synové jedním z nejlepších dílů poslední doby.

knihaJak je v Usagiho příbězích zvykem, setká se během svých dobrodružství s hned několika starými známými z široké palety vedlejších postav, které Stan Sakai pro svoje antropomorfní univerzum vytvořil. Hned v prvním příběhu vystupují kozel samotář Yagi a jeho syn Gorogoro, Sakiova pocta legendárnímu komiksu Lone Wolf and Cub od Kazuo Koikeho. V akčně laděném příběhu Usagi nejenže nalezne Jotara, ale také pomůže Yagimu a jeho synovi v boji s gangstery, kteří si brousí zuby na odměnu, která je na smrtícího kozla vypsaná.

Název příběhu Rolničky možná evokuje Vánoce, ale Katsuichimu, Usagiho mistru, připomene příběh z vlastního mládí, který si tématem i vyvrcholením nezadá se Shakespearévým Romeem a Julií. Zabijte pána z Geishu! na jednu stranu vypráví o malé bitvě mezi samuraji a ninji, na druhou však promlouvá o odvaze bezejmenných a vlastně toho jediného, který v bitvě nebojuje. Krizi samurajské třídy v dobách šógunova míru zdařile vykresluje povídka Samurajská hrdost v níž oba králíci potkávají dalšího samuraje bez pána a jeho syna. Tento ronin však narozdíl od Usagiho neputuje, aby zdokonaloval své šermířské schopnosti, ale bydlí pod mostem a vyčkává okamžiku, kdy ho jeho bývalý pán bude opět potřebovat. Poslední příběh – Hokashi – konfrontuje Usagiho, Jotara, Katsuichiho senseie a jeho dalšího studenta Shunjiho se čtyřčlennou skupinou vrahů maskovaných za potulné baviče.

Řemeslná stránka knih je jako vždy na výši a Sakai dokáže kresbou vyjádřit vše od pobavení, přes hrůzu, počínající šílenství, či hrdinnou smrt. Mnohé příběhy ještě osvěžuje decentní humor, který sedne i přesto, že je devatenáctá Usagiho kniha v prvé řadě o životních dilematech. Ostatně to největší – rozkrytí pravého vztahu mezi Usagim a Jotarem – se táhne po celou knihu a čtenář může jen hádat, zda a jak ho na konci ušatý samuraj rozsekne.

Knihu Usagi Yojimbo: Otcové a synové vydalo nakladatelství Crew

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení