Vaše Literatura - Literatura pro všechny!

Cesta do středu mozku

1 1 1 1 1 (1 hlas)
mozek

Český lékař–neurochirurg, prof. MUDr. Vladimír Beneš, Dr.Cs, spolu s novinářem Martinem Čápem dává možnost i laickým čtenářům zamyslet se nad fenoménem jménem „lidský mozek“. Sídlí lidská duše v mozku, jak vůbec náš mozek funguje a jaké jsou současné možnosti neurochirurgie…? Nejen o tom se dočtete v této poutavé publikaci.



knihaKnihu Cesta do středu mozku vydává XYZ, 288 stran, doporučená cena 299 Kč

Knížka je poskládaná z mozaiky různých textů – svou dosavadní cestu životem popsal profesor Beneš, který je prostředním ze tří generací význačných neurochirurgů, sám a schválně ji ponechal v první verzi, která bývá nejčtivější. Další, reportážní část patří Martinu Čápovi a jeho zážitkům z operačního sálu. Rozhovor, který tvoří stěžejní část knihy, spolu protagonisté vedli téměř dvacet let v letech 1993 – 2012. Závěr pak patří fejetonům profesora Beneše, které píše a publikuje od roku 2007 v různých periodikách.

„Neurochirurgii jsem si vybral jako student a nikdy jsem tohoto rozhodnutí nelitoval. Naopak. Je to nesmírně pestrý a vzrušující obor. Dokážeme léčit velké množství zcela rozličných nemocí, od mozku po poslední nerv prstu, páteř i cévy zásobující mozek. Naši pacienti jsou průřezem celé populace, od novorozenců po devadesátníky. Objevují se již i zprávy o operacích plodu v děloze.Obor má neuvěřitelný rozvojový potenciál daný cílem našeho snažení – nervovým systémem. Manuální i intelektuální uspokojení je neobyčejné, možnosti vědecké práce prakticky neomezené. Obor se ještě zcela nezbavil určité mystičnosti a potenciálních rizik, to oboje zvyšuje aktivitu. Lze v něm uplatnit, ba spíše jsou nezbytné, vlastnosti, kterých si nejvíce vážím. Poctivost, invence, kreativita, slušnost, tolerance, inteligence, imaginace.“

(z kapitoly Vyznání)

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení