Aktuality

Svět knihy Praha 2011

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
knihy

V polovině měsíce máje, konkrétně 12. až 15. května proběhne na Výstavišti v Praze - Holešovicích již 17. ročník mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy. Hlavním tématem letošního ročníku bude literatura arabského světa, jako čestný host se představí Království Saúdské Arábie.



V tuto chvíli se na Svět knihy Praha 2011 přihlašují vystavovatelé. Čím nás ovšem může připravovaný 17. ročník literárního festivalu již nyní oslovit? Zejména tím, že se zde budou prezentovat knižní novinky, mezi něž například patří Listopadová pohádka Věry Provazníkové, Jak počítají koťata Jiřího Žáčka a Pavla Jurkoviče, Nová cesta k léčbě šikany Michala Koláře, anebo audio knihy Tančím tak rychle, jak dokážu Barbory Gordon a Nejkrásnější židovské legendy Victora Malka.

Na mezinárodním knižním veletrhu a literárním festivalu Svět knihy Praha 2011 bude 13. května ve 14 hodin v Autorském sále Průmyslového paláce udělena rovněž Cena Jiřího Theinera, a to některému z nominovaných nakladatelů, knihovníků, univerzitních pracovníků, institucí či médií zabývajících se literaturou a knižní kulturou.

Pro zajímavost, Cena Jiřího Theinera je pojmenována po dlouholetém šéfredaktorovi časopisu Index on Censorship, který vychází ve Velké Británii od roku 1972 a zaměřuje se na problematiku svobody slova. Tuto cenu vyhlašuje společnost Svazu českých knihkupců a nakladatelů Svět knihy, s. r. o., a je určena žijící osobnosti nebo instituci působící v zahraničí, která svým počinem či dlouhodobým snažením významně přispívá k šíření a propagaci české literatury mimo Českou republiku.

V rámci kampaně na podporu četby Rosteme s knihou byla pro žáky prvního a druhého stupně základních škol a studenty středních škol vyhlášena literární soutěž Příběh tisíce a druhé noci aneb literatura arabského světa. Vítězové všech tří kategorií budou slavnostně vyhlášeni právě na festivalu Svět knihy Praha 2011, a to konkrétně 13. května v 11 hodin. Úkolem dětí a studentů je napsat pohádku či příběh ve stylu arabské literatury o tom, jak vypadala tisící a druhá noc krále Šahrijána a Šahrazád. Inspiraci by měli hledat v pohádkách tisíce a jedné noci.

V současné době je již znám předběžný program 17. ročníku literárního festivalu Svět knihy Praha 2011, v němž jsou zahrnuty jak beseda a autogramiády, tak slavnostní předávání cen:

Čtvrtek 12. 05. 2011, 13:00 – 14:00

Předávání výročních cen Mladé fronty za rok 2010

Čtvrtek 12. 05. 2011, 17:00 – 18:00

Cena Jiřího Ortena.

Pátek 13. 05. 2011, 10:00 – 11:00

Beseda se studenty Literární akademie Josefa Škvoreckého.

Pátek 13. 05. 2011, 11:00 – 12:00

Slavnostní předávání cen 8. ročníku mezinárodního kartografického festivalu TOURMAP - turistické mapy a atlasy, průvodce i cestopisy.

Pátek 13. 05. 2011, 14:00 – 15:00
Beseda ke knize Cibulka na toboganu – Aleš Cibulka, Yvona Žertová.

Pátek 13. 05. 2011, 15:15
Autogramiáda Aleše Cibulky a Yvony Žertové.

Sobota 14. 05. 2011, 11:00 – 12:00

Literatura pro děti a mládež: Malujeme a čteme s Hajajou – Program s autorkou Milenou Lukavskou.

Sobota 14. 05. 2011, 12:15

Autorka Milena Lukavská podepisuje knihu Hajaja – malujeme a čteme s Hajajou.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení