Aktuality

Philip Roth získal Man Booker International Prize

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
roth

Spisovatel Philip Roth, domovský autor vydavatelství Mladá fronta, získal prestižní literární cenu Man Booker International Prize. Mladá fronta zatím vydala 10 knih Philipa Rotha, jako poslední vyšla kniha Pokoření (2011). Mladá fronta připravuje v nejbližší době vydání knih Philipa Rotha: Portnoyův komplex (červen 2011), Profesor touhy (září 2011) a Indignation (2012).

rothPhilip Roth se narodil 19. března 1933, do americké literatury vstoupil v roce 1959 povídkovou sbírkou Goodbye Columbus a od té doby se stal jedním z nejoceňovanějších autorů své generace. Dvakrát získal Národní knižní cenu i Cenu amerických knižních kritiků a řadu dalších ocenění. V roce 1998 svoji sbírku obohatil i o prestižní Pulitzerovu cenu za román Americká idyla. Řadu literárních ocenění získal i v zahraničí, zejména v Británii a ve Francii.

Čeští čtenáři znají z období jeho vstupu do literárního světa novelu Sbohem, město C. (č. 1966). Mezi přední americké autory se Roth zařadil románem Portnoyův komplex (č. 1992), v němž humorně až komicky vylíčil dospívání židovského chlapce v rodině pojišťovacího agenta. Po více než dvou desítkách dalších románů, z nichž zatím pouze některé vyšly česky (Ať se děje, co se děje, 1968; Elév, 1985; Pražské orgie, 1990; Hodina anatomie, 1991; Milostné rozmluvy, 1993; Odkaz, 1995; Operace Shylock, 1999), dospěl prostřednictvím svého alter ega, spisovatele Nathana Zuckermana, ke zkoumání spíše tragických rozměrů života. Po dlouhé a úspěšné spisovatelské kariéře se to může zdát neuvěřitelné, ale v románech, které píše od druhé poloviny devadesátých let – Sabbathovo divadlo (č. 2008), Americká idyla (č. 2005), Vzala jsem si komunistu (č. 2010), Lidská skvrna (č. 2005), Umírající zvíře (č. 2007), Duch odchází (č. 2008), Jako každý člověk (č. 2009), Druhý život (č. 2010), Pokoření (č. 2011) – dosahuje osmasedmdesátiletý Roth absolutního tvůrčího vrcholu. A protože každý rok vydává nový román, mají se jeho příznivci na co těšit.

Knihy Philipa Rotha vydané v divizi Knihy vydavatelství Mladá fronta:
· Pokoření, Mladá fronta 2011
· Druhý život, Mladá fronta 2010
· Vzala jsem si komunistu, Mladá fronta 2010
· Lidská skvrna, Mladá fronta 2010
· Jako každý člověk, Mladá fronta 2009
· Americká idyla, Mladá fronta 2009
· Duch odchází, Mladá fronta 2008
· Sabbathovo divadlo, Mladá fronta 2008
· Operace Shylock, Mladá fronta 2008
· Umírající zvíře, Mladá fronta 2007

Další informace naleznete zde: www.themanbookerprize.com

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení