Aktuality

Festival pořádaný na počest Karla Hynka Máchy

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
macha

Letošní rok je označován jako Rok Karla Hynka Máchy. 16. listopadu totiž uplyne přesně dvě stě let od doby, kdy se tento velikán české literatury narodil v Praze. S ohledem na toto významné jubileum se letošní dvanáctý ročník tradičního tuzemského básnického festivalu Den poezie koná právě na počest Karla Hynka Máchy.



letakTradiční festival Den poezie probíhá od 8. do 22. listopadu zhruba ve čtyřiceti městech České republiky. A to například v Praze, Brně, Olomouci, Opavě, Litoměřicích, Karlových Varech nebo Znojmě.

 

Letošní ročník festivalu nese podtitul Nekonečný kraj. Jistě vám vrtá hlavou, z jakého důvodu organizátoři festivalu zvolili tento název. Je to především proto, že Mácha se vryl do paměti takřka každého z nás jako romantický básník, který miloval tajemno, přírodu a toulky po širých krajích.

Na festivalu, který je realizován za podpory Ministerstva kultury České republiky a hlavního města Prahy, se máte možnost setkat s takovými osobnostmi z řad české literatury, jako je Petr Borkovec, Tereza Brdečková, Ivan Martin Jirous, J. H. Krchovský nebo Petr Hruška. Festivalu konaného na počest Karla Hynka Máchy se zúčastní také autoři zahraniční, například ze Slovenska, Polska, Maďarska, Rumunska a Ruska.

Co má festival konkrétně na programu? Veřejná čtení, výstavy nebo hudební a divadelní představení pořádaná v klubech, kinech, kavárnách i na méně tradičních místech. Tyto akce se samozřejmě tematicky věnují osobě, dílu a odkazu Karla Hynka Máchy.

Organizátoři festivalu doufají, že svým počinem náležitě uctí památku tohoto velkého romantického básníka. Celý festival chtějí navíc symbolicky zakončit 20. listopadu poutí do severočeských Litoměřic, kde básník roku 1836 zemřel a byl pochován do doby, než byl počátkem října 1938, těsně před zabráním československého pohraničí německými vojsky, tajně převezen do Prahy, kde byl v květnu 1939 slavnostně pochován na Vyšehradě.

Níže vám předkládáme seznam vybraných akcí pořádaných v rámci festivalu Den poezie: Nekonečný kraj v Praze a v Brně. Podrobný program festivalu pro tyto i další města naleznete na webových stránkách Dnu poezie (http://www.denpoezie.cz/program.html). 

Praha

8. - 22.11.2010       
Básně ve škole a moře poezie   
1.stupeň ZŠ TGM Modřany, pavilon ZŠ ul. K Vltavě 25, hl. budova ul. Modřanská 10 a, Praha 4

11.11.2010
17:00
Autorské čtení: J. H. Krchovský, Vít Janota.
Městská knihovna v Praze, pobočka Hostivař, Golfová 10/910, Praha 15

11.11.2010   
19:00:00   
Večer kulturního magazínu Totem.cz a oslava 200. narozenin nejen K.H.Máchy
Prostor Underground, Křižíkova 45, 180 00 Praha 8 – Karlín

13.11.2010
14:00
Odpoledne literárního  a kulturního časopisu H_ALUZE a jejich hostů
Ústřední budova Městské knihovny v Praze, Mariánské náměstí 1, galerie poezie, Praha 1

14.11.2010
19:00
Autorské čtení Věry Jirousové, Violy Fischerové a Zbyňka Hejdy. Hudba, Petr Kroutil
České centrum Praha: Rytířská 31 110 00 Praha 1

16.11.2010
19:00
Oslava 200. narozenin Karla Hynka Máchy
Socha Karla Hynka Máchy, Petřín

19.11.2010   
17:30:00   
Nekonečná krajina mysli   
ZUŠ Lounských, 140 00 Praha 4 - Nusle

Brno

13.11.2010   
9:00-23:00   
Pouť putování z Prahy do Litoměřic v prostorách školy        
Gymnázium Brno, Slovanské náměstí 7, Brno

20.11.2010
16.30 
Autorské čtení, představení slovenských básníků, prozaiků i hudebníků: Vystoupí Vlado Šimek a Herzog herzog, Mirka Jančovičová a Peter Obuch, Peter Prokopec a Marek Pastier, Peter Krutek.
Café Práh, Ve Vaňkovce 1, 602 00 Brno

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení