Aktuality

XII. ročník největšího českého literárního festivalu

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
abc

Jak už je dlouhodobou tradicí, každý červenec patří zejm. v Brně literatuře. Právě zde se letos již podvanácté koná největší středoevropský literární festival Měsíc autorského čtení. Vloni se rozšířil z Brna do Ostravy a letos poprvé překročí hranice České republiky – čtení budou probíhat i ve slovenských Košicích a polské Wrocławi.  Pro 64 autorů, kteří se letos festivalu zúčastní, to znamená celkem čtyři večery, které stráví se svými čtenáři–diváky, pro které v každém městě zopakují identický program, vždy s jednodenním zpožděním.



Měsíc autorského čtení zahrnuje dvě programové linie – jedna reprezentuje domácí literaturu a druhá písemnictví jiné země (v předchozích letech to byla např. Kanada, Francie, Bělorusko či Rakousko). Hlavní program představuje denně dva spisovatele, čestného hosta z dané země (letos to bude POLSKO) a domácího autora či autorku. V letošním roce se však promění i „domácí“ programová linie, která se stává česko-slovenskou.
Polská čtení budou probíhat v polštině, stejně jako česká a slovenská čtení ve Wrocławi v češtině či slovenštině, na plátno za autorem se pak bude promítat překlad čteného textu do jazyka té které země.

Na všechna čtení a akce s ním spojené je vstupné dobrovolné. Pro detailnější informace prosím navštivte webové stránky festivalu: www.autorskecteni.cz, kde je k vidění i kompletní program festivalu. Z českých autorů letos do Brna a dalších měst přijede např. Jiří Gruša, Petr Král, Arnošt Goldflam, Ivan Matoušek, Jaroslav Rudiš & U-Bahn, Ivan Martin Jirous ve dvojici s Dášou Vokatou, J. H. Krchovský a jako každý rok také Pavel Kohout; ze slovenských autorů je třeba zmínit Petera Repku, Ivana Štrpku, Janu Bodnárovou, Máriu Ferenčuhovou, Michala Hvoreckého či Pavola Rankova; z polských je to pak Henryk Grynberg, Ryszard Krynicki, Stefan Chwin, Bohdan Zadura, Piotr Sommer, Adam Wiedemann, Krysztof Varga, Jacek Dehnel, Sylwia Chutnik, Juila Fiedorczuk nebo Adam Zagajewski, který vystoupí pouze v Brně v rámci pořadu věnovaného výročí polského nositele Nobelovy ceny za literaturu Czesława Miłosze.

V Brně bude festival po celý měsíc doprovázet také tzv. Audio-vizuální kabinet, kde bude k vidění a slyšení to nejlepší, co k tématu literatura vyrobil Český rozhlas Brno a také brněnské studio České televize (pořady Česko jedna báseň a Čtenářský deník).

Měsíc autorského čtení 2011 pořádá Nakladatelství a agentura Větrné mlýny ve spolupráci se spoluorganizátory, kterými jsou: Knižnica pre mládež mesta Košice, Miejska Biblioteka Publiczna we Wrocławiu a Biuro literackie.

Měsíc autorského čtení 2011
Každý den od 1. 7. do  3. 8. 2011

ČESTNÝ HOST: POLSKO
BRNO – Divadlo Husa na provázku, Zelný trh 9
KOŠICE – Bábkové divadlo Košice, Tajovského 4
OSTRAVA – Klub Atlantik, Československých legií 7
WROCŁAW – Mediateka, pl. Teatralny 5

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení