Aktuality

Brněnská sedmikráska 2011

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
cylindr

Časopis a nakladatelství Host vyhlašují třetí ročník básnické soutěže Brněnská sedmikráska. Tentokrát jsme pozměnili téma. Z nejlepší oslavné básně o Brně se stala: Nejkrásnější brněnská báseň o Praze (nejkrásnější pražská báseň o Brně)


Vítěz obdrží prémii 10 000 Kč, šalinkartu na měsíc a další hodnotné ceny.

Slavnostní vyhlášení proběhne v sobotu 1. října 2011 v rámci třetího ročníku festivalu Brněnské kulturní HOSTování v prostorách Domu pánů z Kunštátu – Kavárny Trojka.

V porotě zasednou pražský spisovatel Jaroslav Rudiš, brněnský emigrant v Praze Arnošt Goldflam, autor sbírky Zapalte Prahu Karel Škrabal a šéfredaktor časopisu Host, dvojitý agent Miroslav Balaštík  

Básně v rozsahu nejvýše tří stran A4 posílejte e-mailem na adresu sedmikraska(zavináč)hostbrno.cz nebo poštou na adresu Host (Sedmikráska), Radlas 5, 602 00 Brno

Uzávěrka soutěže je 1. září 2011, více na www.hostbrno.cz

Stručně o předešlých ročnících soutěže Brněnská sedmikráska / Nejlepší oslavná báseň o Brně

Více než sto účastníků se loni i předloni rozhodlo napsat verše o krásách Brna a kandidovat na titul městského básníka. Porota vybírala z pestré škály stylů — od humorných děl psaných v hantecu, v nichž se to hemžilo prýgly a Monte Bú, až po sociální kritiku, od vyslovených hříček až po mnohastránkové opusy s vysvětlivkami a poznámkovým aparátem. Většinu básní zaslali autoři doposud nepublikující. Z básníků, které širší veřejnost už zná, se zúčastnili například František Listopad, Jonáš Hájek, Zeno Kaprál, Petr Čichoň či Norbert Holub. Nejstaršímu účastníkovi básnického klání bylo devadesát let, nejmladší soutěžící byla desetiletá dívenka. Paradoxní přitom bylo, že většina přispěvatelů nebyla z Brna. 
Pásmo sestavené z úryvků přihlášených básní připravil soubor Listování Lukáše Hejlíka a posluchači je mohli naladit na vlnách ČRo pořadu Zelný rynk.

 

Fotografie z předešlých ročníků


Nabitý sálek očekává dění na pódiu. Už za několik minut bude známo, která ze sto jedenácti básní zaslaných do prvního ročníku Sedmikrásky bude tou nejlepší oslavnou básní o Brně.


„A vítězem se stává… pan Petr Petříček a jeho báseň Brněnský okruh. Ano, opravdu, pan Petříček je až z Hořovic!“ Z rukou Miroslava Balaštíka přebírá certifikát na deset tisíc korun, šalinkartu NA MĚSÍC zdarma a tašku plnou literárních překvapení.


Členové poroty Miroslav Balaštík a Pavel Řehořík ukazují společně s moderátorem Jakubem ˇŽáčkem, co vše čeká na vítěze druhého ročníku...


kterým se stává Jan Spěváček...
jak příznačné jméno

Vítězná báseň loňského ročníku

Tropické dětství v Brně
(tropický prales konstantina biebla
v krajině dětství jana skácela)

Jan Spěváček

už aby
na zelný trh doskotačil katrán
do kruhu po manéži
kde děti čichaly lva
kdysi přivezeného z daleké jávy
v podpalubí s čajem ananasy a hedvábnými vlasy

už aby
skleněná louka úlevou vydýchla
a zebry povstaly z přechodů pro chodce
až ladně vykročí vstříc žirafím samcům
rozdupou společným ržáním
plechovou nesvobodu nafukovacích gumových kol

už aby
černá pole byla spásána
a kraví hora podojena

už aby
žirafí krky byly ověšeny
uspokojenými zebrami
za svitu lampionů na cejlu

už aby
léto přešlo v podzim a listy zčervenaly únavou
co list to padající báseň - ty nejpokornější
ze všech brněnských kaštanů a lip
sejdou se na lavičce v tyršově sadu
a políbí se

už aby
dospělí zestárli natolik aby se stali dětmi
pak vrátí se na zelný rynek
dočichat lva

Vítězná báseň předloňského ročníku

Brněnský okruh

Petr Petříček

Vše se v kruhu opakuje
Brněnský drak chytá svůj ocas
zběsilá jízda

I slunce dokroužilo k západu
řev motorů pomalu ulehá
v setmělých uličkách starého města

Špilberk drží pod zámkem
těžké noční můry
abychom se probudili
s lehounkými křídly motýla

Budík odstartoval další rozjížďku
řítíme se životem
touhy zabíjíme jejich naplněním
a nebo taky jinak

U zatáčky Františka Šťastného
padá do trávy rosa
a v ní září téměř dětský úsměv
božského Valentina

Pro borce i poražené
nad Brnem vychází slunce
medaile cennější než zlatá

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení