Aktuality

Kniha - akce - Brno, tak zní poznávací znamení nového festivalu I kráva má svou knihu

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
krava

Následující školní rok přinese novinku v podání oživení města Brna multižánrovým čtenářským festivalem I kráva má svou knihu. Iniciativa realizace projektu vznikla na půdě Ústavu hudební vědy Masarykovy univerzity Brno, aby následně protkala historické centrum moravské metropole svými putujícími knihovničkami s kulturním doprovodem.



Akce proběhne od 28. do 30.září 2011. Jelikož se jedná o vzdělávací kampaň pro širokou veřejnost, získal festival I kráva má svou knihu záštitu primátora města Brna Romana Onderky. Na programu se podílí i studenti Fakulty výtvarných umění VUT, Střední školy uměleckých řemesel a Konzervatoře Brno. Specifická část programu proběhne díky úzké spolupráci také v prostorách Moravské zemské knihovny.

Festivalové dny budou mít putovní charakter, kdy si čtenáři na základě svých zájmů vyberou z široké nabídky z centrálně umístěných "site-specific" knihovniček. Tyto tematicky oddělené čtenářské koutky, budou stát jak v centru pouličního dění na Moravském náměstí, Zelném trhu, Náměstí Svobody, či na Mendlově náměstí, tak i v klidnějších resortech jako je park Lužánky, Denisovy sady,  hrad Špilberk a samozřejmě na symbolické Kraví hoře. Historie, příběhy a kontexty jednotlivých umístění budou vyzdviženy individuálním výběrem literatury, jenž zde čtenář bude moci využít. V odpoledních hodinách budou knihovničky doplněny o prozatím utajené kulturní zážitky.

Co se týče čtenářské obliby spojení s kvalitní kávou a salonním prostředím, některé knihovny budou v rámci akce I kráva má svou knihu umístěny i na platformu brněnských kaváren, jako například Café Práh, Falk, Leporelo+, Tungsram a další. O originální pojetí jejich zařazení do jednotlivých interiérů se postarali studenti brněnské Fakulty výtvarných umění VUT.

 

V rámci dopoledních bloků se programová skladba přemístí do prostor Moravské zemské knihovny, kde proběhne paralelní vzdělávací větev pro středoškolské publikum. Zde bude studentům nabídnuta prohlídka knihovny včetně nových technologií užívaných v knihovně, otevřená autorská čtení a workshop Materiálová laboratoř s možností vyzkoušení linorytu či vazby knih.

Během finálního dne, tj. v pátek 30.září, se otevře moderní nádvoří knihovny, kde se návštěvníci můžou těšit na vystoupení již potvrzených divadel Dno, Líšeň, německé Gruppe 07 i části cyklu scénických čtení Listování. Jako hlavní hudební účinkující vystoupí "dvojčlenná hudební smršť" HUSO. Vizuální zážitek umocní jedinečná multimediální projekce na knihovnu, o kterou se postarali mladí brněnští tvůrci.

Doplňující, multigenerační potenciál akce bude splňovat prémiový obsah tzv. Předčítačů. Tato odnož zapojí díky zájmu i dobrovolné studenty, kteří na základě zpětného vazby navštíví domovy pro seniory v Brně a přečtou zde klientům zvolená literární díla.

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení