Aktuality

Vyhlášení výsledků 5. ročníku literární soutěže Skrytá paměť Moravy

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
knihy

V pátek 17. června 2011 probíhalo na slovanském hradišti v Mikulčicích slavnostní vyhlášení výsledků literární soutěže Skrytá paměť Moravy. Letošní výroční pátý ročník byl na téma „Cizinec“.



Na každého soutěžícího, který v pátek odpoledne  do Mikulčic přijel, čekala taška plná upomínkových předmětů a nechyběl ani pamětní list. Nebyly to jenom propagační materiály, ale našly se tam také předměty, které mladí spisovatelé bezesporu využijí – bloky a propisky se znakem Jihomoravského kraje. 

Tentokrát měla soutěž nebývalou účast – dorazilo skoro 160 prací snad ze všech koutů České republiky. Nejvzdálenější soutěžící byl z Chebu. Pořadatelé byli zklamáni, že většina prací byla laděna značně depresivně, a doufají, že příští ročník bude veselejší.

Ze všech příspěvků, které byly do soutěže zaslány a odpovídaly zadanému tématu „Cizinec“, byly v každé věkové kategorii vybrány tři, které se představily při autorském čtení, a dvě práce navíc získaly čestná uznání. Jejich autoři dostali další hodnotné dárky.


K příjemné atmosféře při vyhlašování výsledků přispěla tamější mládežnická kapela ŠROTI, střídající se s autorskými čteními, předáváním cen a proslovy porotců i pořadatelů. Na hradiště se snesla zvláštní pohnutá atmosféra, když bylo předčítáno dílo o židovské dívce žijící v Praze za druhé světové války s názvem Moje sestra Anna Marie.  Stejně, ne-li napínavější, byla díla Schizofrenik (později přejmenováno na Být sám sobě cizincem) a Kaťuška, příběh rozdělený na dvě části vyprávějící o dceři sovětského vojáka.
Nakonec byla ocenění rozdána takto:

1. kategorie (12 – 15 let):
1. místo Magdaléna Špačková
2. místo Kateřina Hájková
3. místo Marie Černá

2. kategorie (16 – 19 let):
1. místo Kristýna Varnušková
2. místo Michal Šefara
3. místo Tereza Šplíchalová

Po ocenění následoval příjemný raut a prohlídka hradiště, které mnohé překvapilo tím, že se v místě nachází dvanáct kostelů i s překvapivými nálezy  v rybníce. Stejně tak bylo úctyhodné velkomoravské opevnění, z něhož se dochovaly vodní příkopy.


Pořadatelé věřili, že místo účastníky inspiruje k dalším literárním počinům. Mnozí tento pocit měli, ale vzhledem k tomu, že příští ročník bude vyhlášen až koncem října letošního roku a porota zatím není dohodnuta na tématu, je těžké říct, jestli návštěva slovanského hradiště v Mikulčicích nějak ovlivní tvůrčí záměry soutěžících.

Jediné, co jsme se o VI. ročníku dozvěděli, bylo přání pořadatelů, aby vzniklo více veselých textů. Porotci zase soudí, že jde o přirozenou potřebu mládeže dát najevo, co je špatně a co by bylo potřeba jednou pro vždy změnit. Ať je téma jakékoli, vždycky se najde někdo s pesimistickými názory.

Po prohlídce hradiště začal hromadný odjezd. Kdo neměl vlastního řidiče, ten mohl využít objednaný autobus do Hodonína.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení