Aktuality

Pozvánka na výstavu do Slaného

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Máte-li rádi obrázky Adolfa Borna, určitě byste měli navštívit jeho novou výstavu litografií, která se právě chystá v Galerii Ikaros ve Slaném (Fügnerova 667 ve Slaném, nad sokolovnou). Výstavu otevře vernisáž, která se uskuteční v úterý 6. září 2011 od 19 hodin. Litografie Adolfa Borna pak budete moci zhlédnout do 1. října 2011.



Ve Slánské galerii Ikaros jde už o čtvrtou výstavu tohoto umělce. Předchozí potěšily návštěvníky v letech 1999, 2003, 2008.

Adolf Born (*12. 6. 1930)
Jeho osobitá kresba se proslavila v kresleném humoru, karikatuře a ilustracích, kterými nás výtvarník těší od roku 1955. Do roku 1995 ilustroval 228 knih a řadu knižních obálek. První litografii ve volné grafice zveřejnil v roce 1960, v animovaném filmu se s ním setkáváme od roku 1964.
Podle Luboš Hlaváčka za úspěch vděčí nevšednímu umění kresby, jež mu není jenom záležitostí zručně osvojeného řemesla, ale přímo součástí specifické metody myšlení.
Na Světové výstavě v Montrealu – Člověk a jeho svět 1974 byl Adolf Born vyhlášen nejlepším karikaturistou roku 1974. Nominovalo ho 600 karikaturistů z celého světa.
Americké nakladatelství Witty World Books  v roce 1994 uspořádalo průzkum mapující kreslený humor v celosvětovém měřítku, v němž anonymně hlasovalo 5000 výtvarníků. V kategorii tvůrců výtvarných kreací realizovaných volnou technikou obsadili Adolf Born a Ronald Searl společně 1. místo.  


Pro výstavu je připraveno 35 originálních litografií, které si můžete prohlédnout i na internetové adrese www.galerie-ikaros.cz, neboť galerie funguje jako kamenná a internetová.

Motto:  G. B. Shaw: …šest ze sedmi divů světa náleží architektuře a sedmý je obrovská socha…
„Chápu židli jako sochu, na které se dá i sedět…“
„Umění nevisí jen na stěně…“

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení