Aktuality

Do České republiky zavítají dva významní světoví spisovatelé

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
knihy

Dnes máme pro vás pozvánku na zcela unikátní setkání s dvěma významnými světovými autory - s Davidem Vannem, autorem románu Ostrov Sukkwan, a Robertem Fulghumem, autorem knihy Drž mě pěvně, miluj mě zlehka. Autoři se představí českému čtenářstvu a představí své nové knihy, které vydává nakladatelství Argo.




dvDavid Vann
David Vann (1966) vyučuje angličtinu na Sanfranciské univerzitě ve stejnojmenném velkoměstě a je autorem Legendy o sebevrahovi (Legend of a Suicide, 2008), která se dočkala vřelého přijetí kritiky a získala množství literárních ocenění. Autorův sporý styl byl okamžitě přirovnán k psaní Jacka Londona či Cormaca McCarthyho. Také jeho nedávno vydaná druhá kniha – a románová prvotina – Sobí ostrov (Caribou Island, 2011) je hodnocena s nadšením a např. ve Španělsku obdržela cenu Premi Libreter za nejlepší zahraniční román. David Vann je právem označován za vycházející hvězdu americké literatury.
Sbírce povídek Legenda o sebevrahovi vévodí novela Ostrov Sukkwan, která nad ostatní texty vyčnívá zlověstnou a nadpozemsky krásnou atmosférou; mnozí nakladatelé proto sáhli jen po ní a vydali ji samostatně. Například ve Francii získala tato novela cenu Prix Médicis étranger za rok 2010. a vyšla již v šestnácti jazycích a dvaadvaceti zemích.

knihaOstrov Sukkwan
Kniha vychází 13. 10. 2011
Otec se synem odjíždějí na opuštěný ostrov u aljašského pobřeží, aby na čas unikli civilizaci i složité rodinné situaci. V poklidné zátoce je čeká dřevěný srub, v lesích pobíhá spousta lovné zvěře, moře se hemží rybami. Vyrovnat se s vnějším nepohodlím a přežít nástrahy počasí nebude až takový problém, mnohem větší nebezpečí se skrývá v hlavách obou osadníků. Samota na oba doléhá nesnesitelnou tíhou a pobyt na ostrově se brzy mění v bitvu o duševní zdraví a posléze i o holý život.

PROGRAM
13/10/2011 do 15.00 média
16.00 autogramiáda – Palác Knih LUXOR v rámci akce Velký knižní čtvrtek
19.30 Večer s Davidem Vannem, představení knihy Ostrov Sukwan, autorské čtení v Americkém centru (Tržiště 13, Praha 1)
4/10/2011 dopoledne media



rfRobert Fulghum

Robert Fulghum (1937) přijede do Prahy již poněkolikáté představit svou novou knihu!
Po románovém projektu Třetí přání a poslední knize esejí Co jsem to proboha udělal? absolvoval Robert Fulghum několikaměsíční taneční školu tanga přímo v Argentině a zcela tomuto tanci propadl. Po návratu do Seattlu, kde se pustil do organizace různých taneční akcí točících se kolem tanga, mu v hlavě zrála nová kniha… V Seattlu se nachází tančírna Století (Century Ballroom), která slouží jako pevný bod, nebo pevný parket, kolem něhož se točí jednotlivé příběhy nové knihy jako na kolotoči.

Drž mě pevně, miluj mě zlehka

Příběhy z tančírny Century
Kniha vychází 1. 10. 2011
knihaArgentinské tango – dokonale krásné ženy, vysoké podpatky, odvážné šaty, milongueros, vášeň, slunce, temperament... anebo také obyčejní lidé, „poutníci směřující k místu zasvěcenému potřebě lásky, dotyku a objetí, které pohání hluboce lidská potřeba pohybovat se společně do rytmu hudby – obyčejná touha tancovat“.
Robert Fulghum se s tangem poprvé setkal prostřednictvím obrazů své současné partnerky Willow Baderové a k napsání Drž mě pevně, miluj mě zlehka ho inspirovaly vlastní zážitky. Tango totiž pro Fulghuma není pouhým tancem, ale životní cestou, novým způsobem vnímání sebe i světa kolem, „otevřením dveří v pokoji svého života“. Víte, že ve vašem životě existují nějaké dveře? Pak běžte a zkuste vzít za kliku, je dost možné, že nebudou zamčené.
Jevištěm Fulghumova románu je seattleská tančírna Century. Není to ani tak místo, ale spíš všechny ty příběhy, které se tu odehrávají. Setkávají se tu lidé nejrůznějšího věku, pohlaví, národnosti, náboženského vyznání či sexuální orientace... To, co je důležité venku, zde není podstatné... Jde tu totiž o jediné – o tanec.

rfKdyž Robert poprvé uviděl obálku, kterou jsme z děl jeho partnerky Willow  Baderové vybrali a připravili, jeho slova byla: “Mám k tomuto obrazu citový vztah, koupil jsem ho od Willow v galerii ještě předtím, než jsme spolu začali chodit a tančit. Bylo to předznamenání našeho vztahu, znamení, a teď nám visí doma nad krbem…“
Jistě pro Vás bude také velice zajímavá skutečnost, že jedno hollywoodské studio se o knihu vážně zajímá - hlavní roli by měla hrát Nicole Kidman.

PROGRAM

14.10.  pátek - odpoledne média
16.10.  neděle – večer Listování v Českých Budějovicích
17.10.  pondělí –Praha  - odpoledne média
18.10. úterý - 16,00 autogramiáda v Luxoru v Praze, 19,00 Listování v Praze (Nova scéna  Národního divadla)
19.10. středa -20,00 Tango Tančírna v Praze v divadle Ponec
20.10. čtvrtek – Listování  v Havlíčkově Brodě
21.10. pátek – v 10,00 autogramiáda na Knižním veletrhu v Havlíčkově Brodě, večer Listování v Brně
22.10. sobota – 10,00 autogramiáda v Brně, knihkupectví Dobrovský
(případné rozhovory v regionálních médiích jsou po dohodě v daných městech možné)

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení