Aktuality

21. Podzimní knižní veletrh – už za týden

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
knihy

21. Podzimní knižní veletrh se bude konat 21. a 22. října 2011 v Havlíčkově Brodě. Vystavovatelů i účastníků doprovodného programu neustále přibývá - pár dní před veletrhem je přihlášeno 162 vystavovatelů.



K autorům, kteří jsou už v programu veletrhu i festivalu Knihy a svoboda uvedeni  (mj. Irena Obermannová, Robert Fulghum, Petra Soukupová, Jiří Hájíček, Jan Těsnohlídek ml., Jiří Dědeček, Ivan Klíma, Antonín Přidal, Petr Čichoň, Zdeněk Svěrák, Ludvík Vaculík, Jiří Stránský, Michal Viewegh, Václav Větvička, Martin Hilský, Vlastimil Vondruška, Magda Váňová, Jiří Žáček, Tomio Okamura, Arnošt Goldflam, Zdenka Becker, Christa Rothmeier, Peter Paul Wiplinger, Milena Fucimanová, Ludmila Klukanová, Josef Mlejnek, Martin Reiner, Jáchym Topol...) v poslední době přibyl například Michal Ajvaz – bude číst z nového románu Zlatý věk, srbský autor kontroverzního románu o válce v Kosovu Svár Saša Stojanovič (česky vydalo nakladatelství Dauphin), lužicko-srbský autor Tomasz Nawka, který prezentaci své básnické sbírky doprovodí hrou na dudy, Erika Bezdíčková, která v dětství přežila Osvětim a bude podepisovat memoárovou knihu Moje dlouhé mlčení, scenáristka Markéta Dočekalová, autor neobvyklého portrétu Boženy Němcové František Novotný, písničkář Pepa Nos, básník a prozaik Pavel Švanda, zakladatelka hospicového hnutí Marie Svatošová, cestovatel Michal Vičar, literární poradna Evy Hauserové a mnoho dalších autorů i programů. Program je průběžně aktualizován na stránkách www.hejkal.cz.

Z novinek, které budou na veletrhu představeny, jmenujme novelu Jiřího Stránského Tóny, detektivku Michala Viewegha Mafie v Česku, romány Petry Soukupové Marta v roce vetřelce a Michala Ajvaze Lucemburská zahrada, Nové povídky Zdeňka Svěráka, Slezský román Petra Čichoně, cestopis Michala Vičara Embéčkem kolem světa, fantasy román Gorian Alfreda Bekkera, básnická sbírka Jiřího Žáčka České moře, romány pro ženy Magdy Váňové Pavouk v síti a Markéty Dočekalové Něco za něco a mnoho dalších.

Součástí veletrhu se letos nově stává seminář pro zahraniční bohemisty, pořádaný Českým centrem PEN klubu s podporou Ministerstva kultury ČR. Na veletrh přijede 30 překladatelů české literatury z několika zemí (Velké Británie, Finska, Srbska, Rakouska, Bulharska, Rumunska, Švýcarska, Ruska...).

Letos poprvé zazní na veletrhu cizí jazyky. V dvoudílném cyklu česko-rakouských čtení Muškáty za okny a děti ve sklepě budou česky, německy a slovensky číst Zdenka Becker, Jiří Hájíček, Peter Paul Wiplinger, Milan Richter a několik dalších autorů (v pátek 21. října v 16.30 a v sobotu 22. října v 14.45). Při závěrečném Babylónském literárním večírku (v sobotu 22. října od 18 hodin v klubu Oko) budou spisovatelé a překladatelé číst krátké úryvky ze své tvorby v mnoha různých jazycích.

Bohatý program je připraven i pro děti. Mohou navštívit pásmo her a soutěží o ceny Dětského knižního klubu nakladatelství Grada (v pátek v 11 hodin), autogramiádu Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře (v pátek ve 13 hodin), křest fantasy románu Alfreda Bekkera Gorian (v sobotu ve 12 hodin) a u stánků mnoha vystavovatelů si koupit knížky a učebnice, ale také razítka, hračky, omalovánky aj.

Cenu Littera Astronomica za literaturu, spojenou s astronomií, získá (již podruhé) astronom Josip Kleczek za knihu Život se Sluncem a ve vesmíru. Cena bude udělena v pátek 21. října v 16 hodin, následně (v 17.15 hodin) přednese Josip Kleczek přednášku „na přání posluchačů“. Ti si budou moct vybrat mezi čtyřmi tématy: Energie ve vesmíru a v našich službách, nebo  Zapřáhněme Sluníčko (jak prakticky využít sluneční energii), nebo Historie naší vody (vznik vody ve vesmíru a přínos na Zem kometami), nebo Vesmír a člověk.

21. Podzimní knižní veletrh se bude konat v Kulturním domě Ostrov v Havlíčkově Brodě v pátek a v sobotu 21. a 22. října 2011. V pátek 21. října bude veletrh otevřen od 10 do 19 hodin (od 10 do 12 pouze pro odbornou veřejnost a další vážné zájemce), v sobotu 22. října od 9 do 17 hodin. Na závěr veletrhu se v sobotu od 18 hodin bude v Klubu Oko konat Babylónský literární večírek. Dvoudenní slosovatelná vstupenka s mnoha kupony na slevy stojí 50 Kč, vstupenka pro seniory 30 Kč. Předškolní děti a ti, kdo slaví v první den veletrhu 21. října narozeniny, dostanou vstupenku zdarma. Podrobné informace lze získat na internetových stránkách www.hejkal.cz.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení