Aktuality

Nakladatelství JOTA pokřtilo knihu Historie zase trochu jinak

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
kniha

Slavnostní křest knihy Historie zase trochu jinak proběhl za účasti autora Richarda Händla a ilustrátora Jakuba Krejčího ve středu 16. listopadu 2011 ve stylové malostranské kavárně U zavěšenýho kafe v Praze. Mezi pozvané hosty patřili kromě zástupců Nakladatelství JOTA také zajímavé osobnosti kulturního života, například spisovatel Vladimír Plešinger nebo dva členové Pražského Hradčanského orchestru – Josef Kocůrek a Radek Anděl, kteří se zároveň postarali o příjemný hudební doprovod. Křest pro pozvané hosty a novináře proběhl ve velmi přátelské atmosféře. Věříme, že kniha Historie zase trochu jinak bude mít u čtenářů stejně pozitivní ohlasy jako měl křest u pozvaných hostů.






Jakub Krejčí a Richard Händl



J. Kocůrek, J. Krejčí, R. Händl, R. Anděl

Richard Händl *18. dubna 1952
Narodil se, žije a bude žít v Praze. Publicista historických zajímavostí, zpívající klavírista, moderátor, jachtař. Výrazný extrovert, ovšem velmi plachý. Milovník hospůdek. Účastník intelektuálních restauračních debat a hádek ve všech oborech. Z těch oborů od mládí preferuje historii. Vzdělává se v ní sám a má výhodu (?), že není hodnocen kantory, nýbrž čtenářskou veřejností. Jak? To neví. Peněz je za to málo. Postupem doby publikoval ve většině periodik, ve kterých mají rubriku historie. Pochází z hudební rodiny a živit se hudbou je jeho povinnost
i radost. Žije si báječně – a to ho baví. Má dceru Noru.

Jakub Krejčí *11. září 1955
Narodil se, žije a bude žít v Praze. Výtvarník, který zvládá malbu, litografii, dřevěnou plastiku, loutky, divadelní kostýmy a obrázky. Vystudoval loutkářství a scénografii na DAMU. Podílel se na přehršli výprav a scén k divadelním představením. Byl jednou ze zásadních postav při vzniku legendární Divadelní pouti v Praze na Střeleckém ostrově. Je duší (a spoluprovozovatelem) literární kavárny a galerie U zavěšenýho kafe. Výrazná vlastnost – všichni jej mají rádi. S Richardem Händlem jej pojí přátelství a dlouholetá příslušnost ke společnosti lidí pohybujících se na Malé Straně. Tedy spíše sedících v malostranských hospůdkách. Žije si skvěle – a má z toho radost.

Odhalte pikantní perličky naší zemičky.
Druhý díl oblíbeného povídání převážně nevážně o českých dějinách je zde!

knihaRichard Händl
Ilustroval Jakub Krejčí
HISTORIE ZASE TROCHU JINAK aneb Jak válčili staří Čechové


Naše země se nachází ve středu Evropy, souvislosti českých dějin s evropskými nemohou nebýt. Přesto jsou jejich znalosti mezi lidmi malé. Pro názornost je uvedeno několik skoro detektivních šetření, pár úvah a srovnání v příbězích evropské historie.

Autorovou dlouholetou zálibou je uvádět na pravou míru obecně zažité historické omyly. Nyní si k tomu přibral i různá tajemství, spiknutí a překvapení, ze kterých si občas dělá legraci. Bulvár existoval vždy, nevyhýbaly se mu ve starých časech ani intelektuální elity. Zapisovaly se různé zajímavé příhody o významných lidech a činech své doby. Spíše prudernost dob pozdějších začala skrývat tyto pikantní perličky. Pár jich je odkryto.

Lidé se rádi bojí, proč jim to nedopřát v textech o popravách všeho druhu a příbězích s nimi spojených? Statistika je suchopárná a říká se, že se dá dobře falšovat. Pokus o několik statistických shrnutí velice různých dějů tomu nedává za pravdu, nebo ano?
Velká část knihy má téma české válčení. V úplnosti probere všechny konflikty, které měli Češi v minulosti se svými sousedy. Je docela zajímavé zjistit (třeba), který z těch sousedů byl vůči nám největším agresorem. Nebo jsme to byli my – slovanští holoubci?

knihaV Nakladatelství JOTA již vyšlo:
Historie trochu jinak
Převážně nevážně o českých dějinách

Autor se zaměřuje na nejpozoruhodnější okamžiky české historie. S humorným nadhledem začíná událostmi našich nejranějších dějin a přináší několik originálních teorií a hypotéz se solidní oporou v pramenech.
Vyprávění pokračuje vyvracením některých obecně zažitých omylů a čtenář může také zalistovat na stránkách historického bulváru, v oficiální historii často překrytých pruderností pozdější doby.
Zúčastníme se rovněž napínavých detektivních šetření, čekají na nás vraždy, atentáty a podobné kratochvíle. Porovnání mnoha zajímavých dobových statistik nám otevře zcela nový pohled na časy dávno minulé.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení