Aktuality

Česká účast na knižním veletrhu NON/FICTION, Moskva 30. 11. - 4. 12. 2011

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
kniha

Oficiálním organizátorem účasti České republiky je ministerstvo kultury ve spolupráci s Českým centrem a Českým domem v Moskvě. Produkčně se na přípravách knižní expozice a programu podílí Svět knihy, s.r.o., společnost Svazu českých knihkupců a nakladatelů.





Česká účast


Již čtvrtým rokem se Česká republika prezentuje na moskevském knižním veletrhu, jenž má zaměření na intelektuální literaturu – beletrii i odborné publikace.
Programu se zúčastní dva čeští zástupci - Radka Denemarková a Radek Malý, kteří zároveň navštíví bohemisty studující na univerzitě v Moskvě.
V produkci Českého centra v Moskvě přijíždějí do Moskvy u příležitosti veletrhu tři hosté – Jan Kačer, Tomáš Sedláček a Jiří Boudník.
V českém programu jsou rovněž naplánována odborná setkání s řadou ruských literárních a uměleckých osobností.

PROGRAM

stánek České republiky № I-5
výstavy

Nejkrásnější české knihy 2010                               
Česká současná beletrie a poezie                   
Zlatá stuha a knihy pro děti a mládež                                           
Umělecké publikace                       
Odborná literatura, jazykové učebnice a slovníky           
Ruské překlady české literatury
Pocta Jaroslavu Seifertovi

čtvrtek 1. 12. 15:00, Literární kavárna
Věže. Příběh 11. září – výpověď očitého svědka Jiřího Boudníka

Český architekt žijící v USA, který osobně prožil teroristický útok na Dvojčata v New Yorku v roce 2001 a vydal knihu o této události pod názvem Věže. Příběh 11. září.
Organizátor: České centrum – Český dům v Moskvě

pátek 2. 12. 13:00, Literární kavárna
Setkání s Tomášem Sedláčkem

Známý ekonom a poradce Tomáš Sedláček představí svůj knižní debut Ekonomie dobra a zla, ve kterém dokázal poutavě, čtivě a přitom erudovaně podat téma, které má nyní v souvislosti se světovou finanční krizí šanci zaujmout široké publikum.
Organizátor: České centrum – Český dům v Moskvě

pátek 2. 12. 15:00, Seminární zóna № 17
Peníze od Hitlera – oceňovaný román české spisovatelky Radky Denemarkové

S velkou silou a groteskně hororovou stylizací otevírá příběh Radky Denemarkové Peníze od Hitlera tabuizovaná témata, chce vrátit sílu dramatu. Kniha byla oceněna doma (Magnesia Litera 2007) i v zahraničí (nominace na polskou cenu Angelus 2009, Cena německých literárních kritiků 2011) a přeložena do mnoha jazyků.
Organizátor: MK ČR, Svět knihy, s.r.o.

pátek 2. 12. 17:00, Autorský sál № 15
Slunce čte mezi řádky – z tvorby českého básníka Radka Malého

Básník, překladatel, publicista, autor půvabných veršů pro děti Radek Malý představí svou tvorbu i dosud nepublikovanou, za kterou obdržel řadu literárních cen.
Radek Malý má ve svých třiatřiceti letech renomé výrazného básníka stejně jako citlivého překladatele, v jeho psaní je něco krásně staromilského, snad stesk po světě, který byl přirozenější, pomalejší, lidštější. Po světě, kde měl člověk dostatek času všímat si přírody, druhých i sebe.
Organizátor: MK ČR, Svět knihy, s.r.o.

pátek 2. 12. 18:00, stánek České republiky № I-5
Setkání s českými autory Radkou Denemarkovou a Radkem Malým

Organizátor: MK ČR, Svět knihy, s.r.o.

pátek 2. 12. 19:00, Sál Českého centra
Setkání s Jiřím Boudníkem

Organizátor: České centrum – Český dům v Moskvě

sobota  3. 12. 18:00, klub Projekt O.G.I.
Večer české kultury, kterého se zúčastní vynikající český režisér a herec Jan Kačer.

Organizátor: České centrum – Český dům v Moskvě

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení