Aktuality

Pozvánka na autogramiádu Lubomíra Štrougala

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
kniha

Zveme Vás na autogramiádu Lubomíra Štrougala, která se uskuteční ve čtvrtek 5. ledna 2012 od 16.00 hodin v Paláci knih Luxor, Václavské nám. 41. Bývalý předseda vlády předlistopadového Československa bude podepisovat své dvě knihy Paměti a úvahy (vyd. v prosinci 2009) a Ještě pár odpovědí (vyd. v listopadu 2011).



Paměti a úvahy

Vzpomínky a úvahy dlouholetého předsedy československé vlády přinášejí osobní svědectví, jakých není v naší současné politické literatuře mnoho. Historik si nad tímto textem opraví či potvrdí svá zkoumání, pamětník připomene vlastní život s jeho světlými i temnými stránkami, mladý zájemce o historii objeví pohled přímého účastníka událostí, které pomalu přikrývá čas.
Jedno je však nejdůležitější – autor se rozhodl veřejně popsat svůj dlouhý politický život, své postoje a stanoviska ve složitých poměrech předlistopadového Československa a neskrývat se při tom za anonymní stranické a státní dokumenty, za „kolektivní“ hlas doby. Tím se také veřejně hlásí ke své odpovědnosti za vlastní kroky a rozhodnutí.

knihy

Ještě pár odpovědí

Po velkém úspěchu Pamětí a úvah se na autora snesly dotazy, ve kterých čtenáři žádali, aby se vrátil k hodnocení konkrétních událostí a lidí a aby vyslovil, co si opravdu myslel a myslí dnes. Tyto ohlasy autora přiměly, aby se za svou politickou dráhou ohlédl znovu a zodpověděl otázky týkající se zejména doby tzv. normalizace a aby se zamyslel nad výsledky i nezdary při budování socialismu. Publicista Zdeněk Jirků pak autorův text doplnil pěticí vzpomínek, v nichž se k dění za „Štrougalovy éry“ vyjadřují členové jeho vlády L. Gerle, F. Langer, V. Ehrenberger, M. Toman, a také představitel nepolitické sféry - F. Čuba, předseda proslulého Agrokombinátu Slušovice. Jejich vzpomínky dokreslují obraz společenského a ekonomického vývoje Československa v době, kdy byl jeho premiérem Lubomír Štrougal.

JUDr. Lubomír Štrougal

Narozen 19. října 1924 ve Veselí nad Lužnicí. Absolvent třeboňského gymnázia. Za války totálně nasazen. Po osvobození vystudoval Právnickou fakultu UK. Od roku 1949 pracoval v aparátu KSČ. V roce 1957 se stal vedoucím tajemníkem jihočeského KV KSČ. V letech 1959–1961 byl ministrem zemědělství, 1961–1965 ministrem vnitra, 1965–1968 tajemníkem ÚV KSČ. V roce 1968 se stal místopředsedou vlády, od roku 1970 předsedou federální vlády ČSSR. Roku 1988 odstoupil z vlastního rozhodnutí ze státních i stranických funkcí. Čas důchodu tráví převážně na chalupě v Jizerských horách.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení