Aktuality

Uzávěrka soutěže Nakladatelství Fragment se blíží

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
knihy

Bezmála tři desítky povídek už dorazily do Nakladatelství Fragment v rámci literární soutěže Hledá se autor bestselleru. Unikátní klání dosud nepublikovaných spisovatelů odstartovalo na začátku ledna a potrvá ještě celý tento měsíc do 29. února. Šanci mají všichni nadějní vypravěči bez ohledu na věk nebo povolání. Pro ty, kteří neholdují psanému slovu, běží v Nakladatelství Fragment paralelní soutěž o nejhezčí grafický návrh knižní obálky. Společné téma zní „O vztazích s humorem“.

„Mezi došlými povídkami zatím převládají příběhy dvou partnerů. Už jsme ale zodpovídali i otázky na netradiční pojetí vztahů třeba mezi člověkem a zvířetem, které samozřejmě vítáme,“ řekl Pavel Nýč, spolumajitel Nakladatelství Fragment. To komunikuje se zájemci prostřednictvím hlavního webu soutěže www.hledaseautor.cz, speciálního e-mailu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. a také fanouškovské stránky na sociální síti Facebook. „Řada dotazů směřovala k rozsahu povídek. Ten by měl být minimálně 10 a maximálně 25 normostran, čili 18 000 až 45 000 znaků včetně mezer. Na další úpravě textu, tedy velikosti písma, řádkování a podobně, už nezáleží, ale byla by škoda, kdyby se účastník sám diskvalifikoval neúměrně krátkým nebo dlouhým, ač zajímavým, příběhem,“ upozornil Pavel Nýč.

Nebývalý zájem české veřejnosti o psaní naznačil už první ročník soutěže Hledá se autor bestselleru, který zaznamenal přes čtyři sta účastníků všech generací. „Loni bylo téma libovolné, a přesto většina povídek dorazila na poslední chvíli. Letos jsme situaci soutěžícím trochu ztížili povinným tématem O vztazích s humorem, takže tím spíš očekáváme, že největší nápor příspěvků obdržíme těsně před uzávěrkou. Zatím máme 29 povídek a tři grafické návrhy obálky,“ uvedl Pavel Nýč z Nakladatelství Fragment. „Autoři textů se nejčastěji pohybují ve věkovém rozmezí třicet až čtyřicet let, je však vidět, že tvořivému duchu se meze nekladou, máme povídky i od dvanáctiletého nebo naopak pětasedmdesátiletého autora.“

Prvních patnáct nejlepších povídek vzejde z interního výběru Nakladatelství Fragment, které je bude od 15. března po částech publikovat na webu soutěže hledaseautor.cz. Zde během dvaceti dnů bude moci hlasovat pro své favority široká veřejnost a zde uveřejní své hodnocení odborná porota, kterou tvoří kulturní redaktoři Marta Bystrovová z Lidových novin, Kateřina Farná z Práva, Petr Fisher z České televize a Stanislav Šulc z E15. Stejně proběhne také soutěž o nejhezčí grafický návrh obálky pro společnou knihu vítězných povídek – rozhodne veřejné hlasování na portálu soutěže a mínění zkušených porotců, několikanásobných držitelů grafických ocenění Petra Babáka, Ondřeje Fučíka, Věry Marešové a Babety Ondrové. Kniha s názvem „O vztazích s humorem – Hledá se autor bestselleru 2012“ vyjde v květnu 2012 pod patronátem Zdeňka Svěráka.

O Nakladatelství Fragment

Nakladatelství Fragment vzniklo v roce 1991 pod názvem Jan Eisler – Fragment a od května 2007 funguje jako Nakladatelství FRAGMENT, s.r.o. V současnosti patří k deseti největším nakladatelům v České republice v počtu vydaných titulů s ročním obratem přesahujícím 120 milionů korun. Od svého vzniku vydalo více než 2000 různých publikací, jejichž prodej přesáhl 19 mil. kusů výtisků. V roce 2010 Nakladatelství Fragment vydalo 221 knižních novinek a podobně tomu je i v letošním roce. Nakladatelství Fragment se daří s úspěchem pronikat i na zahraniční trhy. Do konce roku 2010 bylo uskutečněno celkem 400 prodejů původních projektů do zahraničí. V roce 2005 byla založena pobočka Vydavateľstvo Fragment, s.r.o., se sídlem v Bratislavě. V roce 2010 představil stále rostoucí slovenský Fragment 139 knižních novinek.

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení