Aktuality

Komiksový hit ověnčený Eisnerovou cenou trhá divácké rekordy na televizní obrazovce!

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
mrtvi

Komiksové adaptace jsou v kinech dnes už celkem běžné... ale na televizní obrazovce jsou spíš vzácností. Zvláště, když nejde o žádný příběh se superhrdinou, ale temný a dospělý postkatastrofický thriller.

 

 

 

A ještě vzácnější je, aby se takový seriál stal diváckým hitem.

komiksNa televizní obrazovky se po obvyklé vánoční odmlce vrací seriál Walking Dead – Živí mrtví. Zatím jen na zahraniční obrazovky, ale troufáme si tvrdit, že nebude daleko doba, kdy si tohohle fenoménu všimne i některá z našich televizí. Koneckonců, jsou pod ním podepsáni lidé jako je Kingův dvorní režisér Frank Darabont a jeden z nejpopulárnějších komiksových scenáristů současnosti Robert Kirkman. V Americe přitáhl tento seriál před obrazovku přes šest milionů diváků, trumfl i takové stálice jako jsou Zoufalé manželky a premiéra prvního dílu druhé sezóny překonala divácké rekordy kabelových televizí!

Začíná to docela obyčejně. Hrdina se probouzí z kómatu do světa, který ovládají mrtví. Tohle už tu bylo několikrát... jenže Walking Dead, alias Živí mrtví, začínají tam, kde hororové filmy končí. Jdou dál. Pokládají si otázku, co by se stalo s lidmi, kdyby opravdu museli v takovém světě žít? Kdyby jejich život nebyl omezený na hodinu a půl filmu, ale přežívali by měsíce? Jak by se neustálé napětí podepsalo na jejich psychice? Jak by reagovali? Kolik je schopný člověk vydržet, aby přežil... a co se z něj stane?
Komiksová legenda Robert Kirkman vypráví vážný a emocionální příběh. Pokládá čtenářům otázky, které nejsou zvyklí slyšet. Jak bychom se zachovali, kdybychom museli dnes a denně bojovat o život? Kdybychom byli odkázáni na lidi, které ani neznáme... a možná je vůbec nemáme rádi? Kdybychom se museli stále rozhodovat a každá chyba by mohla znamenat smrt?
Poetiku zombie hororů Kirkman používá čistě jako odrazový můstek k otázkám fungování společnosti a mezilidským vztahům. S každým dalším dílem dokáže překvapit a přijít s novým úhlem pohledu... což ještě umocňuje nelítostným přístupem k postavám. Nikdo u něj není v bezpečí.

„U nás už vyšla čtvrtá kniha a chystá se pátá,“ říká Petr Litoš, jeden z majitelů nakladatelství Crew, „a je vidět, jak se to, co ještě v první knize mohlo vypadat jako tuctový zombie horor, mění v originální psychologické drama. Kirkman tlačí lidi až na samou hranici, aby ukázal, co všechno jsou schopní udělat kvůli přežití... a jak i maličkost, nad kterou by v normálním životě lidé mávli rukou, může být příčinou zkázy celé komunity.“

Televizní seriál se komiksové předlohy drží velmi věrně – a zatím pokračuje stylem, co jedna komiksová kniha, to jedna seriálová sezóna. Ovšem není jen ilustrací a tak vás dokáže překvapit – v mnoha věcech se od sebe televizní seriál a komiks odlišují. I když se ale seriálová adaptace povedla a zajímavě rozvíjí věci načrtnuté komiksem, komiks zatím stále vede díky své údernosti. Seriál si přece jen musí postavy šetřit a musí se k nim chovat mnohem laskavěji.

Seriál získal ceny: AFI TV Award, byl nominován na sci-fi cenu Saturn Award, získal cenu Emmy za triky a několik nominací, byl nominován i na Zlaté Glóby, Satelite Award, People Choice Award a spoustu dalších cen. Komiks také nepřišel zkrátka. Získal to největší komiksové ocenění – Will Eisner Award. Cenu, kterou v minulosti získali kupříkladu Moorovi Strážci, Preacher, Sandman či Kůstek.

V České republice vychází série tempem dva díly ročně. I na letošek jsou proto připravená dvě pokračování:
-    Živí mrtví 5: Nejlepší obrana (pracovní název) – předpokládané datum vydání: konec května
-    Živí mrtví 6: Život plný utrpení (pracovní název) – předpokládané datum vydání: začátek prosince


ROBERT KIRKMAN
Patří k mladým komiksovým talentům, k lidem, kteří berou stará, oprýskaná témata a nacházejí v nich něco nového. Jeho průlomovým komiksem byla série Invincible, která začíná jako klasický příběh mladého superhrdiny, aby pak přerostla v něco úplně jiného, mnohem komplikovanějšího. Nečekané a nelítostné zvraty jsou Kirkmanova deviza... a i u Živých mrtvých jsou okamžiky, kdy čtenář nevěřícně zírá na stránky a doufá, že se spletl, že se to doopravdy nestalo. Kirkman je skvělý vypravěč... a velký komiksový fanda. Taky svého syna pojmenoval Peter Parker Kirkman... podle skutečné identity Spider-Mana.


O Nakladatelství CREW s.r.o.:
Nakladatelství CREW s.r.o. je největším na vydávání komiksů se specializujícím nakladatelstvím a vydavatelstvím v České republice. Nakladatelství po dlouhá léta představuje českým čtenářům to nejlepší ze světového komiksu, kromě knížek komiksových příběhů vydává i specializovaný komiksový magazín CREW2 zaměřený na budování povědomí čtenářů o komiksech. Mezi nejznámější postavy, které pravidelně v Nakladatelství CREW s.r.o. vycházejí, patří Garfield, Spider-Man, Naruto, Sandman, Simpsonovi, Usagi Yojimbo či Batman. Nakladatelství CREW spolupracuje s největšími komiksovými vydavateli světa, jako jsou DC Comics, Marvel, Dark Horse, Top Cow, Dargaud, Delcourt, Shueisha a další.

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení