Aktuality

Z Albánie do pražského Sesterna baru

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
knihy

Dlouho jsem si lámala hlavu, jak pojmout reportáž z uvedení knihy Albánie: Kráska se špatnou pověstí z pera cestovatelského dua Miroslava Náplavy a Petra Horkého. Nakonec jsem se rozhodla pojmout ho stejně tak, jako autoři pojali ono zmíněné uvedení – nevážně. Ono by to vlastně vzhledem k duchu, v jakém se večer nesl, ani jinak nešlo.



ilUž jen to, že se setkání s novináři a přáteli cestování neodehrálo na nějakém tradičním místě, nýbrž v žižkovském baru, bylo poněkud netypické vzhledem k druhu akce. A mé podezření se potvrdilo ihned po příchodu. Ve stísněném prostoru malého salonku se těsnalo přes dvacet lidí a stále ještě doráželi další, takže mi jistě autoři odpustí, že má první myšlenka byla: Doufám, že oficiální část nebude tak dlouhá. Jakmile bylo hromadně usouzeno, že další lidé sice ještě přijít mohou, ale už se stejně nikam nevejdou, mohlo se začít.

Autoři nejdříve představili své hosty, kteří je na cestách po Albánii doprovázeli. Jmenujme alespoň Romana Hudziece, autora ilustrací. Poté v rychlosti promluvili i o svých cestách do Albánie a o knize samotné, která vznikla na základě osmi cest do této malé rozmanité země na pobřeží Jónského a Jaderského moře. Hlavním bodem oficiální části programu však bylo autorské čtení jedné z kapitol. Předtím se však salonkem na uvítanou rozezněl zvuk kytary.

knihaVlastně, abych byla přesná, jednalo se o scénické autorské čtení, jímž měli být posluchači vtaženi do děje a spolu s cestovateli vnímat atmosféru Albánie. Z čtené kapitoly jasně vyplynulo, že publikace není zcela běžným cestopisem, a my se ve víru lehce šovinistických úvah na téma ženy mohli na malou chvíli přenést pod albánskou noční oblohu. Jak čtení pokračovalo, teplota v salonku stále stoupala (zatímco nálada některých dam možná klesala) a vzduch ubýval. Těžko říct, do jaké míry bylo na vině množství lidí a do jaké ochutnávka tradičních albánských nápojů, jíž se s námi autoři rozloučili.

Na závěr nezbývá než poděkovat autorům knihy za příjemně strávený večer a nové poznatky. Také bych jim popřála do budoucna mnoho dalších bezpečných cest a jejich knize velký úspěch mezi čtenáři.

Knihu Albánie: Kráska se špatnou pověstí vydalo nakladatelství JOTA

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení