Aktuality

Pozvánka na akce Městské knihovny Dobruška

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
knihy

Dnes vám představíme bohatý program akcí Městské knihovny Dobruška. Naleznete mezi nimi pozvánku na tradiční Noc s Andersenem, na besedu se spisovatelkou Ivonou Březinovou nebo na cestopisnou přednášku Jeruzalém v pohybu. Čtenáři dobrušské knihovny se mají skutečně na co těšit!

 





výstava ve foyer knihovny na měsíc březen:
FRANTIŠEK FALTUS
Doteky ženy

František Faltus: „… několik slov o sobě:
Vyrůstal jsem na venkově, kde dřevo bylo tím nejběžnějším technickým materiálem a obklopovalo mě téměř na každém kroku. Stalo se mou láskou především pro svou přírodní podstatu, vnitřní energii, teplou strukturu i pro svou krásu povrchového opracování. Již jako kluk jsem se snažil z něho vytvářet  různé drobné rukodělné upomínkové předměty, ale mnohdy mě spíše těšilo vlastní opracovávání kousku dřeva do naprosté hladkosti (obvykle u nás dostupného ušlechtilejšího dřeva, jako například ořechu, jilmu či modřínu) pro potěchu z jeho vzhledu, příjemného doteku či specifické vůně. Lze z určitého pohledu říci, že pro mne byl mnohdy přitažlivější  proces opracovávání dřeva, než vlastní finální výrobek.
Čas od času jsem se pokoušel vytvářet i různé ozdobné předměty  ze snáze zpracovatelných kovů, např. z mědi.  Dřevo však ke své snadnější opracovatelnosti, dostupnosti, ale i jako „teplý“ materiál, bylo vždy pro mne dominantní. Vzhledem k tomu, že jsem neměl příležitost cíleně získávat znalost opracovávání dřeva pod nějakým odborným vedením, musel jsem si nezbytné informace řemeslného a technického zpracovávání dřeva shánět ponejvíce studiem odborné literatury.
Vzhledem k tomu, že jsem se nikdy nevěnoval čisté řezbařině, ale spíše tvorbě plastik, nepoužíval jsem ani tradiční řezbářský materiál – lípu. Vždy jsem vyhledával spíše materiály tvrdé, které nabízely lepší možnost povrchového opracování (žádnou z mých plastik jsem nikdy  neupravoval lakem). Ze svých častých cest do exotické ciziny (Afrika, Asie, Severní i Jižní Amerika) se snažím, pokud je to jen trochu možné, přivézt alespoň vzorek vzácnějších dřevin.
Dalším důležitým prvkem mé tvorby je již prvotní vědomí, pro koho je daná plastika určena. Převažujícím tématem mých plastik je půvab ženy. V poslední době se do mých prací velice často promítá i prvek hudebních nástrojů, především dokonalý tvar houslí, jejichž torzo se snažím prolnout i do torza ženských křivek.“
O tom, jak výtvarník František Faltus z Hronova dokáže zpracovat se dřevem a oživit ho, vdechnout život svým působivým plastikám, se můžete přesvědčit při návštěvě dobrušské městské knihovny. Zde je téměř celý měsíc březen k vidění jeho tvorba.

MAGNESIA LITERA
Letos proběhne již jedenáctý ročník soutěže o nejlepší českou knihu Magnesia Litera 2012.
I vy se můžete zapojit do hlasování v Albatros Media ceně čtenářů. Hlasujte pro vaši nejoblíbenější knihu vydanou v roce 2011! Vybírejte z původní české prózy, poezie a knih pro děti a mládež. Hlasujte do 24. března prostřednictvím stránek Městské knihovny v Dobrušce www.mestodobruska.cz/knihovna nebo přímo na stránkách http://magnesia-litera.cz/. Tisíc vylosovaných čtenářů získá poukázku na knihu z produkce nakladatelské skupiny Albatros Media. Vítězná kniha bude vyhlášena 4. dubna v přímém přenosu České televize.

BŘEZEN – MĚSÍC ČTENÁŘŮ
Městská knihovna v Dobrušce se letos opět připojuje k dalšímu ročníku celostátního projektu BMČ (Březen – měsíc čtenářů), který vyhlašuje Svaz knihovníků a informačních pracovníků. Letošní motto zní „Sladký život s knihovnou“. Bohatý program pořadů je zaměřen na návštěvníky všech věkových kategorií.

SLADKÝ ŽIVOT S KNIHOVNOU
V den výročí otevření městské knihovny v nové budově bude každý čtenář obdarován sladkým překvapením – v oddělení pro dospělé ve čtvrtek1. března a na dětském oddělení v pátek 2. března v půjčovní době.
Oficiální oslava knihovny (60 let od vzniku městské knihovny v Dobrušce a 10 let od otevření knihovny v nové budově) proběhne v sobotu 9. června 2012 v budově dobrušské knihovny a jejím blízkém okolí.

pro žáky ZŠ: čtvrtek 15. března 2011 dopoledne
HOLKY (ALE) I KLUCI NA VODÍTKU
pořad o drogách se spisovatelkou I. Březinovou


Městská knihovna v Dobrušce a Odbor sociálních věcí a zdravotnictví MÚ Dobruška pořádají ve středu 15. 3. 2012, v rámci celostátního projektu Březen - měsíc čtenářů, besedu se spisovatelkou Ivonou Březinovou nazvanou podle její stejnojmenné knihy „Holky (ale i kluci) na vodítku“. Publikace je triptychem o závislostech na drogách, hracích automatech a hubnutí, obsahuje zkušenosti nasbírané mezi narkomany. Těmito i dalšími tématy bude prodchnuto povídání s autorkou.
Ivona Březinová píše knihy pro děti a mládež všech věkových kategorií a nejrůznějších žánrů. Za součást své profese považuje i povídání si se čtenáři na besedách a veřejných čteních. Často a ráda jezdí do knihoven a škol po celé České republice.
Mezi její nejznámější knihy patří například Báro, nebreč, Držkou na rohožce, Holky na vodítku, Kozí příběh, Saxána a Lexikon kouzel, Teta to plete, Začarovaná třída, Ať žijí rytíři!, Blázniví donkichoti.

pro širokou veřejnost: 27. března 2011 v 18 hodin
BESEDA SE SPISOVATELEM
JANEM BAUEREM

Ing. Jan Bauer (* 11. dubna 1945) je český novinář a spisovatel, původním vzděláním zemědělský inženýr. Dlouhodobě žije na samotě u Vodňan. V prosinci 2009 mu vyšla jubilejní stá kniha, čímž se stal nejplodnějším jihočeským autorem všech dob. Některé knihy napsal pod pseudonymy. Věnuje se především detektivkám a literatuře faktu, v poslední době především také české historii.
Mezi jeho čtenářsky neúspěšnější tituly se řadí Toulky minulostí světa, Co v učebnicích dějepisu nebylo, Podivné konce českých panovníků, pětisvazkové Záhady českých dějin, Václav Havel: necenzurovaný životopis, Velká kniha o jménech, Magická místa Čech a Moravy, Tajnosti královských trůnů, aneb, Milenky, levobočci a nevěry, Sex v dějinách, Vládci českých zemí, Kdo je největší Čech?, Hvězda Valdštejnova srdce, Netvoři, tyrani a zlosynové českých dějin, Císařova poslední vůle a mnoho dalších.
Jeho literární tvorba byla oceněna čestným uznáním nakladatelství Práce (1986), cenou Masarykovy akademie umění (1995), cenou nakladatelství MOBA Brno (2002), výroční ceny nakladatelství Akcent Třebíč za nejvíce prodaných knih (2003 a 2004).

Kulturní zařízení města Dobrušky - městská knihovna a vlastivědné muzeum srdečně zvou na cestopisnou přednášku JERUZALÉM V POHYBU

v úterý 20. března v 18 hodin
do malého sálu SC-Kina70

Tomáš Černohous pochází z Jamného nad Orlicí, je student Masarykovy univerzity v Brně, cestovatel a fotograf. V Izraeli a Palestině projel v roce 2005 tisíc kilometrů na kole a měl tedy možnost poznat tuto zemi i její lidi opravdu zblízka. Vypráví nejen o historických památkách, ale i o obyvatelích této vzdálené země, která je jednou z kolébek i naší evropské kultury.
Součástí přednášky je devět krátkých videosnímků i výstava předmětů dovezených z této oblasti. Vstup na přednášku je zdarma.
součástí je i výstava předmětů dovezených z této oblasti

pro děti od 9 do 11 let: pátek 30. března 2012 od 18,00 hodin NOC S ANDERSENEM s podtitulem V říši pyramid a faraónů
30. 3. 2012 od 18.00 hod. – 31. 3. 2012 do 8.30 hod. 

Letos opět připravujeme pro naše dětské čtenáře noční program v knihovně. Již pošesté se knihovna zapojí do celorepublikové akce nazvané Noc s Andersenem, která je zaměřena na propagaci knih a čtenářství velmi zábavnou formou. Děti ve věku 9 - 11 let, které se rozhodnou zúčastnit se „záhadné egyptské noci“, se mohou těšit na starověkou atmosféru při objevování naší dávné minulosti, rukodělnou výrobu potřeb k přežití a také hledání pokladu. Zájemci si mohou přihlášky k účasti vyzvedávat od 9. 3. 2012 v dobrušské městské knihovně a odevzdat je pak musí nejpozději do pátku 16. 3. 2012. Počet účastníků opět omezen!

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení