Aktuality

BIBLIOWEB 2012 - 13. ročník soutěže o nejlepší internetové stránky českých knihoven

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
logo

Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR (SKIP) zorganizoval pod záštitou Asociace krajů České republiky již třináctý ročník  BIBLIOWEBu, soutěže o nejlepší webovou prezentaci knihovny. Ve dnech 18.2.2012 až 11.3.2012 zhodnotila odborná porota ve složení Ing. Aleš Brožek ze Severočeské vědecké knihovny v Ústí nad Labem (předseda poroty), Mgr. Andrea Fojtů z Ústavu výpočetní techniky Univerzity Karlovy v Praze, Stanislava Kavanová z Městské knihovny v Jevíčku a PhDr. Petr Škyřík z Kabinetu informačních studií a knihovnictví Masarykovy univerzity v Brně webové stránky 49 veřejných knihoven, které se přihlásily do letošního ročníku soutěže BIBLIOWEB.

 


Testování přístupnosti stránek pro handicapované uživatele tradičně zajistil Mgr. Radek Pavlíček z TyfloCentra Brno, o.p.s., se svými spolupracovníky.
Hodnocení proběhlo dvoukolově, sítem 1. kola, v němž se testovalo splnění základních znaků čtyř ze sedmi kritérií, prošly webové stránky 25 knihoven.

Ve 2. kole bylo hodnoceno žádným až deseti body šest kritérií: kvalita obsahu stránek, design stránek, možnosti komunikace stránek s uživatelem (formuláře na psaní do knihovny, na objednávání novinek, online předregistrace, rezervace a  prodlužování dokumentů), použití technologií Web 2.0 (OPAC 2.0, RSS, blog, facebook, wiki, sdílení obrazových dat apod.) na stránkách, kvalita  písemné koncepce webu a přístupnost stránek pro handicapované uživatele. Za aktuálnost (7. kritérium) se mohlo získat 0 až 6 bodů, takže maximum bodů od jednoho hodnotitele bylo 66. Celkem tedy mohla knihovna docílit ve 2. kole až  264 bodů.

Do soutěže se zapojila řada knihoven z malých měst a obcí, proto byla opět vytvořena kategorie pro obce, v nichž žije maximálně 3 000 obyvatel. Úroveň jejich stránek však stále pokulhává za úrovní stránek větších knihoven. Svědčí o tom skutečnost, že do druhého kola se dostalo jen pět webů malých knihoven z šestnácti.

•    V kategorii odborných knihoven a knihoven v obcích nad 20 tisíc obyvatel zvítězila Městská knihovna Litvínov ,na druhém místě se umístila Krajská knihovna Vysočiny v Havlíčkově Brodě  a na třetím Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě .
•    V kategorii knihoven v obcích od 3 tisíc obyvatel do 20 tisíc obyvatel byla nejúspěšnější Městská knihovna Česká Třebová  před Městskou knihovnou v Dačicích a Místní knihovnou Radotín.
•    V kategorii knihoven v obcích do 3 tisíc obyvatel si vítězství odnesla Městská knihovna Jevíčko, druhá byla Městská knihovna a infocentrum Dolní Bousov a třetí Obecní knihovna v Chrustenicích.

Celkové pořadí ovlivnilo kritérium, jímž se zjišťovalo, zda jsou stránky přístupné pro handicapované uživatele podle českých Pravidel přístupnosti a WCAG 2.0.  TyfloCentrum Brno, o.p.s., vyhodnotilo stejně jako loni jako nejlepší webové stránky Městské knihovny Litvínov. Ty jako jediné získaly 9 bodů a byly oceněny zvláštní cenou "nejlepší bezbariérový web knihovny".
Letos poosmé hodnotila stránky soutěžících knihoven i laická veřejnost, která měla možnost hlasovat prostřednictvím speciálních webových stránek. Vítězem se stala Místní knihovna Veselice, která získala téměř 1000 hlasů. Porazila tak Městskou knihovnu Znojmo, která nasbírala o 231 hlasů méně.

Slavnostní předání cen BIBLIOWEB 2012 se uskutečnilo 2.4.2012 na konferenci ISSS 2012. Asociace krajů ČR věnovala vítězům ceny v hodnotě 40 000,- Kč. Cenu veřejnosti věnovala firma Suweco v podobě poukazu v hodnotě 3000,- Kč na nákup předplatného časopisů dle vlastního výběru.

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení