Aktuality

Literární setkání 21. dubna 2012

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
kniha

Před časem jsem se domluvila s PhDr. Janou Semelkovou, že pro čtenáře Jiráskovy knihovny v Klučově zorganizuje literární besedu.



Je hluboká noc. Venku svítí hvězdičky a otevírají mi oči. Jsou teprve tři hodiny, převaluji se a nemohu usnout. Myslím na dnešní „setkání …“, na to co nás čeká, co musím připravit, představuji si kolik přijde lidí, aby bylo dost jídla a pití. V hlavě mi skáčou myšlenky jedna přes druhou. Noc se vleče, budou teprve čtyři hodiny.

Vstala jsem, nemá cenu se převalovat, stejně už neusnu. Uvařila jsem si kafe a pustila jsem do vaření sobotního oběda.  Dopoledne proběhlo v rámci příprav. Občerstvení pro všechny máme přichystané, mísy s jídlem nazdobené. Květiny pro naše hosty jsou také připravené. Kolem poledne kamarádka Hanka Čechráková  přinesla ještě domácí zákusky, které umí výborně.  Katka Konrádová se postarala o slané koláčky.  Hlady určitě nikdo strádat nebude. 

foto


Na nástěnce v sokolovně, kde budeme besedovat, jsem trochu přiblížila co se v nakladatelství JaS děje. Občerstvení je připravené na stole a zbývá už jen uvítat účinkující hosty, kteří přijali naše pozvání do Klučova.  Diváci se pomalu scházejí. Ještě chybí pár minut do 14. hodiny a stále je dost volných židlí. V pozvánkách jsem prosila o dochvilnost, ale jsme na venkově a tady nějaká minuta nehraje roli. Počkáme ještě chvíli … a dobře jsme udělali. Sál se naplnil, mohu začít.

„Milí přátelé, vítám vás na dnešním Literárním setkání … a dovolte, abych představila naše hosty:  
paní doktorka Jana Semelková, publicistka a nakladatelka se svým miminem, které se zrodilo v roce 2011 a má se čile k světu. Tím miminem myslím nakladatelství JaS.  K nakladatelství patří knihy a ke knihám spisovatelé. Na podzim loňského roku vyšla půvabná detektivka – milý, úsměvný příběh s názvem „Jedna vražda stačí“,  a já zde vítám její autorky: spisovatelku paní Ivanu Hutařovou a ilustrátorku slečnu Kláru Mayerovou. Dále už nebudu zdržovat a předávám slovo.“

Ufff, spadlo ze mne všechno napětí, teď už je to pravda.

foto


Slovo si vzala PhDr. Jana Semelková, redaktorka nakladatelství JaS a vyprávěla o své práci, co dělala dříve a jak se ke svému snu – nakladatelství dostala.  Představila knihy nakladatelství JaS, včetně nejnovější knížky „Začarovaná třída“ Ivony Březinové, o které se v poslední době v médiích dost diskutuje. 
Potom jsme se dověděli, jak vznikla spolupráce nakladatelství a paní Ivany Hutařové a její detektivky
"Jedna vražda stačí“. Paní Jana Semelková prozradila, že série Matylda na stopě pokračuje a druhý díl už se brzy dostane ke čtenářům.
Paní Ivana Hutařová převzala slovo a vyprávěla nám o své práci, připomněla své tituly z oblasti literatury faktu a přiblížila nám, jak vznikala její první detektivka a přečetla z ní ukázku.

Poté slečna Klára Mayerová, která tuto detektivku-nedetektivku ilustrovala, prozradila, že se s paní spisovatelkou poprvé vidí právě u nás v Klučově (to je pro naši obec čest). Vyprávěla, jak vznikala obálka, a dověděli jsme se, že „vítězný“ návrh z deseti různých vznikl vlastně omylem.  Klára představila i své další knížky, které ilustrovala.
Požádala jsem paní Janu Semelkovou, aby nám ještě něco řekla o Jiřím Holubovi a jeho knížce „Jak se zbavit Mstivý Soni“.  Cituji z FBJ : kniha vzbudila emoce mezi pedagogickými pracovníky pro svou rozvernost (prý podporuje šikanu a násilí na školách, ale brzy bylo odhaleno, že tomu tak není).

foto


Beseda spěla ke konci a diváci byli vyzváni, aby kladli dotazy, kterých nebylo málo.  Zajímavé dotazy padly od dvou studentek. První dotaz od Pavly byl na paní Hutařovou: podobnost slečny Marplové Agaty Christie a Matyldy z detektivky Jedna vražda stačí? Paní Ivana se rozpovídala o své lásce k detektivkám…
Dotaz Katky směřoval na paní Semelkovou: jaká je práce redaktora v nakladatelství?
Dověděli jsme se, co práce v nakladatelství zahrnuje od přečtení rukopisu, přes převzetí knih z tiskárny až po distribuci knihy ke čtenáři.

V závěru besedy měli čtenáři příležitost koupit si knihy z produkce nakladatelství JaS a následovala autogramiáda knihy „Jedna vražda stačí“. Chvíli jsme ještě povídali, ochutnávali dobroty, které připravila knihovnice s manželem, Hanka s Katkou a kouzelné odpoledne bylo u konce. 

Po 16. hodině se diváci pomalu rozešli a my jsme s našimi hosty dál povídali. Pan Svoboda předal účinkujícím dámám květiny, sdělovali jsme si dojmy a dělali plány na příští „setkání …“

Bylo to krásné odpoledne. Děkuji účinkujícím hostům za příjemný zážitek a poděkování patří také Obecnímu úřadu Klučov za podporu akce.

Janina Svobodová, knihovnice Jiráskovy knihovny Klučov 
Foto:  pánové Hutař a Svoboda

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení