Aktuality

Začarované odpoledne ve Fantazii

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
vinarna

Ve středu 9. května v pět hodin odpoledne byla Fantazie (knihkupectví a vinotéka) plna očekávání. Křtilo se nové vydání Začarované třídy. Přišli všichni, kdo mají rádi knížky Ivony Březinové, písničky a rádi si užijí v kruhu stejně naladěných lidí. Ilustrátor Jaromír F. Palme, který Začarovanou třídu ilustroval, přišel s kytarou a foukací harmonikou, stejně tak i čtrnáctiletý Kevin Dumka, pomocník kmotry Ivany Hutařové. A k nim se připojil ještě desetiletý Martin Kment, který zahrál na housle.



autorkaJako první dostal slovo i prostor Kevin Dumka. Zahrál a zazpíval romskou písničku. A protože ve Fantazii, která má omezené prostory, není místa navíc, tak se budoucí kmotr nerozpakoval a usadil se s kytarou na podlaze. V tu chvíli všichni měli pocit, že se skutečně ocitli v začarované třídě a hraje jim Podkočárník. Chyběli mu jen bratři Čáryfuk a Máryfuk – vypadalo to, že si kluci jen někam odskočili.

Atmosféra naladěna na veselo a moderátor Tomáš Kříkava začal zpovídat Janu Semelkovou, redaktorku nakladatelství JaS. Původně nemínila hovořit vůbec, pak svolila, že v závěru něco pronese, proto asi dostala slovo jako první. Prozradila, proč dostala Začarovaná třída po deseti letech od prvního vydání nový kabát, proč došlo i na drobné obsahové úpravy a nakonec vyvrátila, že by knihu nakladatelství vydalo jen proto, že na podzim loňského roku byla označena za podporující rasismus. „Začarovaná třída je mou srdeční záležitostí a s Ivonou Březinovou jsme ji na jaro 2012 plánovaly od léta loňského roku. Takže negativní nálepka, které se jí dostalo, její vydání neovlivnila. Knížka je na světě v plné kráse a ten, kdo ji osočil (bývalý ministr školství a jeho poskokové), už zmizel, doufám napořád, v propadlišti dějin.“ Tomáš Kříkava poukázal i na to, že v menší míře, ale přece, byla osočena i další knížka pro děti, kterou nakladatelství vydalo (Jak se zbavit Mstivý Soni Jiřího Holuba, listopad 2011). Redaktorka odmítla, že by redakce (tedy ona) vybírala konfliktní texty, kde by byl předpoklad negativní reklamy, protože ji nemá zrovna v lásce. Podotkla, že to tak prostě jen vždycky vyjde. Že problém v textech vidí jen ti, kteří buď neumí pořádně číst, nebo knihu vůbec nečetli, případně potřebují komusi poklonkovat. Upozornila, že právě v těchto dnech nakladatelství pustilo do světa novinku Idioti 21. století Vesny Tvrtković. „Dá se tedy očekávat, že se někdo ozve. Pokud bude někdo Idioty dotčen, pak ho můžeme považovat za idiota,“ uzavřela Jana Semelková své vystoupení.

Pak zahrál na housle Martin Kment za doprovodu své maminky a už byl čas na zpověď Jaromíra F. Palme, řečeného Fumase. Jaromír si pochvaloval rozšířený formát knihy a možnost kolorování původních černobílých obrázků. Potvrdil, že se při ilustracích bavil stejně jako kdysi, a daleko nejvíc ho bavilo sebepoznání: „Vlastně jsem si ověřil, zda a jak se změnil za deset let můj výtvarný projev.“ Byl čas na další písničku – autorskou. Pan ilustrátor ji „vystřihl“ ve svižném tempu.

K slovu byla vyzvána Ivona Březinová, která přečetla část z úvodu knížky (přítomné děti nadšeně reagovaly), pak se rozhovořila o postupech práce a nakonec se opět vrátila k nespravedlivému nařčení z loňského podzimu: „Původně jsem chtěla nad vším mávnout rukou, ale ta velká podpora ze strany čtenářů, kolegů, knihovnic, mnoha lidí mne ujistila, že se musím ozvat také. Chtěla jsem bojovat za to, aby Mýdlová Madla (tzv. problematická kapitola) mohla zůstat v Čítance pro 2. ročník. Jenže nebylo oč, nakladatelství tuto kapitolu do nového vydání skutečně nezařadilo.“

knihaPo další hudební vložce v podání Martina Kmenta se mohlo přejít ke křtu – Ivana Hutařová s Kevinem Dumkou popřáli knížce hodně štěstí a hlavně to, aby už žádný negramotný čtenář (míněno, čtu, ale nechápu čtené) jí nezkřížil cestu. Ivana Hutařová ještě připomenula, že knížky Ivony Březinové patří v knihovnách k nejpůjčovanějším, na policích se neohřejí a děti je mají rády, což glosovala Jana Semelková slovy: „Ivona Březinová nepotřebuje mít kapitoly ze svých knížek v čítankách, její knížky totiž čtou děti dobrovolně!“

Hezké odpoledne zakončil písničkou Kevin, a pak se nezávazně klábosilo – hravé chvíle ve Fantazii nebyly začarované, ale očarované – dobrou náladou.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení