Aktuality

Noc literatury 2012 na Smíchově a kouzlo knih v dalších 22 evropských městech

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
noc

Večer 16. května bude v Praze patřit literatuře. Již 6. ročník literárního happeningu Noc literatury, který pořádají Česká centra, zavítá na pražský Smíchov. Na 15 místech se představí 15 nových překladů současné evropské literatury v podání známých hereckých osobností. Kromě Prahy a Kutné Hory probíhá Noc literatury  v zahraničí ve 21 městech.



letak„Šestý ročník Noci literatury se letos 16. května odehraje na atraktivních či běžně nedostupných místech Prahy 5 – Smíchova. Mezi nejzajímavější místa patří například pivovar Staropramen, stylová budova hudebního klubu Jazz Dock, inspirativní prostředí pražského HUBu, se Smíchovem 130 let spojená Tiskárna Libertas, ale i architektonicky významný barokní letohrádek Portheimka či budova Městské knihovny (tržnice),“ říká ředitelka Českého centra Praha Jolana Součková.

Čtení budou probíhat paralelně a v pravidelném intervalu, vždy od 18.00 do 23.00 hodin na 15 zajímavých místech Prahy. Stejně jako během minulých ročníků, i letos zazní ukázky v podání osobností české kulturní scény: Jana Budaře, Miroslava Táborského, Jana Pomtměšila, Matěje a Kryštofa Hádka, Jana Kačera či Báry Hrzánové.

Do Prahy v této souvislosti zavítá například Josef Haslinger z Rakouska, Boualem Sansal z Francie, Peter Terrin z Belgie, Roy Jacobsen z Norska nebo Janusz Rudnicki z Polska. Posluchače mimo jiné čekají úryvky z románů dvou nositelů Nobelovy ceny: Josého Saramaga a Maria Vargase Llosy.

Organizátoři:
Projektu Noc literatury organizují Česká centra ve spolupráci s pražským sdružením evropských kulturních institutů sítě EUNIC (European Union National Institutes for Culture) a kulturními odděleními zahraničních velvyslanectví. Generálním partnerem je každoročně Zastoupení Evropské komise v ČR. Každá z účastnických zemí představí v rámci Noci literatury 2012 dílo jednoho svého současného autora. Čtenářský happening se bude konat v předvečer další zásadní literární akce roku, jímž je největší knižní veletrh v zemi – Svět knihy.

Noc literatury 2012 se uskuteční pod záštitou primátora Hl. města Prahy a starosty MČ Praha 5. Hlavními partnery jsou ČSOB, MČ Praha 5, Svět knihy,  Labyrint Revue a Hl.m. Praha. Mediální partneři jsou Česká televize, Seznam.cz, Český rozhlas, Hospodářské noviny, Radio 1, Marianne,  Xantypa, Literární noviny, České noviny, SANQUIS, Nový prostor, Pětka, 90 dní v Praze a časopis Želežničář. Generálním partner Českých center je Staropramen.

Unikátní literární projekt Noc literatury získal letos poprvé významnou finanční podporu v rámci programu Evropské unie Kultura. Do netradičního způsobu, jak prezentovat široké veřejnosti literaturu, se zapojí v příštích dvou letech spolu s Českými centry také Portugalsko, Litva, Polsko a Rumunsko.

Noc literatury ve světě:
V letošním roce se zapojila do Noci literatury kromě Prahy tato města: Amsterdam, Berlín, Bratislava, Budapešť, Bukurešť, Dublin, Düsseldorf, Edinburgh, Jerevan, Kyjev, Londýn, Lvov, Madrid, Milán, Mnichov, Riga, Sofie, Stockholm, Varšava, Vídeň, Žilina.

Více na:
http://www.czechcentres.cz/

http://prague.czechcentres.cz/

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení