Aktuality

Vydavatelství Mladá fronta udělilo Literární cenu Arnošta Lustiga

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
cena

Na mezinárodním knižním veletrhu Svět knihy 2012 se ve čtvrtek 17. května 2012 uskutečnilo poprvé předání Literární ceny Arnošta Lustiga. Vyhlášení ceny proběhlo v rámci udílení Výročních cen vydavatelství Mladá fronta. Literární cenu Arnošta Lustiga uděluje vydavatelství Mladá fronta a.s. a dědicové Arnošta Lustiga. Cenu předala Eva Lustigová, dcera Arnošta Lustiga, českému spisovateli Pavlu Bryczovi za jeho knihu Tátologie aneb rady pro začínající tatínky, kteří nechtějí brzy skončit. V současné době vydává Mladá fronta dotisk Tátologie a Pavel Brycz chystá také pokračování.



vyhlaseniVíce o Arnoštu Lustigovi:
Arnošt Lustig se narodil 21. prosince 1926 v Praze, zemřel 26. února 2011 v Praze a patřil k nejvýznamnějším autorům v portfoliu vydavatelství Mladá fronta. Od roku 2005 vyšlo v divizi Knih vydavatelství Mladá fronta 20 Lustigových děl. V červnu vyjde nejnovější kniha o Arnoštu Lustigovi z pera jeho dcery Evy Tvoje slza, můj déšt, která bude také obsahovat DVD stejnojmenného dokumentárního filmu. Premiéra filmu je 30. června 2012 na mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary (více na www.kviff.com).

Jako dospívající prošel ghettem v Terezíně a koncentračními tábory v Osvětimi a Buchenwaldu. Zážitky z té doby představují těžiště jeho tvorby. Lustigovy literární příběhy vyzdvihují vnitřní síly člověka, které mu umožňují čelit ponížení a uchovat si lidskou důstojnost i v situacích krajního ohrožení. Specifikem je absolutní převaha ženských hrdinek, u nichž je konfrontace se smrtí znásobena rolí nositelek života a možné budoucnosti. Do české literatury vstoupil v roce 1957 sbírkou povídek Noc a naděje. Po válce pracoval jako novinář v několika denících a rozhlase; mimo jiné byl i zpravodajem z izraelskoarabské války. Působil jako reportér a režisér Československého rozhlasu, redaktor týdeníku Mladý svět a scenárista na Barrandově. V roce 1968 emigroval. Nejprve žil krátce v Izraeli, potom v Jugoslávii a od roku 1970 v USA. Do Česka se v posledních dvaceti letech pravidelně vracel.
Knihy Arnošta Lustiga vydané v divizi Knihy vydavatelství Mladá fronta najdete na knižní webu
Mladé fronty http://www.kniha.cz/

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení