Aktuality

Prestižní cena Revolver Revue pro kritika Bohumila Doležala

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
muz

Cena v podobě bronzové plakety od Viktora Karlíka s variací na logo RR byla předána ve čtvrtek 14. června v 18 hodin na slavnostním Večeru Revolver Revue v pražské kavárně Malá ryba, Křemencova 21, Praha 1.



cenaPodle slov šéfredaktorky Revolver Revue Terezie Pokorné obdržel Bohumil Doležal Cenu Revolver Revue za „neutuchající a nepředpojatý kriticismus, uplatňovaný po dlouhá desetiletí napříč měnícími se režimy, životními okolnostmi i pojednávanými žánry".

Cenu Revolver Revue uděluje významný kulturní časopis od roku 1985, kdy začal vycházet jako samizdatová tribuna nejmladší undergroundové generace. Mezi dosavadní laureáty patří básníci a spisovatelé Z. Hejda, I. M. Jirous, J. H. Krchovský, I. Vodseďálek, J. Zelenka, I. Matoušek a V. Kremlička, výtvarníci P. Brázda, V. Nováková, R. Dzurko, I. Sobotka, V. Pivovarov a Ch. Valoušek, kritici a esejisté A. Stankovič, M. Žilina, L. Vachtová, Z. Vašíček a M. Hybler, typograf F. Štorm, galerista J. Placák, rocker T. Ducháček, fotograf Karel Cudlín, kulturní aktivista Čestmír Huňát, tajná organizace B. K. S. a skupina WWW.

Bohumil Doležal (nar. 17. 1. 1940 v Praze), vystudoval Filozofickou fakultu UK (obor český a německý jazyk a literatura, promoce 1962). V letech 1962–68 redaktor vydavatelství Čs. spisovatel. V letech 1964–65 spolupracovník a člen redakční rady časopisu Tvář (časopis zakázán komunisty v roce 1965). V letech 1968–69 redaktor obnovené Tváře (až do jejího definitivního zákazu na podzim 1969). V letech 1969–1989 montér, technický pracovník, programátor a systémový programátor, inventurník. V roce 1977 podepsal Chartu 77. V osmdesátých letech se podílel na přípravě ineditních sborníků, připravil jako samizdat výbor z politických článků a úvah Karla Havlíčka, Františka Palackého, T. G. Masaryka. 1987–89 tajemník a místopředseda nezávislé iniciativy Demokratická iniciativa, v roce 1989 člen Českého helsinského výboru, 1990–92 poslanec Federálního shromáždění ČSFR za Občanské fórum/Demokratickou iniciativu, pak za Liberálně demokratickou stranu (nové jméno Demokratické iniciativy), v roce 1992 přestoupil do ODS, roku 1994 vyloučen za neplacení příspěvků. V letech 1992–93 šéf poradců premiéra Václava Klause. V letech 1993–2002 přednášel české a maďarské politické myšlení na Fakultě sociálních věd UK. V roce 1995 spoluinicioval společné prohlášení českých a sudetoněmeckých intelektuálů „Smíření 95“. Od roku 2000 vydává internetový politický zápisník Události. Knižní publikace: Nesamozřejmá politika (TORST 1996), Události, fejetony (Prostor 2004), Netrpěná literatura (TORST 2007), Události 2004–2010 (Plus 2010).

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení