Aktuality

Iluminace znovu vystavena

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
gask

V rámci probíhající výstavy Europa Jagellonica /Umění a kultura ve střední Evropě za vlády Jagellonců/1386-1572/ v Galerii Středočeského kraje GASK v Kutné Hoře, bude od 29. června do 10. srpna vystavena vzácná iluminace.



plakatKutnohorská iluminace byla vydražena 8. prosince 2009 v aukční síni Sotheby´s v Londýně. Jde o zcela unikátní památku české knižní malby - Iluminace. Galerie Středočeského kraje GASK získala toto dílo mimořádné uměleckohistorické hodnoty za částku 510 000 liber. Tato iluminace je svým významem souměřitelná s fragmentem Dalimilovy kroniky, kterou vydražila Národní knihovna na aukci v Paříži před čtyřmi lety.

Rozměrná gotická malba na pergamenu /v. 643 mm, š. 442 mm/ detailním a takřka reportážním způsobem zobrazujeící dobývání, prodej a zpracování stříbrné rudy v Kutné Hoře na konci 15. Století. Ve sbírkách Galerie Středočeského kraje GASK představuje zcela mimořádnou kulturní památku celoevropského významu a patří mezi nejzajímavější a nejvýznamnější díla s profánní tématikou na sever od Alp. Zachycuje kutnohorské reálie a je zcela ojedinělým pramenem k dějinám hornictví a mincovnictví.

Iluminace byla zhotovena koncem 90. let 15. století malířem z okruhu přední pražské iluminátorské dílny tohoto období a byla původně úvodním listem dnes již neznámé velké chorální knihy, z níž byla vyříznuta. Dosud byla iluminace známá odborné veřejnosti pouze z černobílé reprodukce poprvé publikované v roce 1929. Mimořádný význam vyobrazení dokládá skutečnost, že obdobné téma se v rámci liturgické knihy objevuje v Evropě pouze v jediném rukopise z oblasti Alsaska. Iluminace ve sbírkách GASK je jednou z největších a nejvýznamnějších památek středověké knižní malby vůbec.

Iluminace na výstavě Europa Jagellonica /Umění a kultura ve střední Evropě za vlády Jagellonců/1386-1572/ vystřídá v jedné z výstavních vitrín Kutnohorský graduál. Návštěvníci si ji budou moci prohlédnout do 10. srpna a po té bude uložena opět do depozitáře.

Výstava Europa Jagellonica /Umění a kultura ve střední Evropě za vlády Jagellonců/1386-1572/

Europa Jagellonica /Umění a kultura ve střední Evropě za vlády Jagellonců/1386-1572 je česko-německo-polský výstavní projekt, který poprvé v širokých mezinárodních souvislostech střední a středovýchodní Evropy představí Jagellonce jako evropskou dynastii s dopady na umění a kulturu.

Mimořádný výstavní počin začíná českou částí a výstava, která se odehrává v Kutné Hoře má zastřešující téma: „Těžba stříbra a umění kolem roku 1500“. Výstava se poté z velké části přesunuje do dalšího zastavení, do Varšavy. Zde bude od října 2012 do ledna 2013 projekt pokračovat na dvou místech v Královském zámku a v Národním muzeu – téma: „Jagellonci – evropští panovníci mezi Baltem, Jaderským a Černým mořem“. Europa Jagellonica se završí v Postupimi od března do června 2013 s podtitulem „Spojení věrnosti a lásky. Sňatková politika Jagellonců s říšskými knížecími rody“.

Díky podpoře Středočeského kraje se česká verze výstavy realizuje v Kutné Hoře, autentickém prostředí, kde byl první český král z rodu Jagellonců Vladislav II. roku 1471 zvolen zemskými stavy.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení