Aktuality

Macharův Brandýs 2012

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
logo

Každý rok se na brandýském zámku koná literární soutěž Macharův Brandýs. Oproti jiným soutěžím pro mladé autory je trochu neobvyklý. Už třeba jenom tím, že má dvě části, nebo že se uděluje množství zvláštních cen. Jako každý rok se i letos 14. května mohla na vyhlášení výsledků přijít podívat nejširší veřejnost.



rukaLetošní ročník byl už čtrnáctý a svým způsobem výjimečný, přestože nešlo o žádné jubileum. Běžnou praxí je, že se účastní žáci základních a středních škol Středočeského kraje, ale tentokrát do soutěže poslal své texty i nadaný autor z Brna. Poprvé se účastnil soutěže a hned ve své kategorii získal první místo, o kterém se mnohým letitým účastníkům ani nesní.

To ovšem není jediná zvláštnost, která se v tomto ročníku objevila. Je to vůbec poprvé v historii soutěže, kdy mezi členy poroty byli povoláni zástupci knihkupectví a městské knihovny, aby soutěžní příspěvky posoudili podle nároků dnešního čtenáře. Čistě teoreticky – dala by se díla soutěžících prodávat, kdyby byla vydána, nebo by to byl jasný „propadák“? Přestože zástupci knihkupectví dosud v porotě nezasedali, jeho cena je udělována pravidelně každý rok a tentokrát se k ní přidala ještě další zvláštní cena – Cena Knihovny Eduarda Petišky.

V úvodu jsem zmínila, že soutěž má dvě části a právě teď je nejlepší čas tato slova blíže vysvětlit. Běžně jsou vyhlašovány soutěže typu: pošli text a přijeď na vyhlášení. Macharův Brandýs jako jedna z mála soutěží pořádá autorské čtení, podle kterého se později během dne udělují ceny pro kolegu, ale to není všechno. K tomu, aby se člověk mohl účastnit, nemusí být nutně píšící autor, stačí, když je recitátor s chutí soutěžit. Této druhé kategorii dělají porotce odborníci na slovo vzatí – každoročně v porotě zasedá třeba herečka Blanka Zdichyncová.

Co také není u všech soutěží běžné, je pohovor s porotou. Někde se vůbec nepořádá, jinde porota mluví všeobecně k davu účastníků a v další soutěži pošlou dopis s vyjádřením poroty jen několika nejlepším. Na Macharově Brandýse nikdo nikoho nenutí, aby se pohovoru účastnil, kdo však chce, může od spisovatelů a novinářů dostat cenné rady do autorského života, nebo si jenom přátelsky popovídat o obsahu svého díla.

Jak celé klání dopadlo? S dovolením začnu recitační částí:

I. kategorie: 1. místo Anna Hovorková
2. místo Adam Jahoda / Vladimír Buzalka

II. kategorie: 1. místo Jiří Kotlán
2. místo Barbora Žabová
3. místo Sam Volpe

Dvojice: 1. místo Johana Bubelini + Yana Samadrula
2. místo neuděleno
3. místo Kateřina Skálová + Zuzana Šajnová / Kryštof Balák + Vojtěch Špitálský

II. kategorie: 1. místo Dominika Virágová
2. místo Dominik Loudín
3. místo Jan Ploner

Dvojice: 1. místo Barbora Jakubová + Anežka Zieglerová

III. kategorie: 1. místo Alžběta Motlová
2. místo neuděleno
3. místo Zuzana Zadražilová

A literární část:

I. kategorie – próza: 1. místo Vojtěch Káně
2. místo Františka Sylva Vokurková
3. místo neuděleno

I. kategorie – poezie: 1. místo Anna Vartová
2. místo neuděleno
3. místo neuděleno

II. kategorie – próza: 1. místo Klára Ničová
2. místo Pavla Nečásková / Ly Nguen
3. místo Petra Poncarová / Li Rouny

II. kategorie – poezie: 1. místo Jitka Koreňová
2. místo Anna Koudelková
3. místo Matouš Blažek

III. kategorie – próza: 1. místo Jan Bláha
2. místo Vojtěch Karnet
3. místo Kristýna Biňovcová

III. kategorie – poezie: 1. místo Petr Steindl
2. místo Martin Jenč
3. místo Tereza Sixtová

Další ročník Macharova Brandýsa bude vyhlášen na jaře 2013.





 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení