Aktuality

ČRo Praha vysílá četbu z knihy Ukradený domov, která získala cenu čtenářů v soutěži Magnesia Litera

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
kluk

ČRo Praha vysílá od 30. července – 3. srpna 2012 četbu z knihy Ukradený domov – Jak se žilo na vesnici ve 40. a 50. letech,
která získala cenu čtenářů v soutěži Magnesia Litera o nejlepší české knihy roku.



knihaVe vzpomínkách autora ožívá český venkov 40. a 50. let očima chlapce, včetně typického osudu rodiny „kulaka“, které komunistický režim ukradl domov. Četné zajímavé detaily a humorné postřehy z tehdejšího všedního života tvoří spolu s fotografiemi z rodinného archivu působivý a věrohodný portrét doby, která se nám z paměti pomalu vytrácí. Autorem předmluvy ke knize je Arnošt Lustig. Kniha se setkala s mimořádným čtenářským ohlasem, se svým prodejem přes deset tisíc výtisků se zařadila mezi české bestsellery. Bohužel autorovi bylo dopřáno radovat se z úspěchu krátce – zemřel měsíc po jejím vydání.
V roce 2009 byla v soutěži Magnesia Litera Jiřímu Šimonovi udělena in memoriam Kanzelsberger cena čtenářů. Bylo to poprvé v historii soutěže, kdy tuto cenu získal mediálně neznámý autor.
Vydal Knižní klub v roce 2008
Počet stran 112
Sestavila Denisa Novotná
Redigovali Denisa a Josef Novotní

Foto 2816 „Půvab této knihy spočívá především v její pravdivosti, je záznamem skutečných událostí a osudů," píše v předmluvě Arnošt Lustig (s autorem, duben 2008) 

autorDoc. PhDr. Jiří Šimon,CSc. (1936-2008) se narodil na statku ve Veselé u Mnichova Hradiště, odkud byla v únoru 1953 celá rodina násilně vystěhována do Heřmaniček u České Lípy. Svůj život zasvětil sportu. Závodil v atletice za oddíl Lokomotiva Česká Lípa. Vystudoval Fakultu tělesné výchovy
a sportu Univerzity Karlovy,kde pak učil téměř čtyřicet let na katedře atletiky, v letech 1992 – 2000 byl jejím vedoucím. Mezi jeho studenty patřili olympijští medailisté a mistři světa Helena Rbingerová, Jarmila Kratochvílová, Imrich Bugár, Ludvík Daněk či Štěpánka Hilgertová. Vychoval několik reprezentantů v hodu oštěpem,je autorem a spoluautorem řady publikací s atletickou tematikou. Osm let bojoval společně s bratrem v restitučním soudu za vrácení majetku zkonfiskovaného komunisty.
Do rodného statku se vrátil na podzim 2000, následující roky věnoval jeho renovaci. V listopadu 2008 vydal Knižní klub jeho vzpomínkovou knihu Ukradený domov, která získala cenu čtenářů v soutěži Magnesia Litera o nejlepší české knihy roku.

S nápadem četby z Ukradeného domova přišla redaktorka ČRo České Budějovice Hana Soukupová, spoluautorkou rozhlasového seriálu Politické procesy padesátých let na jihu Čech. K tématu má blízko také herec Rudolf Kviz, který části Ukradeného domova načetl. On sám pochází ze selské rodiny a prožíval dětství ve stejných letech jako Jiří Šimon.

Jiří Šimon: Ukradený domov
Četba na pokračování
Od pondělí 30. července – pátku 3. srpna, ČRo 2 – Praha, 22.00
Účinkuje Rudolf Kvíz. Režie Luboš Koníř. Pro rozhlas připravila Hana Soukupová. (ČRo České Budějovice) (21 min)

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení