Aktuality

C. D. Payne na Turné v hajzlu v České republice

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Autor kultovní knižní série Mládí v hajzlu, Američan C. D. Payne přijede v září do České republiky! S projektem scénického čtení LiStOVáNí navštíví ve dnech 9. až 17. září  2012 dvacet českých a slovenských měst. Po všech představeních bude následovat beseda autora a samozřejmě autogramiáda jeho knih, které budou navíc na místě ke koupi. Potkat se C. D. Paynem nebude tak těžké, sledujte detailní rozpis celého Turné v hajzlu na www.listovani.cz a www.jota.cz.

 

payneS jakou knihou se LiStOVáNí a C. D. Payne představí?

Neviditelný

C. D. Payne přilétá na Turné v hajzlu do České republiky a projekt LiStOVáNí doprovodí s jeho novou knihou Neviditelný. Lehce absurdní příběh sedmatřicetiletého klasického „losera“, Axela Westona, který jednoho dne náhodou vysloví jakousi kouzelnou formuli a stane se neviditelným. Tato nová schopnost je pro něj velmi přínosná, přinejmenším na počátku příběhu. Může si například obstarat peníze menší krádeží v bance, špehovat mladé a krásné ženy v kabinkách luxusních butiků, hojně si přivydělávat jako paparazzi, apod. Ale co s takovou schopností, když přestává být tajemstvím? Velmi vtipná roadstory neviditelného člověka na útěku a humorná bomba na začátku nové sezóny projektu LiStOVáNí, navíc doplněná účastí C. D. Payna, diskuzí a autogramiádou.
- pod záštitou US Embassy
- účinkují: Alan Novotný a Lenka Janíková nebo Pavel Oubram a Věra Hollá
- vydalo Nakladatelství JOTA 7. března 2012
- kniha Neviditelný je v prodeji i jako e-book s originálním věnováním C. D. Payna

Projekt LiStOVáNí slaví 10 let!

Neuvěřitelných 75 knižních titulů převedla scénicky na jeviště parta okolo herce Lukáše Hejlíka, který byl také za celý tento projekt letos oceněn Nadací Český literární fond za mimořádný přínos v propagaci knižní kultury. Však už také letos v listopadu oslaví 10 let své existence. Do svého “seriálu” zapojili už řadu známých autorů (Robert Fulghum, Tomáš Sedláček), ale spoustu méně známých spisovatelů a jejich výborných knih.

Kam se na C. D. Payna a projekt LiStOVáNí můžete vypravit?

ne 9.9. / 17:00 / Louny / Městská knihovna Louny, nádvoří
ne 9.9. / 20:00 / Rakovník / Dům osvěty

po 10.9. / 18:00 + 20:00 / Praha / Divadlo Minor - Malá scéna

út 11.9. / 17:00 / Prachatice / Městské divadlo
út 11.9. / 20:00 / České Budějovice / Malé divadlo Jihočeského divadla

st 12.9. / 17:00 / Kutná Hora / Městská knihovna Kutná Hora
st 12.9. / 20:00 / Havlíčkův Brod / sál Staré radnice

čt 13.9. / 9:00    / Liberec / Krajská vědecká knihovna v Liberci
čt 13.9. / 11:30 / Tanvald / kino Jas
čt 13.9. / 17:00 / Semily / kino Jitřenka
čt 13.9. / 20:00 / Nová Paka / Gymnázium a Střední odborná škola pedagogická

pá 14.9. / 17:00 / Jihlava / Městská knihovna Jihlava, přednáškový sál
pá 14.9. / 20:00 / Rosice / kino Panorama

so 15.9. / 20:00 / Bratislava / Štúdio12

ne 16.9. / 17:00 / Zlín / Městské divadlo Zlín
ne 16.9. / 20:00 / Brno / Divadlo Reduta

po 17.9. / 9:00    / Nový Jičín / Beskydské divadlo
po 17.9. / 13:00 / Třinec / aula Gymnázia Třinec
po 17.9. / 17:00 / Český Těšín / kavárna Noiva
po 17.9. / 20:00 / Ostrava / klub Atlantik

knihaA jak se C. D. Payne do České republiky těší?

C. D., vy jste v Česku opravdu populární. Mládí v hajzlu je pro mladé lidi něco jako bible a stejně tak silnou nostalgickou vzpomínkou na své mládí (v hajzlu) zůstává i pro ty, kteří četli jeho první díl v roce 1992. Čekal jste takovou vlnu úspěchu zrovna z ČR?

Vůbec. Jsem z toho dodneška, tedy už spoustu let, překvapený. Asi budu přeložený do češtiny prostě vtipnější. Kdo ví, možná vůbec nejvtipnější budu v nějakém domorodém jazyce na Nové Guineji.

Byl už jste vlastně někdy v Česku?

Ne, nikdy. Ale neberte si to osobně, moje uskutečněné zahraniční cesty zahrnují jen dva týdny ve Francii a jeden víkend v mexické Tijuaně. Předpokládám, že si tedy ve vaší zemi výrazně rozšířím obzory.

V České republice už docela kultovní projekt LiStOVáNí neuvede vaši už jistě kultovní sérii Mládí v hajzlu, ale nově přeloženou a vydanou knihu Nakladatelství JOTA Neviditelný. Vůbec, máte zkušenost s dramatizací vašich děl na jevišti nebo adaptací do filmu?

Jo, fakt se na to těším. Jsem samozřejmě jako autor zvědavý. Jinak ano, Mládí v hajzlu, jakožto moje prvotina, byl několikrát zdramatizován. Hraje se v San Franciscu, Denveru a dalších městech Států.

Program, který máte v České republice, je strhující. Za deset dnů poznáte 20 měst a odehrajete s LiStOVáNím 26 představení. Co myslíte, že vás čeká?

Doufám, že uvidím nějaká historická města, potkám pár svých pomatených čtenářů, ochutnám co nejvíc úžasných piv a možná způsobím jeden či dva mezinárodní incidenty.

Možná to bude téma na další knížku...

To možná jo, jestli si z turné něco zapamatuju. Každopádně já teď jednu knihu dopsal. Je to deník 58leté ženy v domácnosti, která žije na předměstí Clevelandu v Ohiu.


C. D. Payne (*1949, Ohio), americký volnomyšlenkář a spisovatel. Proslavil se především sérií kultovního deníku Mládí v hajzlu (Nakladatelství JOTA). Vystudoval historii evropských zemí na Harvardu, poté se živil jako redaktor, grafik, reklamní textař, fotograf, stavitel vlastního domu aj., měl asi třicet zaměstnání a žádné se mu podle jeho slov nelíbilo. V současné době se věnuje provozu svého nakladatelství Aivia Press, muzeu karavanů a psaní beletrie. Žije v Sonoma County, severně od San Francisca. V Nakladatelství JOTA dále vyšly knihy: Holubí mambo (1999), Americké krásky (2006), Neviditelný (2012).

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení