Aktuality

Již podesáté čeká všechny prvňáčky slavnostní pasování na rytíře knih

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Se začátkem nového školního roku se v Knihovně Jiřího Mahena v Brně (KJM) rozběhl jubilejní 10. ročník projektu Poprvé do školy – Poprvé do knihovny, jehož cílem je podporovat dětské čtenářství. V době od 1. září do 7. října 2012 se mohou všichni prvňáčci bezplatně registrovat na kterémkoliv provoze KJM a celý rok si tak zdarma půjčovat knížky. Ve středu 3. a ve čtvrtek 4. října 2012 pak budou na 14 provozech KJM slavnostně pasováni na rytíře knih a čtenáře knihovny.

 

il

Projektem Poprvé do školy – Poprvé do knihovny oslovuje KJM všechny prvňáčky a jejich rodiče a seznamuje je formou zajímavých pořadů a aktivit s knihovním prostředím. „Cílem akce je zprostředkovat prvňáčkům nezapomenutelný zážitek spojený s knihovnou a knížkami, který děti přitáhne ke čtení nejlépe na celý život,“ uvedla mluvčí knihovny Jana Kuncová. Bohatý program projektu tvoří v měsíci září a říjnu kromě již zmiňovaného pasování i výstavy, výtvarné dílny, výtvarná soutěž (Kočkopes Kvído aneb Jak by vypadalo tele s chobotem?), autorské čtení spisovatele Miloše Kratochvíla a řada dalších akcí nejen v Ústřední knihovně, ale i na pobočkách v jednotlivých městských částech.

Na podzimní program projektu úzce navazují další aktivity, kterých se děti účastní se svými rodiči či pedagogy a které prohlubují jejich vztah ke knížkám a ke čtení - projekt Už jsem čtenář - Knížka pro prvňáčka, cyklus besed Mluvící zvířata, pravidelná výtvarná dílna Čtvrtkování, Den pro dětskou knihu atd. Na konci školního roku obdrží děti při slavnostním aktu Klíčování symbolický klíč od knihovny.

Zájem o tento již tradiční projekt knihovny věnovaný speciálně žákům prvních tříd potvrzuje 768 prvňáčků zaregistrovaných v Ústřední knihovně a 1016 prvňáčků zaregistrovaných na pobočkách KJM v roce 2011.

Podrobný program projektu získáte na www.kjm.cz.

Projekt probíhá pod záštitou primátora statutárního města Brna Bc. Romana Onderky, MBA, a hejtmana Jihomoravského kraje JUDr. Michala Haška. Projekt rovněž podpořily městské části, kde se uskuteční slavnostní pasování.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení