Aktuality

22. Podzimní knižní veletrh v Havlíčkově Brodě

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

22. Podzimní knižní veletrh se bude konat v Kulturním domě Ostrov v Havlíčkově Brodě v pátek a v sobotu 19. a 20. října 2012. Představí se na něm více než 150 nakladatelů všech žánrů z celé České republiky. Budou mezi nimi prestižní nakladatelé české i světové beletrie (Host, Argo, Druhé město, Atlantis, Mladá fronta), nakladatelství vydávající dětskou literaturu (Fragment, Artur, Meander, Sun, Studio Trnka), nakladatelé učebnic a encyklopedické literatury (Academia, Nakladatelství Lidové noviny, Karolinum, Fraus, Portál, Masarykova univerzita), zábavné a oddechové literatury (Moba, Šulc-Švarc, Beta Dobrovský) i non-fiction (Dokořán, Portál, Grada, Jan Vašut). Neméně zajímavé jsou pro návštěvníky už tradičně stánky menších a ne tak známých nakladatelů, umístěné většinou v prvním patře Kulturního domu Ostrov.

 

veletrhHlavní téma - Knihy a sny - veletrhu dal nový román jednoho z nejvýznamnějších evropských spisovatelů Jiřího Kratochvila Dobrou noc, sladké sny, který bude na veletrhu představen ve světové premiéře (v pátek 19. října v 17.17 hodin). Sny jsou i mottem letošního ročníku festivalu Free the Word!, pořádaného při veletrhu českým a mezinárodním PEN klubem ve spolupráci s Krajskou knihovnou Vysočiny (s přispěním Ministerstva kultury ČR, města Havlíčkův Brod a zdejší pobočky UniCredit Bank). Festival představí kurdské novináře a spisovatele Raschida Khalila a Nejipa Balaye (Kurdský sen o svobodě, pátek 19. října ve 13 hodin), srbského prozaika a organizátora pozoruhodného literárního Thintank festivalu Sašu Stojanoviče, úspěšného slovenského spisovatele Jozefa Banáše a české autory: Michala Viewegha (uvede kontroverzní novinku Mráz přichází z Hradu), spisovatele a nakladatele Martina Reinera, prozaiky Ludvíka Vaculíka, Kateřinu Tučkovou, Jiřího Hájíčka, Irenu Obermannovou, Romana Ludvu, básníka Milana Kozelku a skupinu studentů z Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem pod vedením Ivo Haráka.


Kromě nich se na veletrhu představí mnoho dalších spisovatelů všech žánrů: Irena Dousková (jejíž povídku letos dopisovali účastníci tradiční soutěže), Jiří a Daniel Reynkovi s Alešem Palánem, Lydie Romanská, Ivan Wernisch, Sylva Lauerová, Martin Hilský, Veronika Válková, Josef Mlejnek, Pavel Švanda, Jiří Dědeček, František Kalenda aj. Bude uvedena i kniha Václav Havel o divadle z Knihovny Václava Havla a poezie rovněž již nežijícího norského básníka Hanse Borliho v překladu Petra Uhlíře. Nově se v autorském čtení představí laureáti ceny Jiřího Ortena – Petra Hůlová, která získala Ortenovu cenu v roce 2007, laureát z roku 2010 Jan Těsnohlídek ml. a letošní vítěz Vratislav Maňák. Ani letos nebude chybět stále populárnější Tomio Okamura či Radim Uzel. Veletrh se stane i příležitostí k oslavě životního jubilea legendárního pražského knihkupce Vráti Ebra. Všechna jména jsou k vidění v průběžně aktualizovaném programu na stránkách www.hejkal.cz.

Součástí veletrhu bude již tradičně výstava ilustrací, tentokrát představují práce třiceti čtyř studentek a studentů z vysokých uměleckých škol (vernisáž v galerii výtvarného umění v pátek 19. října v 17 hodin) a Česká astronomická společnost rovněž tradičně udělí cenu Littera Astronomica – jméno laureáta bude oznámeno později.

Odborný seminář bude letos věnován polygrafii. Pod názvem Použití efektových laků v ofsetovém tisku jej pořádají Tiskárny Havlíčkův Brod, a.s. (hlavní sponzor a partner veletrhu) v pátek 19. října v 11 hodin.

Tradičně bude pokračovat i losování návštěvnických vstupenek. Dvakrát, v pátek 19. října v 18 hodin a v sobotu 20. října v 16 hodin mohou přítomní návštěvníci vyhrát knihy dle vlastního výběru v hodnotě 5 000 Kč z knihkupectví Kanzelsberger a zájezd za vínem do Alsaska v hodnotě 4 500 Kč od havlíčkobrodských firem M Tour a Pozdní sběr. Vstupenky na Podzimní knižní veletrh jsou unikátní: mají podobu knížečky s  kupony na slevy u stánků osmi vystavovatelů (Mladá fronta, Metafora, Mindok, Vutium, Zoner Press, Jaku, Jan Vašut a Hejkal) a obsahují také vstupenky do Galerie výtvarného umění a Muzea Vysočiny. Dvoudenní a přenosná vstupenka stojí 50 Kč, ale např. žáci a studenti (hromadně a předem) nebo návštěvníci, kteří předloží kupon z loňské vstupenky, si ji mohou koupit za symbolických 10 Kč.

22. Podzimní knižní veletrh zahájí autorské čtení Michala Viewegha a Martina Reinera v předvečer veletrhu (ve čtvrtek 18. října v 19 hodin v kavárně U notáře v Havlíčkově Brodě). Veletrh bude otevřen v pátek 19. října od 10 hodin (úvodní tisková konference bude v 10.05) do 19 hodin. Ve 20 hodin budou v sále Staré radnice v Havlíčkově Brodě uděleny ceny Města Havlíčkova Brodu, Kraje Vysočina a Českého Rozhlasu Region a Tiskáren Havlíčkův Brod. a.s. za nejkrásnější knihy veletrhu. V sobotu 20. října bude veletrh otevřen od 9 do 17 hodin.

První tisková konference k 22. Podzimnímu knižnímu veletrhu se bude konat v úterý 2. října v 11 hodin v Českém centru PEN klubu v pátém patře Národní knihovny, Klementinum 190, Praha 1 a všichni novináři jsou na ni srdečně zváni.

Podrobné a průběžně aktualizované informace o 22. Podzimním knižním veletrhu najdete na stránkách www.hejkal.cz.

 

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení