Aktuality

Ohlédnutí za autogramiádou Zdeňka Mahlera

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
detail

 

V pondělí 24. září v knihkupectví Palác knih Luxor na Václavském náměstí v Praze představil významný český spisovatel Zdeněk Mahler svůj dnes již klasický cestopis Indický hlavolam. Kniha, jenž poprvé vyšla již v polovině minulého století a které se dostalo ocenění od velikánů české cestopisné literatury Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda, se nedávno dočkala obnoveného vydání v Nakladatelství JOTA. Na autogramiádě a besedě kromě pana Zdeňka Mahlera, jehož doprovázela vnučka Julie, také vystoupila ilustrátorka Jana Zimová, která do knihy dodala nádherné ilustrace, a exotická tanečnice Ajna Řezníčková, jejíž vystoupení indického tance celou akci zahájilo.

Zdeněk Mahler(*1928) je významný český spisovatel, scenárista, publicista a muzikolog. Vystudoval bohemistiku a anglistiku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze.

fotoJe autorem mnoha scenáristických předloh k filmům Svatba jako řemen, Nebeští jezdci, Koncert na konci léta, Božská Ema, Zabudnite na Mozarta. Podle jeho scénáře vznikl film Lidice, jehož knižní necenzurovaná verze Muž, který přežil Lidice (Nakladatelství JOTA, 2011) se dočkala ohromného ohlasu a dostala se do užší nominace na Cenu Josefa Škvoreckého a Cenu Česká kniha. Dále spolupracoval například na scénářích k filmům Flirt se slečnou Stříbrnou a Amadeus. Mezi jeho populární tituly patří monografie Ano, Masaryk, příběh pražského svatovítského chrámu Katedrála, ale i monografické práce o Bedřichu Smetanovi, Antonínu Dvořákovi či Wolfgangu A. Mozartovi.

Zdeňku Mahlerovi byl udělen čestný titul Doctor honoris causa (Dr. h. c.) za zásluhy na Univerzitě Jana Eveangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Za trvalý přínos pro českou kulturu obdržel roku 2003 od ministra kultury Pavla Dostála resortní medaili Artis Bohemiae Amicis.


Indický hlavolam

Klasické dílo cestopisné literatury od jednoho z nejvýznamnějších českých autorů, které ani za ty roky neztratilo na půvabu a aktuálnosti.

Mahlerův cestopis po Indii z poloviny minulého století dnes už neodmyslitelně patří ke klasickým dílům české literatury. Toto poutavé svědectví o stále ještě exotické zemi přináší na pozadí jedinečné krajiny a nezapomenutelných památek obraz indické společnosti, jejích tradic, zásadních dějinných událostí, kultury, filosofie a náboženství. Jen jako málokdo dokáže Mahler s půvabem a vtipem sobě vlastním zachytit detail, vyjádřit nepomíjivou atmosféru a uvědomit si přesahy, čímž vytvořil další nadčasové dílo. Tomu se říká radost po indicku!

„Indie je zážitek na celý život. Všecko v Indii je událost, jež vzbuzuje úžas. Čas nemá začátek ani konec: lidé věří v převtělování a smrt je jen přechod do nové existence, bědný úděl je zaviněn předchozím proviněním, které nelze svádět na jiného, a každý sám je strůjcem svého příštího osudu… Aby počet putujících duší dostačoval, byl propojen i s živočišnou říší. Přírody neubývá, život plyne ve vyrovnanosti, nenásilí a zdánlivé nehybnosti. Staletí jsou jak vánek a kultura a filozofie se měří na tisíciletí… A z věkovité moudrosti zákonitě vzchází moderní dynamičnost tohoto subkontinentu, vzestup Indie mezi velmoci budoucího světa…“

Toto dnes již kultovní vyprávění s krásnými ilustracemi Jany Zimové pro vás připravilo nakladatelství Jota.

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení