Aktuality

Brněnské salonní časopisy - Osobnost Bohuslava Kiliana a prvorepublikové časopisy Salon a Měsíc

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
pamatnik

Ve svých vzpomínkách spisovatel Bohumil Hrabal často zmiňuje jméno svého strýce dr. Bohuslava Kiliana. Způsob života a smysl pro humor tohoto prvorepublikového bonvivána, milovníka umění a nakladatele slavného spisovatele velmi ovlivnily. Kilian by v letošním roce oslavil 120 let od svého narození. Do historie se nesmazatelně zapsal redigováním společenské revue Salon a vydáváním časopisu Měsíc i jeho německé obdoby Der Monat. Výstava věnovaná této zajímavé osobnosti i brněnským salonním časopisům meziválečného období potrvá v Památníku písemnictví na Moravě od 11. října do 30. prosince 2012.



Časopisy Salon, Měsíc a Der Monat přinášely novinky ze světa módy, sportu, divadla, filmu, také architektury, výtvarného umění a v neposlední řadě i literatury. Výtvarně zajímavé velkoformátové sešity plné fotografií, ilustrací i nápadité reklamy vkusně včleněné do celku jsou i dnes velmi přitažlivé a zajímavé.

Na vzniku těchto titulů se výraznou měrou podílel dr. Bohuslav Kilian, který prožil své dětství v Židenicích. Se svými rodiči a sestrou Marií bydlel na dnes slavné adrese – Balbínova ulice č. 47. Tam se roku 1914 narodil také jeho synovec Bohumil Hrabal. Kilian byl doktorem práv, avšak tomuto oboru se nikdy nevěnoval. Jeho velikým zájmem bylo umění; studoval dokonce dva semestry dějiny umění v Mnichově, hrál na housle, fotografoval. Rád se pohyboval v uměleckém prostředí. V jeho vile v Obřanech se často scházeli výtvarníci (Josef Šíma, Eduard Milén), architekti (Emil Kotrba, Karel Kotas) nebo herci (Oldřich Nový). Stýkal se také s literáty, např. Rudolfem Těsnohlídkem, Čestmírem Jeřábkem nebo Bohumilem Stejskalem. Jejich jména se pak samozřejmě objevovala i v salonních časopisech, které dnes jsou nejen němými svědky své doby, ale odráží se v nich i životní styl občanů první republiky.

Výstava: Brněnské salonní časopisy. Osobnost Bohuslava Kiliana a prvorepublikové časopisy Salon a Měsíc
Kdy: 11. října – 30. prosince 2012
Vernisáž: 10. října 2012 v 16 hodin, na vernisáži promluví historik Mgr. Miroslav Jeřábek, Ph.D.
Kde: Památník písemnictví na Moravě, Klášter 1, Rajhrad; areál benediktinského kláštera

 

 

pozvanka

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení