Aktuality

Je budoucnost v elektronických knihách?

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Informační technologie mění svět a nejinak tomu je i ve světě literatury. Rádi čtete? Už u sebe nemusíte nosit knihu v tištěné podobě. Možná dáte přednost její digitální formě.



O elektronických knihách

Elektronická knihy (neboli e-knihy, e-booky či digitální knihy) jsou alternativou tištěných knih. Čtou se speciálně upraveným zařízením, které je pro tyto knihy určené.

Knihy v elektronické podobě lze zakoupit v různých internetových obchodech a dalších serverech. Mnohé e-knihy se dají sehnat i zdarma.

První elektronické knihy byly zaměřené na obory související s informační technologií, ale postupně se žánr nabízených knih rozšiřovat. V posledních letech se obliba e-knih neustále zvětšuje.

Výhody elektronických knih

Elektronické knihy představují krok kupředu. Přináší oproti klasickým knihám výhody, které vám jistě přijdou vhod. Knihy především šetří místo. Na jednom cédéčku je možné mít i stovky knih. Šetří se i náklady na inkoust a papír.

Pokud patříte mezi ty, kteří mají rádi knihu pořád při ruce, oceníte, že vám nezabere příliš místa, a to ani v případě, že budete číst hodně rozsáhlé dílo.

Elektronické knihy se čtou prostřednictvím čtečky, na které si sami můžete nastavit velikost i druh písma, podsvítit si text či jinak si čtečku přizpůsobit, aby se vám četlo co nejlépe.

Z další výhod e-knihy si uveďme jejich snadné skladování a zálohování, větší dostupnost, možnost vkládání poznámek a úpravy textu atd.

Tištěné knihy versus elektronické knihy

Čtení elektronických knih přináší mnohé výhody. Znamená to tedy, že jsou knihy v tištěné podobě na ústupu? Nemusíte se bát. Jsou čtenáři, kteří nevnímají knihu pouze jako něco, co si mohou přečíst, ale rádi v ní listují, otáčejí stránky a celkově na klasickou tištěnou knihu nedají dopustit. Patříte mezi tyto čtenáře, nebo klasickou knihu vyměníte za eknihu?

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení