Aktuality

Man Bookerovu cenu získala Hilary Mantelová, již podruhé

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
autorka

Hilary Mantelová se stala první ženou a také prvním britským autorem, který obdržel dvakrát prestižní Man Booker Prize. V roce 2009 získala první ocenění za román Wolf Hall - v Argu vyšlo v roce 2010. (Pozn. překladatelka Michala Marková byla nominována na cenu Magnesia Litera za překlad.). Z letošních šesti finalistů porota vybrala pokračování historické ságy Bring Up The Bodies.



knihaBring Up the Bodies na Wolf Hall přímo navazuje, začíná tam, kde dílo první končí. V hledáčku autorky se opět objevuje Cromwell, děj se pak točí kolem Anny Boleynové, druhé manželky krále Jindřicha VIII. a
matky budoucí královny Alžběty I. Syna a budoucího panovníka ale králi dát nedokáže, její místo po boku krále brzy zaujímá Jane Seymourová, toho času již Jindřichova milenka. Anny je potřeba se zbavit - vykonstruuje se obvinění ze závažných zločinů proti království a 19. května roku 1563 je popravena. V pozadí nestojí nikdo jiný než Thomas Cromwell, jenž na vrcholu svého politického vlivu a mocenských ambicí Annu Boleynovou bez okolků využije k likvidaci svých nepřátel u dvora. A k likvidaci jí samotné.

Hilary Mantelová, nositelka Řádu britského impéria (od roku 2006), bývalá sociální pracovnice a prodavačka v obchodním domě, debutovala v roce 1985 románem Every Day is Mother's Day (Každý den je Den matek). Dosud vydala 12 knih, za které získala celou řadu literárních ocenění, mj. Knihu roku Sunday Express za rok 1992 či Hawthornden Prize pro rok 1996. V letošním roce nakladatelství Argo vydalo další z jejích oceňovaných knih Za temnotou.

Hrdinkou černé grotesky o styku se záhrobím, je Alison Hartová, která se svou asistentkou Colette cestuje po Anglii a vystupuje jako médium. Překvapeným divákům svých vystoupení sděluje konejšivé vzkazy od jejich drahých zesnulých. Říká jim ale pravdu? Pod zevnějškem usměvavé baculaté ženy se skrývá zoufalá osoba, kterou děsí hrůzy, jež tají svým klientům, a pronásledují ji duchové lidí z její vlastní minulosti. Vnikají od jejího domu, do jejího těla i mysli a sílí s každým jejím pokusem se jich zbavit...

Vydání Bring Up the Bodies chystáme na příští rok, rovněž v překladu Michaly Markové.

V současné době Hilary Mantelová pracuje na závěrečném pokračování svého tudorovského eposu. Vydání je plánováno na rok 2015 s pracovním názvem The Mirror and the Light, který Argo má v plánu také vydat.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení