Aktuality

Uskutečnil se 2. ročník projektu Velký knižní čtvrtek

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Druhý ročník projektu Velký knižní čtvrtek letos připadl na 11. říjen. Jedná se o akci devíti předních českých nakladatelství, jež v tento den vydávají dvanáct nejočekávanějších knižních titulů pro sezónu 2012. Přečtěte si, jaké knihy by vám letos na podzim rozhodně neměly uniknout.

 



Milovníky autorů ze severských zemí, a že jich poslední dobou není málo, zcela jistě potěší Sněhulák od norského autora jménem Jo Nesbø. Krimi příběh, jejž není záhodno otevírat po setmění, zvláště jste–li doma sami, je pokračováním napínavé série o detektivu Holeovi. Hlavní hrdina, tedy sněhulák, předpovídá záhadné zmizení jednoho z příslušníků rodiny, před jejímž domem se sněhulák z ničeho nic objevil. Toto skvěle propracované dílo potěší především ty, kteří se vyžívají v napětí a pochmurné atmosféře.


Vydána byla také nová kniha bývalé ministryně zahraničí českého původu, Madeleine Albrightové. Pražská zima vyšla za spolupráce překladatele Tomáše Vrby v češtině. Jejím prostřednictvím se můžeme ponořit do autorčiných vzpomínek na období mezi lety 1937 a 1948, které strávila částečně v Praze a částečně v Londýně. Pražská zima by nevyšla, kdyby se Albrightová nepídila po svých kořenech a židovském původu, o kterém se dozvěděla až na prahu šedesátky. Dílo se v květnu letošního roku objevilo na třetí pozici žebříčku bestselerů The New York Times.


Dalším autorem, jehož dílo bylo v rámci Velkého čtvrtku vydáno, je Václav Cílek. Knihu Prohlédněte si tu zemi si jistě rádi přečtou všichni vlastenci a milovníci přírody. Navazuje totiž na předchozí úspěšné tituly zabývající se především krajinou a krásami českých měst, ale i místy, která si Václav Cílek oblíbil, když prováděl geologické výzkumy v zahraničí. V knize nalezneme několik desítek překrásných fotografií pořízených samotným autorem i ilustrace výtvarníka Vladimíra Kokolii.


Snědla dětem sladkosti od autorky Martiny Formanové je v řadě čtvrté publikované dílo v tento den. Tato autobiograficky laděná kniha je humoristickou prózou, i když název může klamat. Manželka režiséra Miloše Formana čtenářům nenásilně vtipnou formou přibližuje realitu jejího všedního dne – výchovu svých dospívajících dětí, aklimatizaci na odlišnou kulturu, ale i závažnější životní okamžiky.


Úspěšný britský autor Simon Mawer představuje své dílo nesoucí název Dívka, která spadla z nebe. Přečteme-li si ostatní Mawerovy knihy, musíme si povšimnout jeho evidentní záliby ve druhé světové válce. Svůj zájem zdůvodňuje tím, že se přece týkala nás všech. Ani v Dívce tomu není jinak. Dokázal skvěle vystihnout psychiku hlavní hrdinky příběhu odehrávajícího se na pozadí války, dvacetileté Marian Sutrové. O válečná díla panuje stálý zájem, a tak není pochyb, že si i tato kniha dobude své zasloužené místo na trhu.


Další očekávanou publikací byly Čechy, země zaslíbená od slavné české autorky Petry Hůlové. Spisovatelka se pyšní košatou slovní zásobou a úchvatným vypravěčským potenciálem. Svá díla zasazuje do exotických a multikulturních lokalit, jako je třeba Mongolsko, na něž se soustředí nejvíce. Čechy, země zaslíbená jsou příběhem Ukrajinky Olgy, která si do Česka přijela přivydělat. Prostřednictvím této knihy se vžijeme do situace cizince v České republice, který má problém s aklimatizací i začleněním do společnosti. Hlavní postava je inspirovaná známou Petry Hůlové – ukrajinskou uklízečkou Olgou. Nicméně to je vše, co mají obě ženy společné.


Toskánsko na každý den je v řadě čtvrtou vydanou knihou americké spisovatelky Frances Mayesové. Ta však nepíše jen knihy. Přispívá do mnoha periodik, a navíc přednáší na univerzitě San Francisco State University. Pokud se zajímáte o toskánskou historii, kuchyni a krajinu, je tato kniha to pravé pro vás.


Salman Rushdie je v současnosti jedním z nejpřekládanějších britských prozaiků. Získal několik mezinárodních ocenění. Jeho indicko–muslimský původ se v tvorbě musel zákonitě odrazit, a tak se většina Rushdieho prózy odehrává na indickém subkontinentu. Jeho oblíbeným tématem jsou rozkoly mezi východním a západním světem. Název jeho posledního díla, Joseph Anton, je zároveň autorovou přezdívkou, kterou používal v době, kdy byl pod policejní ochranou z důvodu ohrožení islámskými fanatiky. Pod tou se ocitl kvůli autorství románu Satanské verše. Ve své poslední publikaci se zabývá vzpomínkami na toto období, a dává tak běžnému čtenáři možnost poznat svět z trochu jiné stránky.


Babička drsňačka je devátou publikací Davida Walliamse. Pokud mají vaše děti rády černý humor, pak jim touto knihou uděláte ohromnou radost. Babička drsňačka je plná překvapivých point, příběhů o toleranci a jedné kuriózní loupeži. Autor čtenáři nastíní důsledky příliš rychlých lidských soudů na základě narychlo vytvořených předsudků. David Walliams se věnuje také herectví, především komediálnímu. Ve svých knihách usiluje o nenásilně vtipné vyjadřování. Zda se mu to daří, posuďte sami.


Projekt Velký čtvrtek má vskutku multikulturní zastoupení. Čínský spisovatel, dramatik, malíř a nositel Nobelovy ceny za literaturu Gao Xingjian představil knihu Bible osamělého člověka, v níž se věnuje celospolečenskému tématu kulturní revoluce. Tomu, jak se mnoho obyvatel Číny dodnes snaží vyrovnat s hrůzami, které zemi postihly v 60. letech. Zároveň popisuje snahu ustálit svůj postoj k ženám a sexualitě. Jedná se o druhé autorovo dílo a lze očekávat, že bude minimálně stejně vydařené jako jeho prvotina Hora duše.


Pokud jste si oblíbili knihy O zahradě a Tajemství ostrova za prkennou ohradou, neváhejte zakoupit nové dílo Pavla Čecha, Velké dobrodružství Pepíka Střechy. Ilustrátor se v něm vrací k těmto dvěma příběhům, ožívají zde jeho staré obrázky i ústřední postavy. Nenechte se však odradit otočením za minulostí, příběh je současně nový a zcela svébytný.


Dvanáctku uzavírá němý komiks Nový svět od australského spisovatele, filmaře a výtvarníka Shauna Tana. Autor graficky vyjádřil příběhy přistěhovalců, uprchlíků a vysídlenců. Kniha je poctou všem, kteří se do takové situace dostali, a zaujme jak mladé čtenáře, tak jejich rodiče.

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení