Aktuality

Knižní tipy na vánoční dárky, které potěší celou rodinu: tištěné, elektronické i audio

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
masle

Nalézt pod vánočním stromečkem hezkou knížku si přeje víc než třetina Čechů. Jaké tituly jejich očekávání zaručeně nezklamou? Nejmenší děti potěší obrázkové knihy pohádek od klasických autorů, náctiletí milují fantasy, tajemné krimi a dobrodružné příběhy stejně starých hrdinů. U rodičů stále vede kvalitní pohodová literatura, prarodičům udělá radost kniha křížovek se zvětšenými písmeny. Celá rodina ocení řadu audioknih namluvených známými osobnostmi, třeba na cestách autem.



„Knihu jako dárek kupují všechny generace, od dětí po seniory. Letos očekáváme předvánoční prodej mírně vyšší než loni. Vzhledem k horší ekonomické situaci se lidé namísto drahé elektroniky nebo dovolené raději zaměří na pěkné knihy,“ uvedl Pavel Nýč z Nakladatelství Fragment a potvrdil výsledky dosavadních průzkumů. Podle společnosti Deloitte plánuje dát svým blízkým knihu až 39 procent Čechů, jen o jedno procento méně pak knihu touží dostat.

knihaPro děti a mládež
„U dětské literatury sledujeme v posledních letech velký rozmach fantasy a sci-fi žánrů. Nyní jejich obliba vrcholí a pomalu se přesouvá k antiutopickým tématům. Zároveň roste zájem o příběhy skutečných dětí ve skutečném prostředí, se kterými se mladí čtenáři rádi ztotožňují a prožívají společná dobrodružství, většinou propojená s dětskou krimi,“ popsal Pavel Nýč. Popularita světových fantasy bestsellerů Letopisy Narnie a Odkaz dračích jezdců nebo obrovský úspěch thrillerů Mrazivé léto a Motýlí křídla v domovském Německu jeho slova jen potvrzují.

 


Mezi tradičně oblíbené dárky pro nejmenší patří leporela a pohádky od osvědčených autorů i obrázkové encyklopedie pro děti od sedmi let. „Jde o tituly Lidské tělo, Země, Dinosauři a další populárně naučné knihy o zvířatech a přírodě. Naopak zhruba 30procentnímu poklesu zájmu za posledních pět let čelí segment učebnic,“ vyjmenoval Pavel Nýč z Nakladatelství Fragment.

Pro rodiče a prarodiče
V beletrii pro dospělé odeznělo módní období akčních záhad, které reprezentoval především titul Šifra mistra Leonarda, a proběhlo téma severské krimi, zastoupené trilogií Milénium. Aktuálně dominuje literatuře pro ženy od 15 do 99 let nakažlivá upírománie, kterou rozdmýchaly romantické série Upíří deníky a Říše temnot. „Předpokládáme, že zájem dospělých čtenářek se bude přesouvat k dalším magickým bytostem a také k erotickým tématům. U dospělé literatury obecně trvá dlouhodobě zájem o kvalitní, avšak pohodovou literaturu, jakou je fenomén Povídek a Nových povídek od Zdeňka Svěráka. Prodeje obou dílů překročily dohromady 200 tisíc výtisků,“ popsal Pavel Nýč.

Podle Nakladatelství Fragment lidé před Vánocemi nakupují spíše dražší a rozsáhlejší bestsellerové knihy. Hodnotným darem jsou luxusní boxy s kompletními edicemi. Naopak o 20 procent méně než před pěti lety táhnou obrazové a fotografické publikace. „Stabilně vysokou popularitu si udržují křížovky. Prodej speciální řady Maxi křížovek pro seniory s velkými písmeny se meziročně zvýšil o více než 50 procent,“ doplnil Pavel Nýč.

audioE- knihy a audioknihy
Ačkoli se doposud nemohou s tištěnými knihami srovnávat, základna fanoušků elektronických a audioknih strmě roste. „Prodej elektronických knih stoupl meziročně na trojnásobek. Je to z malého základu, ale kdyby takový vývoj pokračoval ještě dva tři roky, mohl by podíl e-knih tvořit až 10 procent trhu. Nyní je to méně než procento. Stahování audioknih z internetu do chytrých telefonů zatím začíná jako nový druh distribuce knih. Loni byly prodeje skoro neměřitelné, za e-knihami mají audioknihy roční zpoždění. Já osobně si je poslouchám přímo z telefonu v autě,“ prozradil Pavel Nýč.

Nakladatelství Fragment v současnosti nabízí sto elektronických titulů a deset audioknih, v obou kategoriích je nejoblíbenější první díl tetralogie Odkaz Dračích jezdců – Eragon. K dalším velmi žádaným e-knihám patří edice Hunger games, dále edice Upíří deníky, Fejetony Ivana Mládka a titul Staré pověsti české.

Knižní novinky k Vánocům a jejich anotace

Pro děti a mládež:

knihaLetopisy NARNIE – komplet V/9
Svět fantazie vám přináší zcela nový a jedinečný rozměr! Všech sedm příběhů Letopisů Narnie v jedné knížce. Poznejte historii Narnie od jejího vzniku až po poslední bitvu. Prožijte dobrodružství v zemi obrů, trpaslíků, kentaurů a dalších tajemných bytostí v říši, kde vládnou kouzla, zvířata mluví a kde se může stát cokoli. Souborné vydání světového bestselleru.
Autor: C. S. Lewis
Nakladatelství Fragment

Mrazivé léto
V jihošpanělském městečku Marbella si patnáctiletá Lyra připadá jako v ráji. Až do chvíle, kdy zmizí její spolužačka Pia. Lyra se rozhodne přijít tomuto záhadnému zmizení na kloub. Nedlouho poté je Pia nalezena mrtvá a z letní idylky se stává zlý sen. Lyře se zdá, že se její matka chová divně. Navíc je přesvědčená, že zahlédla svou sestru, která zahynula již před deseti lety. Co jí matka tají? Jaká děsivá tajemství měla zůstat navždy skryta?
Autorka: Manuela Martini
Nakladatelství Fragment

Motýlí křídla
Elena se snaží zapomenout na nešťastnou smrt své sestry Laury. Jak přesně zemřela, to nikdo neví. Na stejném místě je o rok později nalezena další mrtvá dívka. Je to opravdu jen náhoda? Co způsobilo dopravní nehodu, při které zahynula Laura? Jaké tajemství v sobě nosí matka, která Elenu nechce spustit z očí? Náhlý zájem staršího pohledného Tristana, přicházející anonymní dopisy a potloukající se zakuklené postavy přimějí Elenu jednat. Bude hledat pravdu na vlastní pěst...
Autorka: Veronika Bicker
Nakladatelství Fragment

knihaRekordy ze světa zvířat
Svět zvířat připomíná obrovské závodiště. Každý se snaží být nejlepší ze všech, aby přežil. Nad schopnostmi některých tvorů se vám bude tajit dech.
Víte například,
- která žába by zvládla otrávit dvacet tisíc myší?
- které zvíře se dožije více než 150 let?
- který obyvatel zvířecí říše dokáže unést tisícinásobek své hmotnosti?
- který živočich vidí teplo?
- které zvíře je poháněno raketovým pohonem?
To vše a mnoho dalších neuvěřitelných zajímavostí vás vtáhne do světa plného rekordů a obdivuhodných výkonů.
Autor: Michael Fokt
Nakladatelství Fragment

Pro rodiče a prarodiče:

Říše temnot – Tajemství upírů
Šestnáctileté Poppy zbývá pár týdnů života. Trpí rakovinou slinivky a není šance na vyléčení. Její dlouholetý přítel James jí nabídne řešení. Tím však poruší přísné zákony Říše temnot a teď ho čeká trest za vyzrazení tajemství a za lásku k člověku. Bude mít Poppy dostatek odvahy, aby se dobrovolně stala upírem? Podaří se jim společně uniknout před nejhorším trestem? První díl tajemné série Říše temnot.
Autorka: L. J. Smith
Nakladatelství Fragment

knihaUpíří deníky – Fantom
Dvanáctý díl série Upířích deníků. Damon není mrtev. Sage, který ho na Temném měsíci najde, mu pomůže si na vše vzpomenout. Mystický výtah ho přemístí zpět do Fell's Church, aby mohl vysvětlit Eleně, co mu zachránilo život. Mezitím Elenu a její přátele ohrožuje fantom, který se krmí negativními pocity. Společně fantoma zajmou do kruhu zaříkání a chtějí ho zničit. Fantom je ale silný, daří se mu našeptávat a vzbuzovat žárlivost. Damon a Stefan se jeho vlivem znovu obracejí proti sobě. Podaří se Eleně zabránit dalšímu konfliktu bratrů? Naleznou v sobě dost síly, aby přemohli fantoma?
Autorka: L. J. Smith
Nakladatelství Fragment

Povídky + Nové povídky (dárkové balení)
K napsání povídek inspiroval Zdeňka Svěráka sám život. Zaslechnutá věta, odvyprávěná historka nebo útržek rozhovoru se staly jádrem příběhu, který autor rozvinul s typickou hravostí. V příbězích se jistě poznáte i vy. Kdokoli z nás se mohl někdy v životě dostat do podobné situace jako hlavní hrdinové jednotlivých příběhů.
Autor: Zdeněk Svěrák
Nakladatelství Fragment

MAXI křížovky pro seniory
Luštíte rádi? Švédské křížovky, osmisměrky, kriskrosy i číselné křížovky jsou tou pravou zábavou do každého počasí. Velký formát a větší písmo usnadňují čtení a luštění.
Nakladatelství Fragment

E- knihy a audioknihy:

knihaEragon – e-kniha
Jeden chlapec, jeden drak, svět dobrodružství. Fantasy bestseller Eragon z pera patnáctiletého Christophera Paoliniho, který nadchl miliony čtenářů po celém světě. Vypráví příběh chudého farmářského chlapce, který najde v Dračích horách modrý kámen, z něhož se vyklube dračí mládě – Safira. Spolu se vydají na nebezpečnou cestu královstvím ovládaným králem, jehož zlo nezná mezí. Dokáže Eragon naplnit své předurčení a převzít břímě legendárních Dračích jezdců? Osud království možná leží v jeho rukou... První díl tetralogie Odkaz Dračích jezdců.
Autor: Christopher Paolini
Nakladatelství Fragment

Staré řecké báje a pověsti – audiokniha pro děti
Staré řecké báje a pověsti převyprávěla autorka Jana Eislerová tak, aby jim snadno porozuměly i malé děti. Vypráví Vladimír Brabec.
Nakladatelství Fragment

Robinson Crusoe – audiokniha pro děti
Text na motivy knihy Daniela Defoea převyprávěla Jana Eislerová
Vypráví: Vladimír Brabec
Příběh o nejslavnějším trosečníkovi převyprávěla autorka tak, aby mu snadno porozuměly i malé děti. Audiokniha ve formátu MP3 je ideální na cesty autem nebo jako pohádka před spaním.
Nakladatelství Fragment

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení