Aktuality

Rajhradské StřeDění – Jaromír Kubíček. Časopisy a knihovny jsou můj osud

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
knihy

Dlouholetý ředitel Moravské zemské knihovny, znalec moravské časopisecké produkce, významný představitel Moravské vlastivědné společnosti atd., atd., to všechno je doc. dr. Jaromír Kubíček, host prosincového rajhradského StřeDění v Památníku písemnictví na Moravě. 12. prosince bude Jaromír Kubíček besedovat nejen o své poslední knize Moravské kulturní revue v prostředí, na jehož oživení má nemalý podíl.



Cyklus besed se zajímavými lidmi, kteří se pravidelně anebo jen případ od případu chápou pera (dnes spíše usedají k počítači) a obohacují slovesnou produkci, v tomto roce vrcholí návštěvou osobnosti s rajhradským Památníkem písemnictví spojenou mimořádně pevným poutem. Jaromír Kubíček myšlenku na vznik takové instituce inicioval a dlouhá léta prosazoval A jako i v jiných případech měl to štěstí, že se dočkal i její realizace. Bývalý ředitel Moravské zemské knihovny má ovšem na svém kontě mnohá další vítězství – vždyť během jeho působení byla v Brně vybudována úplně nová budova druhé největší knihovny v České republice, patří k těm, kteří pod záštitou Moravské vlastivědné společnosti nastartovali velký projekt nové Moravské vlastivědy a je autorem řady bibliografických prací. Ten, kdo se dnes zajímá o dějiny novinářství nebo periodického tisku na Moravě, se bez jeho zevrubných soupisů neobejde. Jaromír Kubíček, mj. čestný člen Klubu přátel Památníku písemnictví na Moravě, ale nežije minulostí. Svědčí o tom i jedna z jeho posledních publikací, která shodou šťastných náhod koresponduje i s aktuální rajhradskou výstavou o brněnských salonních časopisech. Středeční besedu s milým hostem povede vedoucí Památníku Vojen Drlík.

Kde: Památník písemnictví na Moravě, Klášter 1, Rajhrad
Kdy: 12. prosince 2012, 17 hod.
Akce: StřeDění: Jaromír Kubíček. Časopisy a knihovny jsou můj osud: Dlouholetý ředitel MZK a znalec historie brněnských novin a časopisů představí i svou nejnovější publikaci Moravské kulturní revue.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení