Aktuality

Český bestseller 2012

1 1 1 1 1 (1 hlas)
ruka

Na Pražském orloji odbila osmá hodina večerní a umíráček sochy Kostlivce ukončil nejen část dne, ale také doprovázel konec literárního roku 2012 s bestsellery, které přinesl. Čtrnáctý ročník Českého bestselleru oceňoval 26. ledna 2013 autory a nakladatele nejprodávanějších knih v síti knihcentrum.cz za loňský rok. Slavnostní galavečer se konal v kongresovém sále pražského hotelu DUO a provázal nás jím Lukáš Hejlík – známý autor projektu Listování.



vitezMy v tuto chvíli již známe vítěze v ed kategoriích. Z pěti nominovaných v dané kategorii zvítězil vždy jeden, který si odnesl křišťálovou sošku a plaketu, a hlavní vítěz (kategorie Česká beletrie pro dospělé) si již může doma na poličku vystavit sošku Olbrama Zoubka, která má podobu ženy vystupující z knihy.

V kategorii Odborná a populárně naučná literatura pro dospělé zvítězili Anna Strunecká s Jiřím Patočkou (nakladatelství TRITON) se svojí knihou Doba jedová 2; v kategorii Zdraví a životní styl se na prvním místě umístila Alena Doležalová (nakladatelství DONA), která je i živým důkazem toho, že její vítězná kniha Domácí krabičková dieta funguje; z kategorie Kuchařky lidé nejvíce využili knihu Kouzlo kuchyně Čech a Moravy (nakladatelství PRAKUL) Romana Vaňka, který si pochvaloval, jak kniha pěkně vydělává; v kategorii Biografie čtenáře nejvíce zaujala kniha Pavel Horváth: Můj příběh nekončí (nakladatelství TERRA) od autora Jana Paličky, cenu si převzal kromě autora a nakladatele i samotný ústřední hrdina tohoto příběhu, což by samozřejmě v jiné kategorii nebylo možné; cenu za nejprodávanější komiks si odneslo nakladatelství ČTYŘLÍSTEK za knihu Hvězdné příběhy čtyřlístku; v kategorii Fantasy byly nominovány jen zahraniční tituly, z kterých zvítězil Inheritance Christophera Paoliniho (nakladatelství FRAGMENT) a předčil tak např. i Hunger Games Suzanne Collinsové nebo Šňupec Terryho Pratchetta; z Překladové beletrie pro děti a mládež vyhrál titul Deník malého poseroutky: Ponorková nemoc (nakladatelství COOBOO) Jeffa Kinneyho, kterého nepřekonala ani jinak jistě vychytralá Babička drsňačka nebo Doktor Proktor a prdicí prášek; pro nikoho jistě není překvapením, že v kategorii Překladová beletrie pro dospělé obdrželo cenu nakladatelství XYZ s knihou Fifty Shades of Grey autorky E. L. James, která vyvolala podle Václava Kadlece (ředitel ALBATROS MEDIA) populační boom porodnosti; vítěz kategorie Česká beletrie pro děti a mládež je důkazem toho, že nejprodávanější knihou se může stát i titul vydaný koncem roku, jako je tomu u Dědečku, vyprávěj (nakladatelství MLADÁ FRONTA) úspěšného autora Ladislava Špačka; poněkud výjimečnou kategorií je cena za nejprodávanější audioknihu na serveru audioteka.cz, která je důkazem toho, že poslech knih se u nás bezpochyby uchytil a kterou si odneslo nakladatelství PRÁH s knihou Steve Jobs autora Waltera Isaacsona, kterou převyprávěl oblíbený vypravěč audioknih Martin Stránský; a konečně vítězem v kategorii Česká beletrie pro dospělé, a tím i absolutním vítězem Českého bestselleru 2012 se stala kniha Žítkovské bohyně (nakladatelství HOST) Kateřiny Tučkové, která si bohužel cenu nemohla převzít osobně, neboť se právě nacházela v dalekých končinách Asie.

Zbytek večera po slavnostním vyhlášení doprovázel bohatý raut, na kterém nechyběla ani čokoládová fontána, a následně hudební program v podobě kapely Šajtar a DJe Radovana Trubáka a výuka latinskoamerických tanců, kterou vedli taneční mistři Brigita a Zdeněk Chlopčíkovi. Zúčastnění měli také možnost vyzkoušet své štěstí v tombole, která byla plna zajímavých cen. Při odchodu každý host dostal dárky od sponzorů (diáře, klíčenky, záložky do knih apod.).

V tuto chvíli nám nezbývá nic jiného než vyhlížet další potenciální bestsellery, které bude čekat ocenění v příštím polokulatém patnáctém ročníku Českého bestselleru. 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení