Aktuality

Soutěž Hledá se autor bestselleru objevila nové talenty. Autoři originálně propojili pohádku s realitou

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
stroj

Třetí ročník veřejné literární soutěže Hledá se autor bestselleru odhalil svých pět vítězů. Absolutní prvenství získala Pohádka o námořníkovi od dvaačtyřicetiletého Emanuela Svobody. Další čtyři oceněné pozice obsadila díla Lída a tři vajíčka, Tam, kde to všechno končí, Pohádky a Třicet přání. Společnou elektronickou publikaci všech pěti „moderních pohádek pro dospělé“ vydá Nakladatelství Fragment v první půli května. Výtěžek z prodeje bude věnován na konto Centra Paraple.

 

slecna„Ukázalo se, že téma moderní pohádky pro dospělé je pro mnoho píšících autorů záludné a těžko uchopitelné, naši finalisté však prokázali velkou fantazii a notnou dávku originality, kterou jsme přesně hledali. Všechny vítězné pohádky jsou velmi kvalitní a určitě stojí za přečtení,“ uvedl Pavel Nýč, spolumajitel Nakladatelství Fragment, které soutěž organizovalo.

O vysoké úrovni všech patnácti finálových pohádek svědčí také jejich velká vyrovnanost před odbornou porotou. V průměrném žebříčku kulturních redaktorů Kateřiny Farné z Práva, Kláry Kubíčkové z MF Dnes, Petra Fischera z Hospodářských novin a Stanislava Šulce z E15 dělilo druhou a sedmou pozici pouhých tři a půl bodu. Přesto mají začínající autoři s pomocí nakladatelství co zlepšovat.

„Většina autorů se na prvních stranách pokusila o jednu z nejtěžších věcí v literatuře, tedy napsat erotickou scénu. Zřejmě ve snaze upoutat si tak dobrovolně zkomplikovali situaci. Dalším nešvarem byla snaha popsat doslovně úplně všechno včetně detailů nepodstatných pro děj, používání velkého množství nadbytečných plevelných slov, přívlastků a cizích výrazů. Často převažovala snaha se předvést a být za každou cenu až fantasmagoricky originální, než vyprávět příběh,“ finálové příspěvky Klára Kubíčková z MF Dnes. „Naopak pozitivně mě překvapila schopnost většiny autorů dobře rytmizovat přímou řeč, což také není snadné, někteří byli opravdu vtipní a setkala jsem se i s několika obrazy, které mi dlouho zůstanou v hlavě.“

Z celkového počtu 223 soutěžních prací vybralo Nakladatelství Fragment nejprve 15 nejlepších a jejich části uveřejnilo na webu www.hledaseautor.cz. Konečné rozhodnutí, které příběhy patří do společné e-knihy, vzešlo z mínění odborné poroty a hlasování veřejnosti. Druhého kola se zúčastnilo přes 2 400 hlasujících.

V nejbližších dnech čeká úspěšné autory řada procesů, které důvěrně zná každý spisovatel: podpis smlouvy s nakladatelstvím, zredigování textu, jeho jazyková úprava a finální sazba. E-kniha Hledá se autor bestselleru 2013 vyjde v Nakladatelství Fragment nejpozději 17. května. O den později se vítězové soutěže představí při autorském čtení na veletrhu Svět knihy.

Pořadí pěti pohádek, které v květnu vyjdou ve společné e-knize Hledá se autor bestselleru 2013: 
1. Pohádka o námořníkovi (Emanuel Svoboda, 42 let)
2. Lída a tři vajíčka (Šárka Kadlubcová, 34 let) 
3. Tam, kde to všechno končí (Kateřina Němcová, 17 let) 
4. Pohádky (Dana Kristlová, 24 let) 
5. Třicet přání (Tomáš Řezníček, 52 let)

Hodnocení Pohádky o námořníkovi, kterou mezi vítězné texty zařadili tři ze čtyř porotců:
Kateřina Farná, Právo
„Jeden z nejlepších příběhů, který jsem letos v této soutěži četla. Dobrodružná povídka poutá pozornost nejen tématem, ale i způsobem vyprávění a až mystickým nádechem. O pohádku se autor jen mírně otřel, nakonec však uhnul k psychologicky laděnému příběhu.“

Klára Kubíčková, MF Dnes
„Úderný dialog, v němž je dobře nadávkovaná gradace, výborně načasovaný první náznak rozuzlení, povídka má rytmus a působí naprosto profesionálně.“

Stanislav Šulc, E15
„Velmi netradiční a skvělý nápad, který je využit na sto procent. Silný příběh, skoro určitě lze konfrontaci světa psychicky nemocných a ,zdravých' lidí považovat za prostor, v němž se odehrávají moderní pohádky. Autor pak umí vystavět opravdu působivý dialog.“

Další hodnocení odborné poroty na www.hledaseautor.cz

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení