Aktuality

Blíží se čtvrtý ročník festivalu Literární jaro Zlín

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
logo

Zimní počasí sice stále přináší sněhové vločky, přesto je jisté, že jaro do Zlína dorazí. Přinejmenším jaro literární. Příští týden totiž proběhne už čtvrtý ročník festivalu Literární jaro Zlín 2013.

 

autor„Zaměření pořadů i škála hostů je letos velmi pestrá, doufáme, že si všichni milovníci knih a literatury vyberou,“ uvedla Zdeňka Friedlová, ředitelka Krajské knihovny Františka Bartoše, která festival pořádá.

Festival zahájí v pondělí 8. dubna v 17 hodin ve zlínské Alternativě spisovatelka, esejistka a básnířka Sylva Fischerová spolu s literárním historikem Vladimírem Karfíkem. Sylva Fischerová představí mimo jiné i knihu Evropa je jako židle Thonet, Amerika je pravý úhel, za níž letos získala nominaci na ocenění Magnesia Litera.

Tradičně je alespoň jeden z festivalových pořadů zaměřen na poezii. V programu Herberk v knihovně aneb Útulna poezie uvedou své verše básníci: Jaroslav Kovanda, Jakub Grombíř, František Horka, Milan Libiger, Tomáš Lotocki, Petr Odehnal a Petr Palarčík. Hudbou je doprovodí valašská kapela Ležérně a vleže.

plakatDalší pořad bude věnován dětem. Knihu Kamarádi z abecedy představí její autoři: výtvarník František Petr a básník Radek Malý. Připraví workshop pro prvňáčky, jímž je především kniha určena. 

O knihách, čtenářích a knižním trhu budou diskutovat spisovatelka Markéta Hejkalová a literární teoretik Jiří Trávníček od 17 hodin v sálku hudebního oddělení krajské knihovny.

Závěr týdne bude patřit literární legendě, spisovateli, Jiřímu Stránskému, který vystoupí spolu s režisérem Hynkem Bočanem. V pátek 12. dubna od 17 hodin v Alternativě budou hovořit nejen o natáčení seriálu Zdivočelá země. O hudební doprovod se postarají Zlínské jazzové smyčce pod vedením Ladislava Doliny a Josefa Hořáka. 

Podrobný program festivalu i medailony účinkujících jsou publikovány na webu www.literarnijaro.cz 

Festival, který je zasvěcen literatuře, čtení a osobním setkávání se spisovateli, tradičně probíhá na různých místech města Zlína. Partnerem festivalu je letos město Zlín a nově i 14|15 Baťův institut, budoucí sídlo krajské knihovny a místo příštích festivalových setkání. Záštitu nad festivalem převzali Jiří Dědeček, předseda Českého centra Mezinárodního PEN klubu, Ladislav Kryštof, člen Rady Zlínského kraje, a Miroslav Kašný, náměstek primátora města Zlína.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení