Aktuality

Detektiv Štika vrací úder severské krimi

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
bryle

Obtloustlý detektiv Štika míří proti přívalu drsných severských kriminalistů, kteří zaplavují Čechy, a chystá se dobýt Norsko. Tamní vydání Otazníků detektiva Štiky autorů Jiřího Kalouska a Jiřího Lapáčka chystá na září nakladatelství Commentum Forlag pod názvem Detektiv Dranges mysterier.

 

knihyPříběhy přeložila Kristin Kilsti, která jinak do norštiny překládá Karla Čapka, Jáchyma Topola, Michala Ajvaze či Emila Hakla. Nakladatelství Commentum Forlag se nezaměřuje primárně na dětskou literaturu, kterou dokonce vydává pouze okrajově, ale jeho doména leží v non-fiction, z beletrie vydávají hlavně krimi a detektivky pro dospělé.

„Detektiv Štika zaujal představitele nakladatelství Commentum Forlag Toma Gaudlanda na loňském veletrhu v Göteborgu. Překvapilo mě, že měl zájem i o první černobílé příběhy, nejen o ty barevné. Knížka zapadá do nynější retro módy, zaujme zřejmě právě tím, že je úplně jiná než standardní dětské knihy,“ říká Jana Cieslarová, která má v nakladatelství Albatros na starosti zahraniční obchod. V současné době projevili o detektiva Štiku zájem i Francouzi.

Otazníky detektiva Štiky vycházely od roku 1971 patnáct let v časopise Ohníček a knižně vyšly poprvé v Albatrosu v květnu 2012. Okamžitě se staly jedním z nejúspěšnějších titulů a od té doby se dočkaly několika dotisků. Autorem námětů pro Otazníky detektiva Štiky je Jiří Lapáček (1924 – 2000), který však nebyl mezi autory uváděn. Jeho manželka Marie Lapáčková totiž tehdy byla šéfredaktorkou Ohníčku. Sám tehdy pracoval jako náměstek jednoho z ředitelů nakladatelství Albatros. Ilustrátorem komiksů byl stálý spolupracovník redakce Ohníčku Jiří Kalousek (1925 – 1986), nápaditý a originální výtvarník s nezapomenutelným rukopisem, který od roku 1971 také ilustroval seriál Obrázková kronika českých dějin v časopise Mateřídouška, později s úpravami souborně vydaný v knize Obrázky z českých dějin a pověstí (1980). Pro Jiřího Kalouska bylo kreslení detektiva Štiky vyloženým potěšením, ale ani on netušil, že neohrabaný detektiv v buřince bude tak oblíbený, že se stane jedním z nejdéle vydávaných komiksů u nás: Jiří Kalousek jej kreslil celých 15 let až do své smrti. Detektiv Štika prošel šestnácti ročníky Ohníčku a celkem vzniklo bezmála 380 příběhů.

Kniha představuje pouhou třetinu všech vydaných Otazníků detektiva Štiky. Výběr byl podřízen portfoliu originálů, které jsou dnes k dispozici a které laskavě zapůjčil syn malíře Jakub Kalousek. 

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení