Aktuality

Literární soutěž o cenu Filipa Venclíka

1 1 1 1 1 (62 hlasů)
ruka

Hotelová škola Radlická pod záštitou hlavního města Prahy a ve spolupráci s Českým rozhlasem 2 a Nadačním fondem Filipa Venclíka vyhlašuje ve školním roce 2013/2014 14. ročník LITERÁRNÍ SOUTĚŽE O CENU FILIPA VENCLÍKA na téma MAMMA MIA.

 

vyhlaseniPro 14. ročník LITERÁRNÍ SOUTĚŽE O CENU FILIPA VENCLÍKA jsme si vypůjčili název úžasné letní komedie Mamma mia, kde svobodná matka chystá svatbu dceři. Ta chce mít na své svatbě otce, ale neví, kdo jím je, proto pozve všechny tři možné kandidáty na otcovství. Touží po tom, aby ji k oltáři vedl její vlastní táta, ale nakonec o tuto čestnou úlohu požádá svou matku, která ji vychovala sama. Uvědomí si, že to byla právě její maminka, která jí vždy pofoukala rozbité koleno, která jí chystala svačiny do školy a byla tady vždy, když ji potřebovala.

Ale je tu i jiná matka. O svého syna pečovala tak, jak nejlépe mohla. Nebylo to snadné, často scházely peníze, ale lásky bylo hodně. „Miluji tě.“ „Já tebe víc.“ „A já tebe nejvíc.“ Syn svou matku miloval, přesto v době dospívání jí připravil i horké chvilky, nakonec vše dobře dopadlo. Odmaturoval a chystal se do života. Jeden okamžik však vše zmařil a maminka musela hledět do hrobu svého syna. Hořké slzy jí kanuly z tváří a srdce pukalo. Toto je příběh maminky Filipa Venclíka.

A pak jsou také matky, které své děti týrají, nedají jim najíst, ubližují jim, bijí je a pálí je cigaretami, zlomí jim ruku. Zabijí je!!! Jak je možné, že to matka může udělat? Vždyť ona je nositelka života, 9 měsíců roste dítě pod jejím srdcem, v bolestech ho přivede na svět, ale okamžik zrození nového života je tak krásný. A to maličké je zcela závislé na své matce. Je bezmocné, tak nádherné, je to vlastní krev. Je možné tomu uzlíčku ubližovat?

Být matkou je ta nejkrásnější role ženy. Je to absolutní smysl života. A nekončí tím, že její potomek založí vlastní rodinu. Pak se stane matkou matky, babičkou, a miluje svá vnoučata. Filipova maminka našla ve svých vnoučatech touhu dál žít, kterou ztratila, když její syn byl zavražděn. Znovu získala chuť být na tomto světě.

Život nám přináší nekonečně mnoho bolesti, ale také vždy donese krásné okamžiky, kdy si uvědomíme, že je krásné, jak slunce svítí, že je nádherné žít a že máme tu svoji mámu, babičku, které nám pomohou se restartovat, když nám tak úplně dobře není.

14. ročník LITERÁRNÍ SOUTĚŽE O CENU FILIPA VENCLÍKA je věnován matkám, protože ony si zaslouží vědět, jestli to dělaly dobře. Čekáme od Vás příběhy, kdy jste si uvědomili, že svou mámu milujete, oceňujete, kdy Vám došlo, jak moc pro Vás v životě znamená. Doufáme ve Vaši upřímnost, v to, že se s námi podělíte i o to, na co tak pyšní nejste. Povídka, báseň, novinový článek, esej – pojaté vážně, s humorem či sentimentálně, vše nás potěší, protože tato literární soutěž je především o emocích. A když se přidá i umělecká originalita, úspěch je zaručený. Ovšem ta osobní zpověď je hlavním smyslem LITERÁRNÍ SOUTĚŽE O CENU FILIPA VENCLÍKA. Těšíme se na Vaše literární práce a na Vaše maminkovské story.

Podmínky soutěže
Soutěž je určena pro studenty všech typů středních škol v ČR ve věku 15 – 20 let.
Téma: MAMMA MIA
Kategorie: Vypsány jsou 3 kategorie:
1. kategorie: POVÍDKA
2. kategorie: BÁSEŇ
3. kategorie: ESEJ nebo NOVINOVÝ ČLÁNEK

Úprava prací: Každá práce by měla obsahovat plné jméno autora, telefonické spojení či e-mailovou adresu, adresu jeho školy a zařazení do jedné z výše uvedených kategorií. Rozsah prací v kategorii povídka a esej nebo novinový článek je omezen - max. 5 stran textu formátu A4. Kategorie báseň je omezena na 1 až 2 básně. Uvítali bychom práce přepsané na PC. Prosíme o zaslání 5 kopií dané práce (kopírování příspěvků je pro nás velkou zátěží). Své literární příspěvky nezasílejte elektronickou poštou.

Začátek soutěže: 30. 9. 2013
Uzávěrka soutěže: Do soutěže budou přijaty práce, které budou nejpozději do 5. 1. 2014 zaslány na adresu: Hotelová škola Radlická, Radlická 115, 158 00 PRAHA - Jinonice
Kontakt: PhDr. Běla Popovičová – tel. 251172162, 725679954 (Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.)

Vyhlášení vítězů soutěže: Vítězové jednotlivých kategorií budou oceněni na slavnostním vyhlášení výsledků Literární soutěže o cenu Filipa Venclíka, na které budou všichni účastníci soutěže pozváni. Pozvánky s programem zašleme na adresu vaší školy či na vaši e-mailovou adresu. Předpokládaný termín slavnostního vyhlášení výsledků je 4.3.2014 v kině Lucerna.

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení