Aktuality

Tabook podruhé: Druhý ročník Mezinárodního festivalu malých nakladatelů bude žít překlady a autorskou knihou

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
spisovatel

Od čtvrtka 3. října do soboty 5. října 2013 po roce opět zaplní jihočeský Tábor stovky přátel dobré knihy z řad knižních profesionálů, nakladatelů, spisovatelů, knihovníků, ale i široké veřejnosti. Druhý ročník festivalu se zaměří na autorskou obrazovou knihu a překlady v edicích malých nakladatelů. Vstup na festival je volný.

 

plakatTyto hlavní témata budou náplní velkých debat s českými i zahraničními odborníky, budou prostupovat autorskými čteními, setkáními s překladateli, překladatelskými dílnami, prezentacemi knih, ...

Množství výstav v nejrůznějších prostorách města zmapuje téma autorské obrazové knihy (Henning Wagenbreth a jeho studenti, éditions MeMo, Anna Pleštilová, Jan Čumlivski, Tomáš Klepoch, Edition LIDU, ...)

Festival Tabook chce I letos dát i kvalitním malým nakladatelům možnost prezentovat se před čtenáři, živě se zapojit do vytváření programu, potkat se a inspirovat se vzájemně nejen s českými kolegy a autory, ale i s nakladateli ze středoevropského. To vše při společných veřejných debatách, čteních, výstavách a kulatých stolech. Na programu je řada autorských čtení předních českých spisovatelů, divadla, výstavy, výtvarné dílný pro dospělé i program pro dětské návštěvníky festivalu.

Pozvání na festival přijali desítky osobností. Mezi zahraničními Antonio Iturbe, Richard Pietrass, Timothée de Fombelle, Henning Wagenbreth, Franziska Neubert, Soazig le Bail či slovenští sousedé Vladimir Balla, Dušan Mitana a další.

Z domácích hostů nebude chybět Petr Hruška, Arnošt Goldflam, Ivana Myšková, Jana Šrámková, Anna Pleštilová, kunstWerk, Miroslava Koloc, Luboš Martínek. Z řad překladatelů festival přivítá Věru Koubovou, Václava Jamka, Jiřího Pelána, Anežku Charvátovou, ...

Festival zahájí ve čtvrtek 3. Října večer setkání „Diaspora-Izrael-Zázraky“ s vrchním zemským rabínem Karolem Sidonem nad jeho novou knihou Brány mrazu a jiné povídky a jeho překladem Tóry. Spolu s ním uvede knihu fejetonů Co je a není zázrak Leo Pavlát, ředitel Židovského muzea v Praze. Následovat bude debata s překladatelkou Magdalenou Křížovou o současné izraelské literatuře.

Na festivalu budou vyhlášeny výsledky soutěže Nadace Miroslava Šaška na téma Autorská dětská kniha. Více na www.sasekfoundation.eu.

Bohatý bude i doprovodný program. Ve čtvrtek večer festival hostí velké taneční představení Putování ve větvích (Studio Alta) na motivy knihy Tobiáš Lolness: Život ve větvích a to za účasti autora knihy francouzského spisovatele Timothéé de Fombellého. Na Tabooku zahrají kapely Tornádou Lue (SK), Banana Split (CZ) či ŠKM Banda (SI). Rodiny se mohou těšit na čtení a výtvarné dílny pod vedením Alžběty Skálové a NAPOLI, Tomáše Klepocha, Renáty Fučíkové, Evy Volfové a mnohých dalších.

Tereza Horváthová, ředitelka festivalu:
„Zájem o první ročník festivalu byl překvapivě velký. Lidé nebyli jen ve stanu, kudy proudili celý den, ale i na všech doprovodných akcích: na autorských čteních v kavárnách, na výtvarných dílnách, na výstavách v galeriích. Ale přišli i na odbornější setkání: moderované debaty a setkávání nad profesními tématy (distribuce, knihovny, ...). Zdálo se mi, že město skutečně ožilo literaturou. 
Doufali jsme a letos má festival skutečně pokračování. Cíl není festival zvětšovat, ale zachovat komorní ráz a pestrost programu. Nicméně o to propracovanější a pečlivější by měl být dramaturgicky. A to zvláště u profesionálního programu pro nakladatele a knižní profesionály. I při druhém ročníku chceme zachovat dětskou sekci festivalu, která se přirozeně vyvinula z loňského tématu kvalitní literatura pro děti a mládež. A především přivézt zajímavá evropská malá nakladatelství.“

Iva Procházková, spisovatelka:
„Znám poměrně dost literárních festivalů jak u nás, tak v Německu a Rakousku, a proto mám s čím srovnávat. Určitě ze mě nemluví vlastenectví, když řeknu, že Tabook patří k tomu nejlepšímu, co jsem měla možnost v tomto oboru shlédnout a prožít. 
Fascinovalo mě, že celý pátek a sobotu centrum Tábora festivalem opravdu žilo. Kromě místních návštěvníků se sjelo hodně zainteresované veřejnosti z Prahy, z dalších koutů republiky a ze zahraničí. Vedle textové, vyprávěcí či čtecí formy byla na Tabooku grandiózně zastoupena výtvarná stránka, ať už ve formě výstav nebo výtvarných a komiksových dílen. Zapojení knihovny, nejrůznějších galerií, obchodů a kaváren přitom umožnilo spojit festivalový zážitek s vnímáním historického komplexu Tábora.
“

Markéta Pilátová, spisovatelka:
„Na Tabooku byla přítomná krása okamžiku, vkus, legrace a naděje, že malá nakladatelství jsou dobrá volba.“

vystavaLucie Lomová, spisovatelka, autorka komiksů pro děti i dospělé:
„Málokdy se v menších městech uspořádá festival, který má skutečně profesionální tvář a je tak velkoryse koncipovaný, jako byl knižní festival Tabook v Táboře. Přilákat takové množství autorů, nakladatelů, a hlavně obecenstva, je skutečně úctyhodný čin. Tabook rozhodně nevypadal jako provinční akce, spíš jako počátek tradice, která by se měla dál rozvíjet. Právě prostředí menšího města umožňuje návštěvníkům větší kontakt, na krátký čas festivalem město skutečně žije a potkáváte různé programy na každém kroku. Přeju Tabooku, aby se mu podařilo vytrvat a stát se značkou, která bude s Táborem spojovaná, tak, jako se například z Angouleme, malého francouzského městečka, stalo "hlavní město komiksu" právě díky.“

Podrobnosti o programu na www.tabook.cz.

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení